OPINIONS

Εγώ και η νέα φίλη μας: η Ίωση

Από τότε που ο Γιώργος (ο γιος μου ντε!) ξεκίνησε να πηγαίνει στο προ προ νήπιο ακούω πολύ συχνά την λέξη: Ίωση. Τόσο, που λόγω δουλειάς κιόλας, απορώ, γιατί δεν την έχουμε κάνει ΜΟΔΑ εδώ στο Cosmo.gr, να γίνει trend δηλαδή πέρα κι από τις μαμάδες.

Της αξίζουν πολλά περισσότερα από όσα της καταλογίζουμε, εγώ και πολλές άλλες μητέρες καθημερινά, εβδομαδιαίως και μηνιαίως. Όσο την και τις γνωρίζω όμως, διότι κι αυτή έχει πολλές φίλες, νομίζω ότι της αξίζει κάθε Σεπτέμβριο ένα wellcome party και κάθε Ιούλιο ένα αποχαιρετηστήριο. Ε, ναι. Κάτι σαν τις εβδομάδες μόδας, χεμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, τι νέες ιώσεις θα αντιμετωπίσουμε φέτος;

Ελπίζω να γελάτε, διότι εγώ και οι φίλες μου κλαίμε. Ζούμε αυτό που μας έλεγαν άλλες που τα παιδιά τους έχουν ξεπεράσει αυτή τη φάση – πρώτος χρόνος στον παιδικό σταθμό. Μία εβδομάδα στον παιδικό, μία εβδομάδα στο σπίτι ή κάπως έτσι ανάλογα το παιδί. Η συχνότητα παίζει, αλλά γεγονός είναι ότι είναι πολλές οι ιώσεις, γιατρέ μου! Και καμία δεν μοιάζει με την προηγούμενη. Ο Γιώργος ξύπνησε ένα πρωί και έκανε εμετό όλη μέρα! Την επόμενη τίποτα. Ο φίλος του την ίδια περίοδο είχε 41 πυρετό με σπασμούς την νύχτα. Ο Κωνσταντίνος γαστρεντερίτιδα. Η απλή μύξα δεν μας ταράζει πια, την συνηθίσαμε! Θέλω να πω, δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτές τις αρρώστιες, όλες κυκλοφορούν με το ίδιο όνομα: ΙΩΣΗ.

Αποφάσισα, λοιπόν, να ρωτήσουμε τον ειδικό. Τον Μάριο Δέτση, Ειδ/μενο Παιδίατρο στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία”. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις είναι πραγματικές. Τα ενδιάμεσα σχόλια δικά μου.

Τελικά τι είναι ίωση, γιατρέ μου;

“Αρχικά, ίωση είναι θα περάσει. Γενικά, με τον όρο ίωση αναφερόμαστε σε οποιαδήποτε λοίμωξη που προκαλείται από κάποιον ιό. Οι ιοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία νόσου της παιδικής ηλικίας. Συνήθως η νόσος που προκαλούν είναι ήπια και ποτέ δε χρειάζεται χορήγηση αντιβιοτικών. Το φάσμα των εκδηλώσεων είναι μεγάλο ανάλογα με το σύστημα που θα προσβληθεί, αναπνευστικό, γαστρεντερικό ή άλλο. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, το συνάχι, ο βήχας, ο πόνος στο λαιμό ή στο αυτί και η διάρροια. Ένα νήπιο μπορεί να παρουσιάζει 8-10 τέτοια επεισόδια ετησίως, ιδιαίτερα αν μιλάμε για τον πρώτο χρόνο στον παιδικό σταθμό. Όσα ξενύχτια και να προκαλεί μια ίωση στους γονείς, όσο και να μας στενοχωρεί η εικόνα του άρρωστου παιδιού, δεν πρέπει να ανησυχούμε. Μπορούμε να σκεφτόμαστε, αν αυτό μας παρηγορεί, πως με αυτόν τον τρόπο το παιδί “χτίζει” το ανοσοποιητικό του σύστημα και θα είναι θωρακισμένο σε επόμενες επιθέσεις από τους μισητούς ιούς. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως ο πυρετός αποτελεί μηχανισμό άμυνας του οργανισμού και είναι σύμμαχός μας στην αντιμετώπιση της ίωσης. Δεν πρέπει να μας φοβίζει και παρά την κοινωνική αντίληψη πως οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη, θερμοκρασίες κάτω από 38,5 ̊ C είναι απόλυτα “φιλικές” με τον οργανισμό μας και δυνητικά επικίνδυνες θεωρούνται μόνο θερμοκρασίες σώματος > 41  ̊ C”.

sick_kids.jpg

Ότι με κάλυψε με κάλυψε. Αλλά έχω κι άλλες ερωτήσεις. Γιατί ο πυρετός ανεβαίνει περισσότερο την νύχτα; Εκτός του ότι η νύχτα είναι συναρπαστική κι αν δεν την ζήσεις με το σπλάχνο σου δεν έχεις δει τίποτα και διότι μόνο έτσι θα συνηδειτοποιήσεις την μητρότητα, όλες τις απαντήσεις θα τις δεχτώ…

“Η θερμοκρασία του σώματος, ακόμα και όταν είμαστε υγιείς, δεν είναι σταθερή, αλλά ακολουθεί το βιολογικό μας ρολόι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ακόμη και σε κανονικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος να είναι υψηλότερη τις βραδινές ώρες. Το απόγευμα κάποιες ορμόνες και κυρίως η κορτιζόλη, η οποία έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, πέφτει στα πατώματα σε σχέση με τα πρωινά της επίπεδα και μαζί της μπορεί να παρασύρει και το μικρό μας αγγελούδι σε μία νέα πυρετική περιπέτεια. Οπότε πριν σκεφτούμε ότι έχουμε απαλλαγεί από τον πυρετό, καλό είναι να περιμένουμε να περάσουν και οι βραδινές ώρες”.

