OPINIONS

Οι Ελληνίδες παρουσιάστριες τα έβαλαν με την Άλκηστη του MasterChef 3 και μάλλον έχουν δίκιο

Instagram/MasterChefgr

«Έτσι ξεκίνησαν κι αυτοί, με κέφι... Με όνειρα για το ταξίδι» έλεγε κάποτε η γριά Μαρκάταινα του Ντόλτσε Βίτα αναφερόμενη βεβαίως στους επιβάτες του Τιτανικού βεβαίως (1500 ψυχές στον πάτο της θάλασσας λέμε). Αλλά παρεμπιπτόντως η φράση ταιριάζει γάντι και στους τηλεθεατές του MasterChef, αυτούς που άκουσαν τις ιστορίες ζωής των παικτών στις auditions, που θαύμασαν το χιούμορ των κριτών και το γεγονός ότι έδιναν εισιτήρια στο όνειρο της κουζίνας του MasterChef χωρίς διακρίσεις. Αλλά άλλο το χωρίς διακρίσεις και άλλο το αδιακρίτως όπως φάνηκε στην συνέχεια. Γιατί ανάμεσα στους παίκτες που μπήκαν στο MasterChef υπάρχουν κάποιοι που εκτοξεύουν απειλές βίας κατά κριτών και συμπαικτών τους. Η απογοήτευση δεν άργησε ούτε μία ημέρα.

Σήμερα, δύο ψυχαγωγικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης αποφάσισαν να ρίξουν «μαύρο» στο MasterChef 3. Αφορμή τα αποσπάσματα του τελευταίου επεισοδίου του reality μαγειρικής στο οποίο η Άλκηστις είχε εκνευριστεί φοβερά με τον συμπαίκτη της Αλέξανδρο τον οποίο κατηγορούσε για την ενδεχόμενη αποχώρηση του φίλου της του Γιώργου. «Θα έχει κακά ξέτελα» (σ.σ. κακό τέλος), «θα τον εδείρω», «θα τον σκοτώσω» έλεγε η Άλκηστις σε διάφορα σημεία του επεισοδίου. «Ο Γιώργος ήταν ο μοναδικός άνθρωπος που εκτιμούσα και ήμασταν από την αρχή μαζί. Τώρα άμα έχει το κάθε τσουτσέκι να του δίνει λάθος οδηγίες, φεύγοντας θα το πάρω μαζί μου αυτό το τσουτσέκι. Ή εγώ ή αυτός, τέλος! Και πώς δεν του… έπαιξα στα μούτρα, να κάνει τον σταυρό του και να έχει άγιο. Τώρα που δεν ήρθε ο Γιώργος, χαίρεται;», συμπλήρωνε μετά την αποχώρηση του Γιώργου.

Αυτά τα σχόλια λοιπόν ήταν η αφορμή για την Φαίη Σκορδά να κόψει στον αέρα της εκπομπής το video και να πει: «Και την προηγούμενη φορά ζήτησα κάτι και τώρα απευθύνομαι στη δική μας ομάδα. Μία φορά να ακούσω “θα σε δείρω, θα σε σπάσω στο ξύλο, θα σε σκοτώσω”… Ε φτάνει! Δεν θα το βάζουμε  να το βλέπουμε πάλι. Δεν είναι ωραίο, εμένα με ενοχλεί. Δεν μου αρέσει να βλέπω συνέχεια μια απειλή βίας. Αυτή η κοπέλα είναι τόσο δυναμική, προστατεύει,  βάζει κάποιον απέναντί της και το λέει ξεκάθαρα και μαγκιά της, που μιλάει με έναν ιδιαίτερο τρόπο με μια ντοπιολαλιά που την κάνει πιο οικεία, είναι ωραίο όλο αυτό, αλλά να της πει κάποιος ρε παιδί μου μην λες συνέχεια θα σε σκοτώσω», είπε η Φαίη Σκορδά, με την Αφροδίτη Γραμμέλη να χαρακτηρίζει το MasterChef «κακό τηλεοπτικό προϊόν» και «άμβωνα τηλεοπτικής βίας».

