OPINIONS

Η Κατερίνα Καινούργιου είδε από πρώτο χέρι πώς είναι να δέχεσαι δημόσια χαρακτηρισμούς

Instagram/Katken85

Η ανωνυμία μερικές φορές είναι ένα δώρο που μοιάζει θείο, ακόμα και αν είναι πλασματική. Οι συνέπειές της, ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να είναι επώδυνες και καταιγιστικές. Για ποια ανωνυμία μιλάω; Αυτή που η Κατερίνα Καινούργιου και η παρέα του «Ευτυχείτε» θεώρησε ότι είχε όταν άρχισε να σχολιάζει τη λίστα με τους πιο sexy άνδρες για το 2018, όπως αυτοί αναδείχτηκαν στα social media. Ανάμεσά τους και κάποιοι Κορεάτες τραγουδιστές, ο Sehun των EXO, o Kang Daniel των Wanna One και όλα τα μέλη του συγκροτήματος BTS. «Και που κολλάει η ανωνυμία;», θα μου πεις. Στο γεγονός ότι σχολιάζοντάς τους τόσο αρνητικά όσο το έκαναν η Κατερίνα Καινούργιου και η ομάδα της, μάλλον πίστευαν ότι τα νέα δεν θα φτάσουν ποτέ στα αυτιά των ίδιων ή των fan τους. Λανθασμένη αποδείχτηκε η κρίση τους.

Το site allkpop.com που είναι ειδικά αφιερωμένο στη νοτιοκορεάτικη pop, η οποία αποτελεί φαινόμενο με τον ρυθμό που κατακτά όλο τον κόσμο μέσω διαδικτύου, φιλοξένησε σε ανάρτησή της το απόσπασμα της εκπομπής στην οποία ακούστηκαν σχόλια όπως «Είναι χάλια για να είναι στο 15 της λίστας», «Βάφει τα μαλλιά του κόκκινα και είναι χάλια. Καθόλου δεν μου αρέσει, φαντάζομαι είναι όλο το πακέτο που μετράει», «Δεν τον πιστεύω ότι υπάρχουν γυναίκες που τον ψηφίζουν στο νούμερο 5 αυτόν; Ελάτε τώρα», «Γιατί βάφουν τα χείλη τους σομόν;», «Αυτός είναι άντρας; Άντρας, άντρας; Δεν έχω θέμα με τις προτιμήσεις του καθενός αλλά…» (σε αυτό το σημείο ενός λεπτού σιγή για την περσόνα του αείμνηστου David Bowie κατά τη διάρκεια των 80’s αλλά και για τους σύγχρονους Tokyo Hotel, o frontman των οποίων αρραβωνιάστηκε την Heidi Klum και το μολύβι στα μάτια του Δημήτρη Κοργιαλά και όλους τους εκκεντρικούς καλλιτέχνες που έκαναν το make up μέρος της on stage εμφάνισής τους) και «Υπάρχουν Κορεάτες που είναι ωραίοι. Αυτοί είναι αντικειμενικά άσχημοι» από την ίδια. Τα σχόλια της διανθιστηκαν και με κάποια όπως: «Αυτή είναι η Ηρώ», «Είναι γυναίκα για εμένα», «Είναι Κινέζος, έχει ασιατικά χαρακτηριστικά» από μέλη του πάνελ της και τον DJ Pitsi της εκπομπής. Και ακολούθησε ο κακός χαμός.

Η Κατερίνα Καινούργιου μετά από το πρώτο κύμα υβριστικών μηνυμάτων που δέχτηκε, τα οποία την κατηγορούσαν για ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια έκανε μια ανάρτηση στο Instagram για να ζητήσει- όπως θεωρούσε- συγγνώμη και παράλληλα να ζητήσει να σταματήσουν τα σχόλια.

 «Λαμβάνω απαίσια και απειλητικά σχόλια και μηνύματα στα social media και δεν πιστεύω ότι αυτό είναι πρέπον. Θέλω να απολογηθώ σε όλους όσους προσβλήθηκαν από τα χιουμοριστικά σχόλια στη χθεσινή εκπομπή και στους fan των Wanna One και του Kang Daniel, των EXO και του Sehun, και των BTS και των Taehung και Jungkook. Την Δευτέρα θα κάνουμε αφιέρωμα στην πλευρά τους ως καλλιτέχνες. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων» έγραψε στα αγγλικά η Κατερίνα Καινούργιου.