Η λέξη στα “πατώματα” με έκανε για μία ακόμα φορά να είμαι σίγουρη για την επιλογή του συγκεκριμένου παιδιάτρου για τον γιο μου. Μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Τώρα, όμως, γιατρέ απαντήστε μου αν μπορείτε σε τούτη την ερώτηση, με λίγο πρόλογο. Εγώ μάνα τώρα έγινα. Δεν το έχω ξανακάνει. Στην πρώτη ίωση, στον 39 και μισό πυρετό φρίκαρα και το παραδέχομαι. Μετά έμαθα, να κοντρολάρω τις φρίκες μου. Ύστερα όμως εκτός από τον πυρετό ήρθαν κι άλλα συμπτώματα που πάλι δεν τα ήξερα και ήθελα να ρωτήσω τι να κάνω: Να σας παίρνουμε τηλέφωνο την νύχτα; (χα!)

“Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να πεις σε δύο αγχωμένους γονείς, μη τυχόν και με ενοχλήσεις τη νύχτα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως αν το παιδί έχει κάτι τόσο επείγον ούτως η άλλως θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ο,τιδήποτε άλλο σίγουρα μπορεί να περιμένει την αυγούλα”.

Μάλιστα. Με ρούμπωσε. Άκου την αυγούλα…

little boy fever.jpg

Ξέρετε γιατρέ μου καμιά φορά όταν παίρνει αντιπυρετικό κάνει σαν να έχει πάρει κάτι σε… βενζίνη. Σαν να μην είχε ποτέ πριν πυρετό. Ο γιος μου ας πούμε, μπορεί να πέσει σαν κοτόπουλο στο πάτωμα και μόλις πάρει αντιπυρετικό να πετάει σαν μαϊμού από καναπέ σε καναπέ.

Σε πόσες μέρες μετά από πυρετό είναι ασφαλές να πάει ξανά στο σχολείο;

“Ένα με δύο εικοσιτετράωρα απυρεξίας αρκούν για να επιστρέψει το παιδί στο σχολείο”.

Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα εκτός πυρετού;

“Πολύ σημαντική παράμετρος αποτελεί η διάθεση του παιδιού όταν πέφτει ο πυρετός. Αν το παιδί έχει καλή διάθεση και συνεχίζει τη δραστηριότητά του, σημαίνει πως η λοίμωξη που περνάει δεν είναι τόσο σοβαρή. Αν όμως παρουσιάζει έντονη υπνηλία, λήθαργο ή ακόμη και ευερεθιστότητα τότε πρέπει να αναζητήσουμε ιατρική συμβουλή. Επιπλέον, ιατρική συμβουλή πρέπει να αναζητήσουμε σε περίπτωση δυσκολίας στην αναπνοή, εμέτων με πυρετό, διάρροιας, ιδιαίτερα αν υπάρχει πρόσμιξη βλέννας ή αίματος ή στην εμφάνιση κάποιου εξανθήματος”.

sick-child.jpg

Τώρα μάλιστα. Τι τα θέλατε όλα αυτά; Σοβαρέψατε με τα επιστημονικά. Καλύτερα τα λέγατε με την… “αυγούλα”. Καταλαβαίνετε, αγαπημένες μαμάδες και μανάδες to be; Υπάρχει ανησυχία. Αλλά η καλύτερη πρόληψη είναι η ψυχραιμία, η παρατήριση και οι παρακάτω βασικοί κανόνες.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας;

“Αρχικά, το παιδί είναι φυσιολογικό να περάσει, όπως προαναφέρθηκε 8-10 ιώσεις ετησίως και πραγματικά λίγα μπορούμε να κάνουμε για να το προστατεύσουμε από αυτές. Υπάρχουν όμως κάποια απλά βήματα που θα θωρακίσουν τα παιδιά μας και θα τα προασπίσουν απέναντι στις λοιμώξεις:

1) Τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλα τα μέλη της οικογένειας. Το παιδί πρέπει να μάθει από πολύ μικρή ηλικία τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Το Α και το Ω αποτελεί το συχνό πλύσιμο των χεριών και ιδιαίτερα πριν από τα γεύματα και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

2) Η ισορροπημένη διατροφή, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, θωρακίζει τον οργανισμό και θέτει τις βάσεις για την υγεία του παιδιού μας.

3) Ο συχνός καθαρισμός της μύτης με φυσιολογικό ορό, μπορεί να βοηθήσει πολλές ιώσεις να περάσουν πιο εύκολα και χωρίς επιπλοκές.

4) Τέλος, η τήρηση του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, αποτελεί μείζον ζήτημα για την πρόληψη σοβαρών και ενίοτε θανατηφόρων λοιμωδών νοσημάτων”.

Γιατρέ, σας ευχαριστούμε πολύ!

Θα τα πούμε σύντομααααααα, που λέει και ο Μίκυ.