WATCHLIST

Προβλέπουμε ποιος θα πάρει φέτος τα Όσκαρ

Σε τρία 24ωρα αυτό το παράξενο breed οι "Οσκαρομανείς", θα μάθουμε τις επιλογές των μελών της "Ακαδημίας Τεχνών κι Επιστημών" (όπως είναι ο επίσημος "ψαρωτικός" τίτλος της) σχετικά με τις ταινίες του 2014 που εκτίμησαν και τους συγκίνησαν τόσο ώστε να κερδίσουν τον πολυπόθητο χρυσαφένιο ερμαφρόδιτο κο. Oscar!

Αλλά κι ο υπόλοιπος “φυσιολογικός” κόσμος θα μάθει άλλα, πιο funky πράγματα, όπως τις fashion επιλογές των top ηθοποιών και celebrities καλεσμένων(ναι έχει και τέτοιους), αν ο Neil Patrick Harris θα φτάσει τον πήχη που ανέβασε διασκεδαστικά πολύ η Ellen DeGeneres στην παρουσίαση της πέρυσι, πόσο εξωφρενική θα είναι η εμφάνιση της Lady Gaga στην περφορμανς-έκπληξη που ανακοινώθηκε μόλις προχθές, αλλά και πολλά άλλα τα οποία θα διαμορφώσουν για μια ακόμη φορά την ποπ κουλτούρα τροφοδοτόντας talk shows, blogs και social media, τόσο απρόβλεπτα που κανείς δεν μπορεί να μαντέψει αυτή τη στιγμή. (Hello εγκεφαλικούλι John Travolta)

 

Mr.Harris will see you now

O Neil Patrick Harris έχει αναλάβει φέτος δύσκολη δουλειά μετά την θριαμβευτική παρουσίαση της ξεκαρδιστικής Ellen πέρυσι (Selfies, Pharell, Επιτόπιος έρανος!) αλλά έχει περγαμηνές που τον κάνουν να φαντάζει ικανό για το καλύτερο. Με εμπειρία στο μουσικό θέατρο αλλά και στην παρουσίαση απονομών- έχοντας παρουσιάσει με επιτυχία τα EMMY και τα θεατρικά TONY, πολλάκις – κι αίσθηση του κωμικού ταιμινγκ, εξασφαλίζει στους παραγωγούς της βραδιάς ότι θα είναι σίγουρα καλύτερος από τον James Franco ή τον David Letterman.

Επίσης θα έχει σημαντική βοήθεια από πολλά διάσημα ονόματα που η παραγωγή του show έχει ήδη ανακοινώσει ως guest παρουσιαστές: Από τους  φετινούς υποψηφίους οι Meryl Streep, Marion Cotillard, Benedict Cumberbatch και Reese Witherspoon, η επίσης υποψήφια ως παραγωγός του “Selma” Oprah Winfrey, κατά την παράδοση οι 4 νικητές του 2014 Cate Blanchett, Jared Leto, Matthew McConaughey και η υπέροχη Lupita, αλλά και οι Scarlett Johansson, ο Travolta (ξανά! βοήθεια τους) και από τα hot τηλεοπτικά Scandal και Empire, η Kerry Washington και ο Terence Howard, μεταξύ άλλων.

Δείτε το φανταστικό σαρδάμ του John Travolta (Idina Menzel ήθελε να πει!) στην περυσινή απονομή.

 

The Guessing Game

Αλλά ήρθε η ώρα να μασήσουμε τα φύλλα και να βγάλουμε νικητές και, γιατί όχι, να παίξουμε και ένα Stoiximan, μιας και κάτι μας λέει ότι θα πέσουμε μέσα στα προγνωστικά.

And the Oscar goes to…

 

Στις κατηγορίες των Α’ αλλά και Β’ ρόλων τα πράγματα έχουν δείξει εδώ και καιρό ότι μάλλον δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις μιας και Χρυσές Σφαίρες, Βραβεία Κριτικών αλλά και τα Bafta της Βρετανική Ακαδημίας έχουν συμπέσει 4 στα 4!

 

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ & ΑΝΔΡΙΚΟΣ: Φέτος οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι είναι υπόθεση των gingers! Στη γυναικεία κατηγορία μιλάμε για το γκανιάν της χρονιάς. Σε μια ολοκληρωμένη ερμηνεία, επιστέγασμα της εντυπωσιακής καριέρας της, η Julianne Moore δεν το χάνει με τίποτα. Επιτυχημένη, δυναμική ακαδημαϊκός, μαθαίνει ότι πάσχει από Αλτσχαιμερ και με συγκινητική αξιοπρέπεια και χάρη το αντιμετωπίζει παλικαρίσια στο Still Alice (στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 12 Μαρτίου από την Feelgood). Με τη Χρυσή Σφαίρα, το Bafta και το SAG ήδη στο τζάκι της, αν χάσει το Οσκαρ θα σκίσουν τα πτυχία τους πολλοί και θα κερδίσουν πολλά λεφτά όσοι στοιχημάτισαν σε άλλη νικήτρια. Οι Marion Cotillard, Reese Witherspoon,  Rosamund Pike και Felicity Jones θα παραμείνουν  happy to be nominated κορίτσια.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Julianne Moore