View this post on Instagram

Ο σεβασμος της κουλτουρας κάθε λαού, είναι αδιαμφισβητητος και αποτελεί μια από τις αρχες μου. Οπως επισης και η στήριξη και αποδοχή κάθε διαφορετικοτητας που ποτέ δεν αντιμετώπισα ως κάτι λανθασμένο ή κακό. Αντίθετα μάλιστα τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή μου, παλεύω καθημερινα για το αντίθετο. Το να σχολιάσω χιουμοριστικά μια «λίστα» με ωραιους ανδρες στο πλαίσιο θεματος της εκπομπης που παρουσιάζω, δεν αμφισβητεί την καλλιτεχνική αξία του συγκροτήματος BTS, ή κανενός άλλου. Μάλιστα έγινε και η αφορμή να γνωρίσω ένα μουσικό φαινόμενο που δεν γνώριζα. Έχω δεχτεί και δέχομαι σκληρη κριτική για την εμφάνιση μου και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι ο φανατισμός και οι απειλές, δεν συνάδουν με καμία κουλτούρα και με καμια στήριξη σημαντικών καλλιτεχνών, που δεν θα ήθελαν σίγουρα να υπάρχουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές στο όνομα τους….

A post shared by Katerina Kainourgiou Official (@katken85) on

 

Η ίδια συμπλήρωσε ως σχόλιο στη φωτογραφία της: «Ο σεβασμός της κουλτούρας κάθε λαού, είναι αδιαμφισβήτητος και αποτελεί μια από τις αρχές μου. Όπως επίσης και η στήριξη και αποδοχή κάθε διαφορετικότητας που ποτέ δεν αντιμετώπισα ως κάτι λανθασμένο ή κακό. Αντίθετα μάλιστα τόσο στη δημόσια όσο και στην ιδιωτική ζωή μου, παλεύω καθημερινα για το αντίθετο. Το να σχολιάσω χιουμοριστικά μια “λίστα” με ωραίους άνδρες στο πλαίσιο θέματος της εκπομπής που παρουσιάζω, δεν αμφισβητεί την καλλιτεχνική αξία του συγκροτήματος BTS, ή κανενός άλλου. Μάλιστα έγινε και η αφορμή να γνωρίσω ένα μουσικό φαινόμενο που δεν γνώριζα. Έχω δεχτεί και δέχομαι σκληρή κριτική για την εμφάνισή μου και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό. Όπως επίσης γνωρίζω πολύ καλά ότι ο φανατισμός και οι απειλές, δεν συνάδουν με καμία κουλτούρα και με καμία στήριξη σημαντικών καλλιτεχνών, που δεν θα ήθελαν σίγουρα να υπάρχουν τέτοιες ακραίες συμπεριφορές στο όνομά τους». Τα σχόλια ωστόσο δεν σταμάτησαν. Αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν κι έφτασαν τα 49.187 κάτω από την ανάρτηση της Κατερίνας Καινούργιου.

Για να καταλάβεις το μέγεθος για το οποίο μιλάμε, η τελευταία φωτογραφία της Kim Kardashian συγκέντρωσε μόνο 17.844 σχόλια.

