WATCHLIST

Οι “ηρωίδες” που θα σώσουν την ελληνική τηλεόραση

Όταν το ίδιο βράδυ έχει πρεμιέρα η νέα σειρά του Γιώργου Καπουτζίδη, αλλά όλος ο κόσμος συζητά για τον πιλότο του σίριαλ με τίτλο "Ηρωίδες", της Αλεξάνδρας Κ*, ξέρεις ότι ήδη έχει σημειώσει μια μικρή επιτυχία.

Λίγο πριν το ρολόι δείξει μεσάνυχτα το υπέροχο τρέιλερ με τις τρεις Μαρίες Αντουανέτες που βλέπουμε εδώ και λίγο καιρό, ξαναπαίζει και κάπως έτσι βολεύομαι λίγο πιο όρθια στον καναπέ, αναμένοντας επιτέλους εκείνη τη σειρά που θα αντικαταστήσει μέσα μου θηρία όπως οι “Singles” ή τα “Υπέροχα Πλάσματα”, προσφέροντάς μου μια σύγχρονη και ρεαλιστική ματιά στην πραγματικότητα που ζω κι εγώ εκεί έξω στην πόλη.

Η Έλλη, η Μιμή και η Λούκι είναι λίγο πριν τα τριάντα τους και ενώ με την πρώτη ματιά πιστεύεις πως η καθημερινότητά τους είναι ροζ, γκλιτερίζουσα και παραμυθένια, εκείνες περνούν των παθών τους τον τάραχο.

Το να επιβιώσουν μέσα από τα εμπόδια που τους βάζει η ίδια η ζωή, είναι ο άθλος που καλούνται να φέρουν εις πέρας, ώστε να γίνουν πραγματικές “Ηρωίδες”.

Στην αρχή όλα είναι τέλεια. Η Έλλη εργάζεται μαζί με τον άντρα της, έχουν τον τέλειο γάμο και ένα πανέξυπνο πιτσιρίκι που προσπαθεί να τους μεγαλώσει(ένα χειροκρότημα γι’ αυτό το μωρό με την αφάνα, την Χλόη). Η Μιμή έχει δύο μεταπτυχιακά και επιστρέφει στην Ελλάδα για να ζήσει τον έρωτα, ενώ η αδερφή της η Λούκι έχει την πολυπόθητη ανεξαρτησία για την οποία πάλευε από μικρή, δεν έχει δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, δείχνει άνετη και cool.

Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική αφού αρκούν μερικές “άτυχες” στιγμές για να διαλυθεί ο ιδανικός γάμος – βίος, μια καταπιεστική μάνα να σε πιέζει να ζήσεις τα όνειρά της, ένας άντρας απαγορευμένος και απρόσιτος και μια δήθεν ελευθερία μέσα στην οποία εν τέλει ζεις φυλακισμένη και μόνη. Μια “σπουδή στη ματαιότητα” που διαρκεί σχεδόν τριάντα χρόνια.

 

Μαύρο πρόβατο της υπόθεσης μέχρι τώρα είναι ένας άντρας τον οποίο όλες οι τηλεθεάτριες σίγουρα θέλαμε να χαστουκίσουμε επειδή απατά και απολύει την γυναίκα του. Μισητός μάλλον θα γίνει και ο χαρακτήρας με το όνομα “Αυτός”, ένας άλλος Καριμπρατσικός Mr. Big, με δεύτερη ζωή και πολλά, πολλά ψέμματα που θα ζορίσουν το “Μιμικάκι”.

Από μηχανής θεοί μαντεύω πως θα είναι το γκέι ζευγάρι με το οποίο κάνει skype call η Έλλη. “Οι Γριες” Χάρης και Αντώνης, είναι οι πρώτοι γκέι χαρακτήρες ίσως από την εποχή του Γιάννη των “Απαράδεκτων”, που αντιμετωπίζονται ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Το πρόβλημα δεν είναι η σεξουαλικότητά τους (επιτέλους), αλλά η συνύπαρξή τους στο πλαίσιο μιας σχέσης και οι δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Όπως δηλαδή οποιοδήποτε ζευγάρι ανεξαρτήτως φύλου.

Το happy end για της “Ηρωίδες” δε βρίσκεται στις τέλειες, αλάνθαστες ζωές, αλλά στους ανθρώπους δίπλα τους και στα ίδια τους τα λάθη.

Οι σκηνές που προβλήθηκαν δεν εκβίασαν στιγμή το γέλιο με άστοχες ατάκες. Το κέρδισαν όμως, κυρίως επειδή ταυτίζεσαι με τις πρωταγωνίστριες, ή απλά κουνάς το κεφάλι συμπονετικά – συναινετικά και σκέφτεσαι από μέσα σου “το έχω νιώσει/ζήσει κι εγώ αυτό”. Έξυπνοι διάλογοι από γυναίκες πρότυπα και ταυτόχρονα παραδείγματα προς αποφυγή, συνθέτουν ένα σενάριο βαθιά φεμινιστικό που προσπαθεί να βρει τον εαυτό του στον ανδροκρατούμενο και τάχα ισότιμο “τώρα”.

Αυτή η σειρά είναι ακατάλληλη για στενόμυαλους, εύθικτους, ρατσιστές, σεξιστές, φαλλοκράτες και συντηρητικούς. (Θα) έχει πολύ σεξ – χωρίς μωσαϊκό – κακές λέξεις, οι οποίες ελπίζουμε να μη λογοκριθούν γιατί όταν τσαντιζόμαστε όλες βρίζουμε.

Και τέλος πάντων ποιος ο λόγος να βλέπουμε μια ωραιοποιημένη πραγματικότητα στην ελληνική τιβί όταν όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στ’ αλήθεια;

Το οικείο σε συνδυασμό με την υπερβολή που σχεδόν επιβάλλει η νόρμα του τηλεοπτικού σεναρίου, είναι το γοητευτικό που πάντα θα κάνει τις δουλειές αυτού του είδους να ξεχωρίζουν. Οι χαρακτήρες είναι η φίλη σου, η αδερφή σου, η μαμά σου, εσύ, τις ξέρεις, τις αγαπάς ή τις μισείς, αλλά βασικά ζουν ανάμεσά μας. Αφού δε μπορούμε να τις αποφύγουμε, ας τις απολαύσουμε τουλάχιστον να κάνουν λάθη στην τηλεόραση, εκεί που δε μπορούν πραγματικά να μας πονέσουν.

Αυτές (πρέπει να) είναι οι γυναίκες του σήμερα. Τολμηρές, θαρραλέες και αποφασιστικές. Τέτοιες πρέπει να είναι οι σειρές εν έτει 2015: ρεαλιστικές, φρέσκες και καλοπαιγμένες.

 

Περισσότερη τηλεόραση στο LadyLike:

10 “διαφορετικές” σειρές για να δεις τώρα στις διακοπές σου

Οι πραγματικοί λόγοι που ήρωες θανατώθηκαν στα σήριαλ

10 λόγοι για να δεις το “How to get away with murder”