 

Πιο σκληρή ήταν η στάση της Κατερίνας Καινούργιου στην εκπομπή «Ευτυχείτε». «Πραγματικά είμαι έξαλλη και ήμουν σε ένα πολύ μεγάλο δίλημμα σήμερα. Μιλώντας το πρωί με τους συνεργάτες μου και με τον Θέμη, για το αν το επόμενο θέμα πρέπει να παίξει στην εκπομπή. Γιατί μιλάμε για μία ντροπή για ένα αίσχος κυριολεκτικά για ένα αίσχος. Ο λόγος που το παίζουμε αυτό το θέμα είναι γιατί δεν πρέπει να ξαναδείτε ποτέ… ποτέ αυτό το ριάλιτι… από τα πιο σκληρά ριάλιτι που έχω δει αυτή την στιγμή στην ελληνική τηλεόραση και παγκοσμίως που προάγει την βία. Δεν βλέπεις μαγειρική, βλέπεις βία», είπε η Κατερίνα Καινούργιου πριν πέσει το video των δηλώσεων της Άλκηστης του MasterChef3.

 

Σε ίδιο κλίμα ήταν και το ξέσπασμα της ίδιας παίκτριας την περασμένη εβδομάδα κατά του Σωτήρη Κοντιζά ο οποίος μίλησε για το «θράσος» της παίκτριας. «Οργή και θυμό. Τα δύο συναισθήματα που νιώθω είναι πραγματικά απαίσια. Αφού δεν του έκατσα μπουνιά να παρακαλάει», είπε μεταξύ πολλών ακόμα η Άλκηστις.

Καταλαβαίνεις ότι όταν μιλάμε για τις δύο εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης που η πρώτη έχει φέτος να περηφανεύεται για την κατοχύρωση του όρου «σύνδρομο Down Town» και η δεύτερη για ομοφοβικά σχόλια κατά Κορεατών τραγουδιστών και για blackface εν έτει 2019, κάπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί είναι άλλο να κάνεις λάθη από κεκτημένη ταχύτητα, από άγνοια, ή από αφέλεια, και άλλο να βάζεις σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα παίκτες που σίγουρα ξέρεις πώς είναι θερμόαιμοι, που έχεις δει πώς εκφράζονται και που παρόλο που βλέπεις πώς συμπεριφέρονται όχι μόνο δεν επιλέγεις να τους επιβάλλεις κυρώσεις από την πρώτη φορά που αναφέρονται στην χειροδικία, αλλά τους χαρίζεις τηλεοπτικό χρόνο στο λεκτικά βίαιο παραλήρημά τους αφήνοντας τους τηλεθεατές έκθετους σε ξεσπάσματα που θα δικαιολογούνταν στο προαύλιο ενός δημοτικού σχολείου, στην αρχή της κοινωνικοποίησης του καθενός μας, τότε που όλοι λίγο πολύ μαθαίνουμε πώς η ζωή δεν εξελίσσεται πάντα όπως την θέλουμε, πως η κριτική δεν είναι πάντα καλή, και πώς ο νόμος του δυνατού που βρυχάται και απειλεί για να μας τρομάξει θα έπρεπε να ισχύει μονάχα στη ζούγκλα. Και αν μου πεις πως οι «νόμοι» στον χώρο εργασίας δεν απέχουν πολύ από αυτούς της ζούγκλας τη σήμερον ημέρα, και πως ένα τέτοιο reality ένα τέτοιο περιβάλλον εργασίας προσπαθεί να προσομοιώσει θα σου απαντήσω: Ζούμε σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο, αλλά σε αυτόν τον κόσμο της απτής πραγματικότητας το σίγουρο είναι πώς ένα πρόσωπο που απειλεί με βία μάλλον δεν θα είχε θέση σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον όπου οι όποιες συγκρούσεις γίνονται σε περιβάλλον ενός μικρού, ελάχιστου πολιτισμού, έτσι δεν είναι;

Η Άλκηστις πάντως σύμφωνα με διαρροή που κυκλοφόρησε και στο Twitter είναι μάλλον εκτός παιχνιδιού, αλλά αυτό είναι η αντιμετώπιση του συμπτώματος και όχι η θεραπεία του προβλήματος στην κουζίνα του MasterChef 3.

