LIFE

15 κινούμενα σχέδια του Walt Disney που επιβάλλεται να δεις

Στις 5 Δεκέμβρη 1901 γεννήθηκε ο Walter Elias Disney. Η αλήθεια είναι πως δε μπορώ να θαυμάσω περισσότερο από τους ήρωες των ταινιών που λάτρεψα, τον δημιουργό τους κι αυτό γιατί από μικρή πίστευα πως όλοι αυτοί οι ήρωες με τα χρώματα, τα περίεργα ρούχα, τις παραμυθένιες ζωές, το απαλό και πεντακάθαρο τρίχωμα και τα μαγικά ραβδιά είναι πέρα για πέρα αληθινοί.

Ίσως αυτό είναι και το μεγαλύτερο κατόρθωμα του Walt Disney. Το πώς κατάφερε να κάνει τα παιδιά να ταυτιστούν τόσο με τα κινούμενα, πολύχρωμα σκίτσα του με τα περίεργα ονόματα. Το γεγονός ότι ένα παραμύθι του 1937, η Χιονάτη και οι επτά νάνοι δηλαδή, μπορεί να συναρπάσσει ένα παιδί σήμερα, δε νομίζω ότι μπορεί να αποδοθεί μόνο με τη λέξη “ταλέντο”.

Ο Walt Disney θα είναι για πάντα ο “καλός νονός” όλων των παιδιών. Με τη μόνη διαφορά πως δε θα του κρατούν μούτρα που δεν θα τα επισκέπτεται. Έχει αφήσει άπειρα δώρα σε βιντεοκασέτες, dvd, περιοδικά, βιβλία. Και για όσους από εμάς διατηρούμε ακόμα μέσα μας άσβεστη τη φλόγα της παιδικότητας ή έστω ένα ψήγμα ρομαντισμού, πολλές από τις ταινίες του θα έχουν πράγματα να μας πουν ακόμα και μετά την εφηβεία, ή την ενηλικίωση.

Δεν κάνει κακό πού και πού να αφήνουμε στην άκρη τον κυνισμό μας και να ξαναπιστεύουμε στα παραμύθια. Ποια δεν έχει ανάγκη από πρίγκιπες, ονειρεμένα τοπία, παλάτια, χρυσόσκονη και ένα happy end; Πόσες “κακές μάγισσες”, “διαβολικές μητριές” και “δηλητηριασμένα μήλα” δε συναντάμε άλλωστε στην καθημερινότητά μας; Τα παραμύθια σου δίνουν πάντα το σπρώξιμο που χρειάζεσαι για να συνεχίσεις τη μέρα σου και να πιστέψεις ότι στο τέλος όντως “θα ζήσουν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα”.

Γι’ αυτό κλείσε την τηλεόραση και δες αυτά τα all time classic διαμάντια που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις, να συγκινηθείς και να δεις με άλλο μάτι τη ρουτίνα σου.

1. Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι

Η πρώτη ταινία του Walt Disney ήταν η ιστορία της Χιονάτης – λόγω του κατάλευκου δέρματός της – και των επτά “μικρών” φίλων της, των νάνων. Η ιστορία γνωστή, η κακιά βασίλισσα/μάγισσα ζηλεύει που δεν είναι πια η ομορφότερη στο βασίλειο και αποφασίζει να δηλητηριάσει τη Χιονάτη με ένα μήλο για να ξαναπάρει τον τίτλο της.

Δες αυτό και όχι αυτό: Ρουά Ματ. Έξι οι βασικοί πρωταγωνιστές, επτά οι νάνοι. Άσε που το “Γκρινιάρης” είναι πιο ωραίο από το “Μάξιμος”.

 

2. Πινόκιο

Η υπέροχη ιστορία του ξύλινου αγοριού που δημιούργησε ο υπέροχος Τζεπέτο και που κάθε φορά που λέει ψέμματα, μεγαλώνει η μύτη του. Θα λατρέψεις την προσπάθεια της μαριονέτας να αποδείξει ότι του αξίζει να γίνει ένα αληθινό αγόρι.

Δες αυτό και όχι αυτό: Κλεμμένα όνειρα. Ο Άρης και ο Σταύρος όσα ψέμματα κι αν πουν, ποτέ δε θα είναι τόσο χαριτωμένοι όσο ο Πινόκιο.

 

3. Φαντασία

Μία αριστουργηματική ταινία χωρίς διαλόγους, με τον Mickey Mouse στο ρόλο του μάγου. Ίσως το μόνο έργο που εξαιτίας του μπορώ να ακούω επί 125 λεπτά κλασική μουσική. Δε χρειάζεται να βρω λόγους για να σε πείσω να δεις αυτό το έπος.