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Julianne Moore

Στον Ανδρικό πρώτο ρόλο τώρα, αν κι εκεί υπάρχει φαβορί, που δεν είναι άλλο από τον Eddie Redmayne, είναι η μόνη περίπτωση στις κατηγορίες ερμηνειών με περιθώριο για κάποια ανατροπή. Ο Redmayne, συγκλονιστικός Stephen Hawking στη “Θεωρία των Πάντων” έχει μαζέψει κι αυτός ακριβώς όπως η Moore, όλα τα “προεόρτια” βραβεία, αλλά υπάρχουν δύο αντίπαλοι που πρέπει να φοβάται. Ο Bradley Cooper είναι πολύ στα πάνω του, με την σχεδόν-έκπληξη υποψηφιότητα του σε μια τόσο ανταγωνιστική χρονιά, να δείχνει ότι ίσως η Τρίτη, συνεχόμενη(!) να είναι και η τυχερή (και φαρμακερή για τον Redmayne).

 

O έτερος αντίπαλος που πρέπει να φοβάται ο μικρός Eddie, είναι ο Michael Keaton. Το Birdman έχει ρεύμα, όπως θα τα πούμε και στην κατηγορία της ταινίας, έχει κερδίσει όλα τα βραβεία των διαφόρων σωματείων και ο ρόλος του Keaton “μιλάει” στους ηθοποιούς, παρουσιάζοντας με τρυφερότητα και χιούμορ τον ανισόρροπο ψυχισμό τους, τις ανασφάλειες τους αλλά και τα όνειρα τους. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν  να συγκινηθούν οι  πολλοί ηθοποιοί μέλη της Ακαδημίας (περίπου 1250)  από την ενσάρκωση αυτού του ρόλου που είναι τόσο κοντά τους. Όσο για τους Steve Carell και Benedict Cumberbatch. Better luck next time!

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Eddie Redmayne

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Benedict Cumberbatch

 

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ:  Εδώ επαναλαμβάνουμε ότι είπαμε και στο OSCAR Predictor προ εβδομάδων: H Patricia Arquette κι ο J.K. Simmons πολύ δύσκολα θα φύγουν με άδεια χέρια. Η Arquette, αγαπητή στο σινάφι των ηθοποιών χρόνια, κατάφερε να βγάλει τρυφερότητα και δύναμη ως η μητέρα των δυο παιδιών που μεγαλώνουν στο “Μεγαλώνοντας”.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Patricia Arquette

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Emma Stone (Birdman)

 

Ο καρατερίστας, δουλευταράς Simmons από την άλλη, ανατινάζει την οθόνη στο Whiplash και μένει αξέχαστος σαδιστής καθηγητής με λόγο. Το άλλο γκανιαν των φετινών βραβείων.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ J.K. Simmons

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ &ΣΕΝΑΡΙΑ: Τα πράγματα σε αυτές τις “μεγάλες” κατηγορίες, είναι συνδεδεμένα πάρα πολύ με το αν υπάρχει ταινία αρκετά δυνατή ώστε να σαρώσει, όπως έχουν κάνει στο παρελθόν το “King’s Speech”, το “Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους” το “the Departed” και πιο πρόσφατα το “Slumdog Millionaire”. Δηλαδή να κερδίσουν όλες τις μεγάλες κατηγορίες πριν κατακτήσουν και την καλύτερη ταινία, μαζί με κάποια άλλα τεχνικά σημαντικά όπως το Μοντάζ και η Φωτογραφία. Αν μιλάμε για τέτοια περίπτωση, τότε η μόνη ταινία που θα μπορούσε να το καταφέρει είναι το Birdman.

Έχει ήδη κερδίσει το βραβείο του Σωματείου των σκηνοθετών, που σημαίνει ότι οι “δύσκολοι” σκηνοθέτες παραδέχονται τη δουλειά του Inarritou, αλλά στα Όσκαρ όλες οι κατηγορίες (πλην της ξενόγλωσσης) ψηφίζονται από όλους τους κλάδους, οπότε χρειάζεται γενική αποδοχή. Κάτι το οποίο το Βirdman δείχνει να έχει όμως κι από άλλους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αφού έχει κερδίσει και το βραβείο για το σύνολο των ερμηνειών (ensemble) από το Σωματείο ηθοποιών. Άρα στη σκηνοθεσία μιλάμε για Birdman φαβορί  και επικίνδυνο αντίπαλο το “Μεγαλώνοντας” (Boyhood) το οποίο έχει κι αυτό τους θαυμαστές του, ανάμεσα τους, τους  Βρετανούς ψηφοφόρους που βράβευσαν τη σκηνοθεσία του στα Bafta, τους κριτικούς που το έχουν λούσει με όλα σχεδόν τα βραβεία τους αλλά και τις Χρυσές Σφαίρες.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Alejandro Gonzalez Inarritou-Birdman

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Wes Anderson- Grand Budapest Hotel .

