Στο Καμερούν σιδερώνουν το γυναικείο στήθος για να αποφεύγουν τους βιασμούς

Η φρικαλέα παράδοση εφαρμόζεται σε μικρά κορίτσια ακόμη και από τα 10 τους χρόνια.

Αν οι αριθμοί είναι ενδεικτικότεροι των πολλών λέξεων, τότε ίσως αρκεί να μάθεις ότι, σύμφωνα με μία έκθεση των Ηνωμένων Εθνών του 2015, 3.8 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως έχουν βιώσει την παράδοση θέλει το γυναικείο στήθος να σιδερώντεται για να μοιάζει λιγότερο "θηλυκό".

Το "έθιμο" αυτό ξεκίνησε στο Καμερούν, κρατά χρόνια και πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Αφρικανικής ηπείρου και όχι μόνο. Χρησιμοποιώντας μεγάλες πέτρες και ένα σφυρί ή μία σπάτουλα που πρώτα έχουν θερμανθεί σε φωτιά, συμπιέζουν το στήθος ώστε να γίνει πιο επίπεδο και να μοιάζει λιγότερο θηλυκό, ακόμα και σε κορίτσια 10 ετών.

Ίσως πιο σοκαριστικό και από την ίδια την είδηση (βασικά, σε αυτή την περίπτωση, δεν ξέρω αν υπάρχει διαβάθμιση στο σοκ), είναι ότι σε ποσοστό 58% δράστες της πράξης αυτής είναι οι ίδιες οι μητέρες. Ο λόγος; Πιστεύουν πως το λιγότερο εμφανές στήθος δρα ανασταλτικά σε προσπάθειες βιασμού και ό,τι αυτός συνεπάγεται (εγκυμοσύνης, διακοπή φοίτησης σε σχολείο, αναγκαστικός γάμος ακόμα και με τον βιαστή κλπ.).

Οι διεθνείς οργανώσεις ξέρουν και καταλήγουν ξανά και ξανά ότι το ζητούμενο είναι στην εκπαίδευση τόσο των γυναικών για να μη δέχονται και να μην αναπαράγουν τέτοιες φρικαλέες συμπεριφορές, όσο και των αντρών για να αντιληφθούν τα βασικά γύρω από την κουλτούρα του βιασμού. Λόγια πολύ χρήσιμα και όμορφα, που στην πράξη φυσικά και χωλαίνουν, όταν απευθύνεσαι σε πληθυσμούς που ζουν σε παραπήγματα και πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας.

 

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