Αναρωτιέσαι προς τι το κύμα αυτό; Ο λόγος ήταν πώς κανένας από τους fans δεν χάρηκε με τον χαρακτηρισμό των σχολίων ως «χιούμορ». Η αλήθεια είναι ότι μολονότι φυσικά ο φανατισμός και οι ακρότητες και οι απειλές σίγουρα, όπως λέει και η παρουσιάστρια δεν συνάδουν με καμία κουλτούρα και καμία μουσική που ενώνει αντί να χωρίζει, το θάρρος του να παραδεχόμαστε τα σφάλματά μας είναι μεγάλη υπόθεση. Το χιούμορ δεν είναι η απάντηση σε όλα. Δεν είναι απάντηση όταν κάνεις body shaming, δεν είναι απάντηση όταν κοροϊδεύεις κάποιον στο σχολείο επειδή π.χ. φοράει σιδεράκια ή έχει ακμή, δεν είναι απάντηση όταν λες κάτι για το ύψος κάποιου και άλλοι γελάνε, και φυσικά δεν είναι δικαιολογία όταν σχολιάζεις την εμφάνιση του άλλου στην τηλεόραση ακόμα και αν αυτός ο άλλος ζει στην άλλη πλευρά του πλανήτη. Το χιούμορ δεν είναι μπουφάν που καμουφλάρει τον ρατσισμό και την ομοφοβία γιατί όντως τα σχόλια της Κατερίνας Καινούργιου και της ομάδας της ήταν ομοφοβικά. Αρκεί να αναρωτηθεί η ίδια και το πάνελ αν θα έλεγαν έστω και μία από τις ατάκες που ξεστόμισαν για κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη. Θα το έκαναν; Δεν νομίζω.

Το ίδιο αναρωτήθηκε παίρνοντας θέση σε όλα αυτά πήρε και η Ναταλία Γερμανού το περασμένο σαββατοκύριακο. Η ίδια τόνισε: «Τα σχόλια ήταν κάπως… πώς να τα αποκαλέσω τώρα; Δεν ήταν σχόλια μιας νεανικής εκπομπής εν έτει 2019, ήταν σχόλια που θα μπορούσαμε να τα κάνουμε στο Βυζάντιο. Και τώρα ξαφνικά ο Dj Pitsi… Κανονικά εγώ τον έχω συνηθίσει όποτε γυρνούν από break να ψάχνει ποια κάμερα τον παίρνει για να πλασαριστεί και να πει τα λόγια ενός τραγουδιού που δεν τα ξέρει κιόλας! Από πού και ως πού ο Dj Pitsi θα μου πει εμένα τη γνώμη του για ένα συγκρότημα το οποίο έχει βγει εξώφυλλο στο TIME, έχουν μιλήσει στα Ηνωμένα Έθνη, έχουν συνεργασία με τη UNICEF; Τα παιδιά κάνουν μια πολύ αξιόλογη δουλειά. Αν ήταν ελληνικό συγκρότημα θα το έκαναν αυτό το σχόλιο; Ιδανικά εγώ θα έλεγα να αντικατασταθούν τα Διλήμματα για μία εβδομάδα και επί 20 λεπτά κάθε μέρα να παίζουν ένα αφιέρωμα στους BTS. Και να μη συμμετέχει ο Dj Pitsi στο αφιέρωμα παρακαλώ αν δεν μάθει απ’ έξω τα τραγούδια τους». Και η Κατερίνα Καινούργιου ένιωσε οτι η Ναταλία Γερμανού στράφηκε προσωπικά εναντίον της. «Μετά από όλο αυτό που έχω υποστεί, συνέχισε να με χτυπάει. Ευχαριστώ Ναταλία μου! Όχι, ευχαριστώ πολύ! Πέρασα ένα πολύ ωραίο σαββατοκύριακο. Εγώ τόσα χρόνια μιλάω μόνο με τα καλύτερα για τη Ναταλία. Δεν ξέρω για ποιο λόγο συμβαίνει όλο αυτό, αν έχει κάτι προσωπικό μαζί μου. Δεν έχω λόγια! Αυτό με τρέλανε, έκανε retweet, όχι στα ίδια σχόλια στους ίδιους που με βρίζανε. Θέλω να το κλείσω. Δεν πειράζει το πολύ πολύ να πάθω κάτι από όλα αυτά που μου εύχονται Ναταλία μου καρκίνο, να πάθει κάτι η οικογένεια μου, δεν πειράζει», είπε η Κατερίνα Καινούργιου. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν είναι θέματα προσωπικής συμπάθειας ή αντιπάθειας αυτά, τουλάχιστον οφείλουν να μην είναι.