Στα σενάρια το Birdman παίζει στην κατηγορία του πρωτότυπου, όπου αν δεν συμβεί η περίπτωση-σάρωση με αποτέλεσμα να κερδίσει κι εκεί, τότε ο Wes Anderson τον οποίον προτίμησαν και οι σεναριογράφοι του σωματείου, θα βραβευτεί επιτέλους για τον παστέλ αστυνομικό σουρεαλισμό του Grand Budapest Hotel .

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Grand Budapest Hotel

Στα διασκευασμένα, το Whiplash(Χωρίς Μέτρο) έχει ίσες πιθανότητες να βραβευτεί με τον νικητή στο σωματείο των σεναριογράφων “Παιχνίδι της Μίμησης”. Πέρα από τον Β’Ανδρικό τον οποίο έχει καπαρωμένο, το Whiplash είναι ταινία με φανατικούς θαυμαστές (συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα) και πιθανόν να αναγνωριστεί και συμπληρωματικά με Όσκαρ για το “κεντημένο” σενάριο του, αφού στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας οι πιθανότητες του είναι πολύ μικρότερες.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ Whiplash

Μονταζ

Φαβορί: Whiplash (για τον εκπληκτικό ‘τζαζ’ ρυθμό του)

Outsider: American Sniper (για την αγωνία που χτίζει)

Εκπληξη: Boyhood(για το συμμάζεμα υλικού 12 χρόνων)

Φωτογραφία

Φαβορί: Birdman (για την εκπληκτική, φαινομενικά  χωρίς διακοπή κινηματογράφηση)

Outsider: Grand Budapest Hotel (για τη υπέροχη παλέτα χρωμάτων από άλλη εποχή)

Εκπληξη: Ida (για το ποιοτικό ασπρόμαυρο )

Οπτικά Εφέ

Interstellar

outsider: Rise of the Planet of the Apes

Ηχοληψία / Μονταζ Ήχου

American Sniper

outsider: Whiplash

Σκηνογραφική Διεύθυνση / Κοστούμια

The Grand Budapest Hotel

outsider: Maleficent /Interstellar

Μουσική

Πολύ θα θέλαμε ο δις υποψήφιος φέτος Alexandre Desplat για το ολοκληρωμένο και λυρικό  “Παιχνίδι της Μίμησης” αλλά πιο πιθανός ο Jóhann Jóhannsson για την “Θεωρία των Πάντων”.

Και φτάσαμε στην μητέρα όλων των κατηγοριών αυτής της ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.

Η φετινή “κούρσα” ξεκίνησε με φαινομενικό φαβορί το Boyhood να κερδίζει τα πάντα, κριτικούς, Σφαίρες αλλά και Bafta. Ευτυχώς όμως για εμάς που δεν ανήκουμε στους μεγάλους θαυμαστές της, αλλά και γιατί πάντα λίγο ανταγωνισμός οξύνει τις αισθήσεις και κάνει τα πράγματα λιγότερο βαρετά, ήρθαν τα βραβεία των επαγγελματικών σωματείων  τα οποία υιοθέτησαν όλα μα όλα το Birdman! (πλην του σωματείου των σεναριογράφων για τεχνικό λόγο μιας και δεν ήταν γραμμένο από μέλη του σωματείου).

Μιλάμε για μονομαχία και κανείς δεν ξέρει αν τελικά  οι επαγγελματίες που κάνουν κινηματογράφο μίλησαν, άλλωστε στην ουσία αυτοί αποτελούν τα μέλη της Ακαδημίας ή οι Βρετανοί των Bafta και οι κριτικοί τους έψησαν με το Boyhood. Είδομεν.

ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ: Birdman

OUTSIDER: Boyhood – ΕΚΠΛΗΞΗ: American Sniper

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ: Whiplash

No chance at all: Οι υπόλοιπες τέσσερις!

Καλό ξενύχτι και καλά κούλουμα!

Περισσότερα για Όσκαρ διάβασε στο Ladylike

Οι εξαντλητικές δίαιτες, τα botox και όλη η τρέλα πριν τα Oscars

Οσκαρικό Ημερολόγιο: Τι θα δω αυτή την εβδομάδα;

Οι γυναικείες ερμηνείες των Όσκαρ που μας συγκλόνισαν