SEX

Αποχή από το σεξ: Τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μιας γυναίκας

Όλες διανύουμε μια περίοδο σεξουαλικής ξηρασίας: είτε επειδή δεν έχουμε σύντροφο, είτε επειδή απλά δεν έχουμε διάθεση ή χρόνο. Όποια κι αν είναι η αιτία, η απουσία από τη σεξουαλική πράξη δεν είναι τόσο αθώα όσο νομίζεις, από τη στιγμή που επιφέρει αλλαγές, όχι και τόσο θετικές στο γυναικείο σώμα. Μιλάμε φυσικά πάντα για αποχή μεγάλης διάρκειας κι όχι για προσωρινή «νηστεία».

Οι γυναίκες που δεν κάνουν αρκετό σεξ μπορεί να βιώσουν μια οδυνηρή κατάσταση γνωστή ως κολπική ατροφία, ή αλλιώς «κολπική ξηρότητα» – πράγμα που ακούγεται πολύ λιγότερο τρομακτικό.

Τα συμπτώματα, όπως απαριθμούνται από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας της Αγγλίας, περιλαμβάνουν:

Κολπικό ερεθισμό, δυσφορία, φαγούρα ή αίσθημα καύσου

Δυσφορία κατά τη διάρκεια του σεξ

Μειωμένη όρεξη για σεξ

Δυσκολία στο να ερεθιστείς και να φτάσεις στον οργασμό

Η επιφάνεια του κόλπου φαίνεται ωχρή και λεπτή

Στενεύει ο κόλπος

Συχνότερη ανάγκη για ούρηση

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει τις περισσότερες γυναίκες κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση. Η λύση είναι να διατηρηθεί ο κολπικός ιστός με τακτικούς οργασμούς, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης φλεγμονής ή ξηρότητας. Επίσης, το ίδιο το σεξ θα βελτιώσει τη ροή του αίματος στο σώμα – φέρνοντας οξυγόνο σε αυτές τις ευαίσθητες περιοχές.

Από την άλλη, αν χρησιμοποιείς σαν δικαιολογία για την αποχή σου από το σεξ, το ότι δεν έχεις σύντροφο, μάθε πως επιβάλλεται να διορθώσεις τη σεξουαλική σου σχέση με τον εαυτό σου. Το να κάνεις μασάζ και να αγγίζεις τον ιστό, ώστε να ζωντανεύει και να κυκλοφορεί το αίμα στην περιοχή χαρίζοντάς της ελαστικότητα, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και μόνη σου.