 

Η δύναμη της ευθύνης του λόγου, αυτό είναι το θέμα για μία ακόμα φορά που βαραίνει τόσο την Κατερίνα Καινούργιου όσο και τους ανώνυμους Army (έτσι αυτοαποκαλούνται οι απανταχού fan της K- Pop) που προχώρησαν από την κριτική στον ρατσισμό και τις επιθέσεις οι ίδιοι. Να σου πω σε αυτό το σημείο ότι υπήρξαν και κάποιοι fan της K – Pop που βλέποντας όλα τα άσχημα σχόλια που ποικίλαν από το «Ψόφα» στο «Είσαι άσχημη μαϊμού» που έσπευσαν να ζητήσουν συγγνώμη με προσωπικά μηνύματα επισημαίνοντας νηφάλια τη διαφωνία τους με τα σχόλια στην εκπομπή της, κι αυτό είναι βεβαίως ελπιδοφόρο. Ωστόσο, τα έξαλλα σχόλια συνεχίζονταν όσο συνεχιζόταν και η προσπάθεια της Κατερίνας Καινούργιου να αρνηθεί τον ομοφοβικό και ρατσιστικό χαρακτήρα των σχολίων της.

Αυτές οι δύο πλευρές, τα σχόλια της εκπομπής και οι φανατικοί του Instagram είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος βλέπεις. Του νομίσματος που μας χάρισε η πλασματική ή πραγματική ανωνυμία στον χώρο του διαδικτύου ή στο παγκόσμιο χωριό μας που λέγεται γη. Η σκέψη ότι αυτή η ανωνυμία σου δίνει το δικαίωμα να σχολιάσεις την εμφάνιση του όποιου άλλου χωρίς συνέπειες και χωρίς να υποπτεύεσαι ότι μπορεί να τον πληγώσεις.

Η Κατερίνα Καινούργιου με αυτή την ανωνυμία που προσφέρει το να έχεις εκπομπή σε μια χώρα την γλώσσα της οποίας μιλούν λίγοι στον κόσμο, σχολίασε απλά μια εικόνα στο μόνιτορ χωρίς καμία ευαισθησία θεωρώντας ότι τίποτα άλλο δεν θα συμβεί και χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου σχολίασαν τη δική της όπως την είδαν στο Instagram, θεωρώντας ότι αποκλείεται να την ταράξουν.

Ακόμα κι αν έχουμε χιλιάδες, εκατοντάδες, δεκάδες ή μόνο έναν fan στον κόσμο, στον πυρήνα μας είμαστε όλοι ίδιοι, όλοι ευάλωτοι στην κριτική (κι όλοι εύκολοι στο να την δώσουμε αν νιώθουμε προστατευμένοι στην ανωνυμία μας), κυρίως όταν αυτή δεν αφορά τίποτα παρά μόνο το πώς δείχνουμε στα μάτια των άλλων. «Έχω δεχτεί και δέχομαι σκληρή κριτική για την εμφάνισή μου και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει αυτό» έγραψε η Κατερίνα Καινούργιου. Ισχύει, η παρουσιάστρια έχει δεχτεί κριτική για την εμφάνισή της έντονα. Μήπως όμως αυτό θα έπρεπε να την κάνει πιο ευαισθητοποιημένη σε τέτοια θέματα; Δεν μπορεί να λες για κάποιον ότι είναι «αντικειμενικά άσχημος» ή να αφήνεις υπονοούμενα για την σεξουαλική του ταυτότητα σύμφωνα με την εμφάνισή του. Όχι πια. Δεν γίνεται να το κάνεις ελαφρά την καρδία. Ζούμε σε μία νέα εποχή, μια εποχή όπου τα στερεότυπα που αφορούν τα φύλα είναι κάτι που πασχίζουμε να καταπολεμήσουμε. Και σίγουρα για κάποιους θα είναι δύσκολη και αργή η προσαρμογή. Όπως μάλλον θα ήταν την εποχή που οι γυναίκες ξεκίνησαν να φορούν παντελόνι ή να κόβουν τα μαλλιά τους α λα γκαρσόν. Θα προσαρμοστούμε. Και πρέπει να αρχίζουμε να το κάνουμε. Το πρώτο βήμα είναι να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν ακόμα μέσα μας και να ζητήσουμε μια πραγματική συγγνώμη αν κάπου, κάποτε τα χρησιμοποιήσαμε χωρίς σκέψη. Να δεχτούμε την πραγματική ευθύνη μας. Και όλα τα άλλα θα έρθουν ευκολότερα.

Κεντρική φωτογραφία: Instagram/Katken85