Δες αυτό και όχι αυτό: Τρίχες. Φωνές, τσιρίδες, over-acting, προτίμησε την κλασική μουσική της “Φαντασίας”, που θα κάνει και τη φαντασία σου να οργιάσει.

 

4. Σταχτοπούτα

Η Σταχτοπούτα που καθαρίζει το σπίτι και κοιμάται στο χαλάκι μπροστά από το τζάκι, είναι μια από τις πριγκίπισσες που έχει συγκινήσει όλες μας. Το παραμύθι του 1950 επιστρατεύει κολοκύθες, ποντικάκια, νεράιδες, πουλάκια και γυάλινα γοβάκια προκειμένου να κάνει το όνειρο μιας κοπέλας πραγματικότητα. Και τα καταφέρνει, πριν το ρολόι να δείξει 12!

Δες αυτό και όχι αυτό: Μία με την Τατιάνα Στεφανίδου. Χωρίς λόγια.

 

5. Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων

Η τρίτη ηρωίδα του Walt Disney, η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων μεταφέρεται στην οθόνη από τις σελίδες του βιβλίου τους Lewis Carroll. O κόσμος της με τον Τρελοκαπελά, τον γάτο, τη μοχθηρή βασίλισσα, είναι γεμάτος χρώματα και σε ταξιδεύει σε μέρη ονειρεμένα. Μην ακούς τα περί ψυχεδελικού παραμυθιού. Κακοήθειες, δες το με καθαρό μυαλό και θα σ΄αρέσει πολύ.

Δες αυτό και όχι αυτό: #Ηashtag. O θαυμαστός κόσμος της Ελεονώρας Μελέτη δεν έχει τόση πλάκα.

 

6. Πήτερ Παν

H Γουέντι, ο Πήτερ Παν, ο Κάπτεν Χουκ, η Τίνκερμπελ και η Χώρα του Ποτέ, είναι όλοι εκείνοι με τους οποίους πρέπει να κάνεις παρέα αν δε θες να μεγαλώσεις. Πίσω στο 1953, ο Walt Disney, ήξερε ποιο είναι το μυστικό για να μείνεις για πάντα νέα: να ονειρεύεσαι και να πετάς με τη μαγική χρυσόσκονη.

 

Δες αυτό και όχι αυτό: Αποκαλυπτικά. Ο Μένιος Φουρθιώτης είναι άλλωστε ξεχασμένος στη Χώρα του Ποτέ.

 

7. Η Λαίδη κι ο Αλήτης

Μια καλοαναθρεμένη Cocker Spaniel ερωτεύεται έναν σκύλο του δρόμου, έναν αλήτη. Μια ιστορία με την οποία μπορεί κάθε γυναίκα να ταυτιστεί – μεταφορικά, για να προλάβω τα σχόλιά σας. Η απαγορευμένη αγάπη δύο τετράποδων του 1955, θα συγκινήσει εσένα, τα παιδιά και τα σκυλιά σου, σήμερα.

 

Δες αυτό και όχι αυτό: ΟΛΑ Μπιπ.

 

8. Η Ωραία Κοιμωμένη

Η Ωραία Κοιμωμένη αγγίζει το αδράχτι και πέφτει σε βαθύ ύπνο. Μόνο ο πρίγκιπας μπορεί να τη σώσει με το φιλί του. Φυσικά με τη βοήθεια τριών καλών νεράιδων. Εννοείται πως τα έχει κάνει όλα η κακιά βασίλισσα με την κατάρα που έδωσε στο κοριτσάκι μόλις αυτό γεννήθηκε. (Αγαπημένη η σκηνή που οι καλές νεράιδες ετοιμάζουν το φόρεμα και την τούρτα για τα 18α γενέθλια της πριγκίπισσας.)

 

Δες αυτό και όχι αυτό: DWTS5. Την Κυριακή πριν κοιμηθείς, βάλε την Ωραία Κοιμωμένη να παίζει.

 

9. Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας

H Κρουέλα Ντε Βιλ είναι η χείριστη όλων των ηρωίδων του Walt Disney κατά την ταπεινή μου γνώμη. Μα να θέλει να κάνει τα κουτάβια, γούνα; Το 1961 έγινε κατάτι πιο γλυκό, όταν αυτή η ταινία βγήκε στις αίθουσες. Θα αγαπήσετε και τα 101 κουταβάκια, ενώ ετοιμαστείτε για αμέτρητα γαβγίσματα, βούλες και αλλεπάλληλα “οοοο πόσο γλυκό”.

