TIPS

10 πράγματα που δεν ήξερες ότι πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Να το πετάξεις ή να μην το πετάξεις; κι αν ναι, υπήρχε άραγε τρόπος να το κρατήσεις στη ζωή φρέσκο για περισσότερο χρόνο; κάποια πράγματα, όπως είναι οι τροφές, αλλά όχι μόνο αυτές, θέλουν τη ψύχρα τους για να διατηρηθούν. Εκτός ψυγείου η διάρκεια δεν διασφαλίζεται πάντα.

Αποξηραμένα φρούτα

Σίγουρα δεν χαλάνε τόσο γρήγορα όσο τα φρέσκα «αδελφάκια τους», αλλά μπορούν και περισσότερο. Διατηρώντας τα στο ψυγείο μπορείς να τα απολαμβάνεις χωρίς ανησυχία για 6 μήνες.

Μήλα

Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα οπότε είναι προτεραιότητα να το τρως φρέσκο. Γέμισε το μπολ με τα μήλα της εβδομάδας και βάλ’ το στο ψυγείο.

Τζίντζερ

Αν δεν το κόψεις, διατηρείται στο ψυγείο έως και 3 εβδομάδες, τυλιγμένο σε χαρτί κουζίνας, μέσα σε αεροστεγώς κλειστή διάφανη σακούλα τροφίμων.

Τορτίγια

Το σακουλάκι με τις τορτίγιες, όπως και το ψωμί του τοστ, άπαξ και τ’ ανοίξεις, τα φυλάς στο ψυγείο, όπου και διατηρούνται σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία. Είναι κρίμα να τις ξεχνάς στο ντουλάπι και κατόπιν να τις πετάς.

Λουλούδια

Κι όμως, ήξερες ότι τα κομμένα λουλουδάκια που μάζεψες ή η ανθοδέσμη που σου προσέφεραν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο τη νύχτα; θυμήσου πώς διατηρούνται στο ανθοπωλείο. Υπάρχει λόγος και λέγεται «φρεσκάδα».

Κέτσαπ

Η υψηλή περιεκτικότητά της σε οξύ προστατεύει από τα βακτήρια, αλλά μια δροσερή θερμοκρασία συμβάλλει στη διατήρηση της γεύσης και της φρεσκάδας της κέτσαπ έως και 6 μήνες.

Βερνίκι νυχιών

Είναι ένα από τα προϊόντα ομορφιάς που αντί να καταχωνιάσεις μέσα στο συρτάρι σου, ξεχνώντας την ύπαρξή του, καλύτερα να τοποθετήσεις στο ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας ευνοεί τη διάρκειά του.

Αβοκάντο

Συνήθως βάζεις το αβοκάντο στο ψυγείο αφού το κόψεις στα δύο. Κάν’ το νωρίτερα, από τη στιγμή που θα τα φέρεις σπίτι, συμφέρει, αν έχεις σκοπό να μην τα καταναλώσεις άμεσα (σ’ αυτή την περίπτωση, κράτησέ τα εκτός). Αρκεί βέβαια να έχεις επιλέξει ένα ώριμο αβοκάντο γιατί αν είναι σκληρό και το βάλεις στο ψυγείο, δεν θα το φας ποτέ. Το κομμένο αβοκάντο διατηρείται ακόμα περισσότερο αν το ψεκάσεις με λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού προτού το αποθηκεύσεις σε ψυχρό περιβάλλον.

Αμύγδαλα

Πήρες μεγάλη ποσότητα και τρως διπλές και τριπλές ποσότητες; κατανοητό, αλλά υπάρχει κι άλλος τρόπος. Αμύγδαλα και καρύδια κλεισμένα σε συσκευασία μένουν φρέσκα έως και για έναν χρόνο. Διαφορετικά τα έλαιά τους καταστρέφονται πιο γρήγορα, ευνοώντας την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Το ίδιο ισχύει και για σπόρους, όπως ο ηλιόσπορος, το κουκουνάρι και ο λιναρόσπορος.

Λάδι

Σου ‘φερε τενεκέ λάδι ο θείος από το χωριό και δεν ξέρεις τι να τον κάνεις. Το ελαιόλαδο και το αγουρέλαιο όταν εκτεθούν σε πολύ οξυγόνο, φως και θερμότητα, αλλοιώνονται. Παρατείνεις τη ζωή του μέσα σε σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια στο ψυγείο. Ωστόσο το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το λάδι εντός της χρονιάς παραγωγής.