 

Η Άλκηστις βλέπεις δεν είναι η μόνη που έχει μιλήσει για μπουνιές και κλωτσιές στο παιχνίδι στο οποίο οι μόνοι όπως φαίνεται που απέχουν από τα έντονα σχόλια είναι οι ίδιοι οι κριτές. Σε προηγούμενα επεισόδια η Γιάννα είχε δηλώσει για συμπαίκτη της: «Με αυτές τις δηλώσεις με τι ψυχολογία θα πάνε να μαγειρέψουν τα παιδιά; Θα του τραβήξουν κανένα κατακέφαλο και θα πάει από εκεί που ήρθε ή θα τον γράψεις στα…  και θα δουλέψεις κανονικά». Και η Μαρία με τη σειρά της είχε πει για τον Χαράλαμπο και την στενή του σχέση με την Κωνσταντίνα: «Δεν μπορώ να είμαι με κάποιον άνθρωπο που σκέφτεται με το κάτω του κεφάλι». Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι το επίπεδο κάπου έχει χαθεί. Δεν ξέρω αν φταίει το κάστινγκ ή αν φταίει το μοντάζ πάντως σίγουρα κάτι στην κουζίνα του MasterChef «βρωμάει» και δεν είναι το φαγητό.

Έχουμε κάνει τέτοιες «κουβέντες», τηλεοπτικά και μη από την αρχή της φετινής σεζόν, όταν τα σχόλια αφορούσαν την σκληρή κριτική του GNTM, την αντικειμενοποίηση των γυναικών στην ελληνική τηλεόραση, τις γυναίκες που υποβάθμιζαν άλλες γυναίκες όπως το έκανε με μεγάλη επιτυχία η γνωστή «τριάδα της φωτιάς». Ωστόσο τότε, ήταν ελπιδοφόρο το γεγονός ότι τα προγράμματα για τα οποία μιλούσαμε δεν επιβραβεύονταν στους πίνακες τηλεθέασης. Αυτή τη φορά όμως το πρόβλημα είναι πως το MasterChef έχει ανταπόκριση.

Το επεισόδιο, αυτό των απειλών και της βίας σημείωσε 21,5%. Κι αυτό γιατί πάντα το MasterChef, παρά τα προβλήματα είναι ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που έχει να κάνει με ικανότητες, με φαντασία και με πιάτα που απευθύνονται στον μερακλή της γεύσης που κρύβουμε μέσα μας. Όσο όμως το παρακολουθούμε πεισματικά αν θες και κόντρα στους παίκτες του που ασχημονούν, τόσο καταλαβαίνουμε ότι το νέο είδος Masterchef αυτό το σκληρό reality που ξεκίνησε από την περασμένη σεζόν με τον Τζώρτζη και τα άλλα παιδιά, δεν έχει πια να κάνει με τα πιάτα και τις γεύσεις. Έχει να κάνει (άγνωστο γιατί ή μάλλον λόγω της γνωστής καραμέλας του «αυτό θέλει το κοινό») με την προδοσία, την απειλή, το κλάμα και τα νεύρα. Το αυγολέμονο όμως για να γίνει ως γνωστόν θέλει ηρεμία, αγάπη και φιλιά πάνω από την κατσαρόλα. Αλλιώς το προϊόν θα καταλήξει μοιραία «κομμένο» στο πιάτο και το στομάχι μας.

 

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/MasterChefgr