Δες αυτό και όχι αυτό: Μάνα Χ Ουρανού. Η Μαρία Σολωμού, θα μπορούσε να κάνει την Κρουέλα Ντε Βιλ. Όχι;

 

10. Ο Ρομπέν των Δασών

Ο αγαπημένος μου Ρομπέν των Δασών που κλέβει τα λεφτά των πλουσίων και τα μοιράζει στους φτωχούς, έγινε το 1973 ταινία, αλλά με πρωταγωνιστές ζωάκια. Εννοείται πως και αυτός και η Μάριαν, είναι αλεπούδες! O Walt Disney μπορεί να έφυγε από τη ζωή το 1966, αλλά ευτυχώς οι διάδοχοι ήταν άξιοι και μας έδωσαν μερικά ακόμα διαμαντάκια.

Δες αυτό και όχι αυτό: Ειδήσεις. Η λύση στην οικονομική κρίση είναι ένας σύγχρονος Ρομπέν.

 

11. Η μικρή γοργόνα

H Άριελ χαρίζει τη φωνή της στην κακιά μάγισσα για να της δώσει πόδια, να γίνει άνθρωπος και να παντρευτεί τον αγαπημένο της, Έρικ. Ο γλάρος, ο Φούσκας, ο Σεμπάστιαν, η σχέση της με τον πατέρα της και η αγάπη και ο ενθουσιασμός της για κάθε τι που για εμάς είναι δεδομένο, δημιουργούν μια ξεκαρδιστική και συγκινητική ιστορία γεμάτη έρωτα και τραγούδι.

 

Δες αυτό και όχι αυτό: Όρκος σιωπής. Η σιωπή της Άριελ είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. Αλήθεια.

 

12. Η Πεντάμορφη και το Τέρας

Το παραμύθι του τέρατος που γίνεται καλό για την καρδιά της Πεντάμορφης, περνάει το πιο σημαντικό μήνυμα. Πόση υπομονή πρέπει να δείχνουμε με τους ανθρώπους δίπλα μας και ότι μερικά πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς φαίνονται. Η πρώτη εντύπωση δεν είναι πάντα η σωστή και η διαφορετικότητα δεν πρέπει να πολεμάται, αλλά να γίνεται αποδεκτή. Τα αντικείμενα που μιλούν, είναι η απαραίτητη πινελιά μαγείας που απογειώνει αυτό το παραμύθι.

Δες αυτό και όχι αυτό: Μπρούσκο. Ο Αποστόλης Τότσικας είναι κατά βάθος η μορφή που παίρνει στο τέλος το τέρας. Το πιστεύω.

 

13. Αλαντίν

Ένα φτωχό αγόρι των δρόμων, ερωτεύεται την πριγκίπισσα της χώρας, Γιασμίν και κατακτά την καρδιά της αφού το Τζίνι των ευχών, τον κάνει πρίγκιπα. Πολεμούν τον κακό Τζαφάρ όλοι μαζί και πετούν με ιπτάμενα χαλιά στο πιο έθνικ, υπέροχο, μοναδικό love story των 90’s.

Δες αυτό και όχι αυτό: Σκαϊ στις 6. Όλες οι ειδήσεις της ημέρας γρήγορα διεισδυτικά και ουσιαστικά. Με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο. Καλύτερα να τρίβεις με τις ώρες το λυχνάρι.

14. Ο Βασιλιάς των Λιονταριών

Χακούνα Ματάτα, χακούνα ματάτα. Τι εννοείς δεν έχεις δει τον “Βασιλιά των Λιονταριών”; Το πιο ανατριχιαστικό και συγκινητικό παραμύθι όλων των εποχών δεν πρέπει να το χάσει κανείς. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω, ίσως πρέπει να θεσπιστεί ένας νόμος που να επιβάλλει σε όλους τους ανθρώπους να το βλέπουν. Το παιδί του Μουφάσα θα σου κλέψει την καρδιά. (Η μουσική είναι του Elton John – δε γίνεται να μην το δεις, σου λέω!)

 

Δες αυτό και όχι αυτό: Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά. Μιλάει άσχημα στους συναδέλφους του, κρίμα μωρέ.

 

15. Η Παναγία των Παρισίων

Η Εσμεράλντα και ο Κουασιμόδος απέναντι στον κόσμο. Εκείνη είναι τσιγγάνα, εκείνος καμπούρης και ασχημούλης. Ο καθένας αντιμετωπίζει τον ρατσισμό και τη χλεύη της κοινωνίας για διαφορετικούς λόγους, όμως μαζί μπορούν να τους νικήσουν. Ένα από τα πιο καινούρια παραμύθια της Disney, που όμως δε γίνεται να λείπει από τη λίστα αυτή.

Δες αυτό και όχι αυτό: Αλ Τσαντίρι Νιουζ. Ας επαναπροσδιορίσουμε το χιούμορ.

 

Περισσότερα που “πρέπει να δεις”  στο LadyLike:

10 λόγοι για να δεις το “How to get away with murder”

10 ταινίες με τίτλο σιδηρόδρομο που αξίζει να δεις (και όχι μόνο)