ΣΕΙΡΕΣ

To Big Little Lies έρχεται στην ελληνική τηλεόραση κι εμείς θυμόμαστε γιατί το αγαπάμε τόσο

Συνήθως έτσι συμβαίνει πια με τις σειρές, το λεγόμενο και Κολλητικό. Σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, κάποιος, κάποια, κάποιοι που δεν χάνουν οξεία από αμερικανική καλωδιακή και netflix ανεβάζουν ένα post στο facebook, σκορπώντας το μικρόβιο στα newsfeed. Κλασική περίπτωση «επιδημίας», το Big Little Lies, το οποίο μπήκε στη ζωή και στις οθόνες μας πριν ενάμιση χρόνο περίπου κι ευτυχώς, δεν λέει να φύγει. Με αφορμή λοιπόν την προβολή του Α' κύκλου της σειράς στην ΕΡΤ1 (η πρεμιέρα είναι την Πέμπτη 4/10 στις 23:00) κάνουμε την απαραίτητη αναδρομή, για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι καινούριοι.

Σε μια πρώτη, συνοπτική περιγραφή, η  σειρά είναι του Jean-Marc Vallée, δηλαδή του 25 χρόνια συζύγου της Michelle Pfeiffer, σκηνοθέτη του Dallas Byers Club. Όσο για το theme song, ακούς το υπέροχο “Cold Little Heart”του Michael Kiwanuka- και τι άλλο θες για να πειστείς; καλή προβολή. Ωστόσο, μια τέτοια περιγραφή αφήνει απ’ έξω πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πολυσυζητημένο μυστηριώδες φιντάνι του HBO στο οποίο πρωταγωνιστούν οι Reese Witherspoon και Nicole Kidman σε ρόλους μαμάδων σε κρίση, όχι απ’ αυτές τις τσιριχτές, από τις άλλες, τις εσωτερικής κατανάλωσης κρίσεις που μυρίζουν σαν απόστημα χρόνιας οικογενειακής παθογένειας. Και στο βάθος κήπος μια δολοφονία που από τα πρώτα κιόλας λεπτά του πρώτου επεισοδίου άγεται και φέρεται κάνοντας το “Big Little Lies” λιγότερο glossy και περισσότερο σκοτεινό.

 

 Witherspoon και Kidman, ως παλιές καραβάνες είδαν στο ομώνυμο best seller της Αυστραλής Liane Moriarty ένα σενάριο φτιαγμένο για διαστάσεις (υψηλής) τηλεόρασης, γι’ αυτό και πάλεψαν μέσω των εταιριών παραγωγής τους για να το αποκτήσουν. Όταν είδαν πως αυτό προϋπέθετε να βγάλει η μία τα μάτια της άλλης, αποφάσισαν να αναλάβουν το project από κοινού. 

Μόντερεϊ λοιπόν εδώ, σα να λέμε Κηφισιά με θάλασσα. Αρχηγός του ελιτίστικου mama’s gang η Reese ως Madeline, μια γυναίκα με δύσκολη κόρη σε δύσκολη εφηβεία, χωρισμένη, ξαναπαντρεμένη και πικραμένη από τον κούκλο πρώην άντρα της που την παράτησε για μια γιόγκι με τα μισά της χρόνια (γεια σου και σένα Zoe Kravitz, τα φιλιά μας στο μπαμπά σου), ανασφαλή που τα παιδιά μεγαλώνουν και φεύγουν, αγχωμένη για όλα αλλά με καυστικό χιούμορ που την κάνει πολύ λιγότερο σπαστική. Η Reese, είναι σκέτη απόλαυση, δεν χορταίνεις να τη βλέπεις. 

Η καλύτερη φίλη της Madeleine λέγεται Celeste, είναι η Nicole Kidman, η ζωή της δείχνει ονειρεμένη- όμορφα παιδάκια, νεότερος σύζυγος στα μέτρα του ιδανικού, σπίτι με θέα- αλλά εκείνη τόσο αμήχανη και μαζεμένη γιατί τίποτα δεν είναι όπως δείχνει ούτε στη ζωή, πόσο μάλλον στη σειρά αυτή.

Στην αντίπαλη ομάδα κουμάντο κάνει η Laura Dern, η πιο καριερίστα απ’ όλες, μαμά της μικρής Amabella- κι όχι Annabella, λεπτομέρεια που αντιμετωπίζεται ως αίνιγμα.

Πρόσωπο κλειδί για να ξεκινήσει ο μύθος είναι η Jane, νέα κάτοικος Μόντερεϊ μαμά του μικρού Ziggy (ναι, από το Stardust), η πιο γήινη μαμά απ’ όλες, επίσης σε αδιέξοδο, με φουλ καταθλιπτικά κρεσέντα, όπως όλες τους άλλωστε. Κι όλα αυτά υπό το άγρυπνο επικριτικό βλέμμα γειτόνων, δασκάλων και λοιπών μαρτύρων.   

Ανταγωνισμός, παιδιά κάτω από καλοχτενισμένες προστατευτικές φτερούγες κι ένα περιστατικό παιδικής βίας στο προαύλιο του σχολείου εξίσου καταλυτικό μ’ εκείνο στο «Θεό της Σφαγής» ή «Το Xαστούκι» του Χρήστου Τσιόλκα. Η διαφορά είναι όμως πως εδώ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη ιστορία όλοι δείχνουν ένοχοι. Από το 6χρονο γιο της Jane μέχρι την πιο φιλήσυχη μάνα.

Chris Pizzello/Invision/AP

Chris Pizzello/Invision/AP

Καθαρόαιμο Girl’s Power

Το “Big Little Lies” προσφέρει υπηρεσίες προαιρετικής πλην βαθιάς ψυχανάλυσης σε μόλις 7 επεισόδια. Αν το πεις μετεξέλιξη των «Νοικοκυρών σε Απόγνωση» θα το αδικήσεις, αν το συγκρίνεις με το “Stepford Wives” έχεις χάσει το νόημα. Κάποιος θα καταλήξει νεκρός κι ο θάνατος είναι μάλλον αυτός που ενώνει τις ζωές μικρών και μεγάλων.

Και διόλου τυχαίο πως η 1η σεζόν σάρωσε τις Χρυσές Σφαίρες και τα Emmys.