OPINIONS

Έρχονται οι 50άρες και μας παίρνουν τους άντρες. Ακούς Τζένη;

NDP Photo Agency

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 μία φράση κάνει την εμφάνισή της και περνά στο συλλογικό συνειδητό και ασυνείδητο λειτουργώντας ως αποδιοπομπαίος τράγος. Έρχονται οι ξένες και μας παίρνουν τις δουλειές και τους άντρες. Αποποίηση ευθυνών σε ένα όμορφο ντελίριο ανωτερότητας και ηθικής υπεροχής.

Η φράση έγινε ένα κλισέ με χρήση επανάληψης. Παραφράζοντάς το στο σήμερα μπορείς να ανακαλύψεις το μεγαλείο μίας κοινωνίας που καμώνεται την προοδευτική ενώ είναι βαθιά συντηρητική και στερεοτυπική. Συλλογικά ασυνείδητα είναι αυτά. Ανάγκη σχολιασμού. Με φόντο κίτρινο. Της ώχρας. Κλάσικ και κατατοπιστικό ως προς τις προθέσεις. Επιθυμία να το βγάλεις από μέσα σου.

Αναρωτιέται κανείς γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση. Αυτή υπολογίζεται. Μετά εκλογικεύεις και επιλέγεις το πολιτικά ορθό, αυτό που θα ακουστεί όμορφο και τακτοποιημένο. Δεν είναι όμως οι σκέψεις, οι ιδέες και οι αντιλήψεις σου τακτοποιημένες. Αχταρμάς εν κρανίω. Θέλεις αλλά δεν μπορείς. Μπορείς αλλά δε θέλεις. Ό,τι κι αν είναι αυτό που σε κρατά στο πίσω, είναι τόσο δυνατό που δεν του εναντιώνεσαι.

Η ανακοίνωση του γάμου της Τζένης Μπαλατσινού και του Βασίλη Κικίλια συνοδεύτηκε από τις ευχές των οικείων τους και τα μικροαστικά κλισέ των υπολοίπων. Μαζεμένα. Σαν όλες οι συντηρητικές φωνές να συντονίστηκαν για να πικάρουν μία ελεύθερη επιλογή. Η 48άρα Μπαλατσινού που θα παντρευτεί τον 44 ετών Βασίλη Κικίλια. Διαφορά ηλικίας. Μα στην ηλικία της; Να πάρει μικρότερο; Κι έχει και τρία παιδιά. Ο Βασίλης δε θα θέλει οικογένεια και παιδιά; Αυτή μπορεί τώρα να κάνει παιδί; Με τι κουράγιο θα το μεγαλώσει; 44 ετών παλικάρι αυτός, 48άρα σιτεμένη αυτή.

Τέσσερα χρόνια είδες τι σου κάνουν. Οι γυναίκες γερνούν και οι άντρες ωριμάζουν. Οι γυναίκες δε θα έπρεπε να θέλουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους με κάποιον μικρότερο και οι άντρες θα ήταν μάγκες που το λέει η καρδούλα τους αν επέλεγαν μία μικρότερη. Η Τζένη είναι και ιδιάζουσα περίπτωση. Και κοντεύει τα 50 κι έχει και τρία παιδιά. Πού πάει και μπλέκει ο Βασιλάκης μωρέ; Απώλεια ενάργειας. Έρχονται οι 50άρες και μας παίρνουν τους άντρες και τα νέα κορίτσια ψάχνουν στους δρόμους της πόλης να βρουν το ταίρι τους για να βάλουν στεφάνι.

Διαιώνιση απαρχαιωμένων ρατσιστικών και σεξιστικών στερεότυπων. Κι αυτός ο καημός με τα παιδιά; Στενοχώρια μήπως ο Βασίλης Κικίλιας μείνει άκληρος. «Γενικά οι άνθρωποι περνάμε καλύτερα όταν ασχολούμαστε με τον εαυτό μας περισσότερο και λιγότερο με τους άλλους» είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια η Τζένη Μπαλατσινού. Μήπως ήρθε η στιγμή να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πάψουμε να ασχολούμαστε με τις ζωές και τις επιλογές των γύρω μας;

Με δικά της λόγια θα κλείσει το κείμενο. «Από τη στιγμή που είμαστε ενήλικες, σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν προσβάλλουμε κανέναν, μπορούμε να επιλέγουμε να ερωτευόμαστε και να ζούμε τη ζωή μας, όπως εμείς ορίζουμε». Άλλωστε για αυτό το γάμο έδωσε την έγκρισή του και ο πρώην σύζυγος της Τζένης, Πέτρος Κωστόπουλος. Βρίθει από προοδευτικότητα το 2019. Και στα δικά σας οι (αν)ελεύθερες (σκέψεις).

 

Κεντρική Φωτογραφία: NDP Photo Agency