LIFE

Τι πραγματικά θα έκανες αν υπήρχε 25η ώρα;

«Πάρε πίσω το χρόνο σου» αυτό θα είναι το μότο μας για τα επόμενα λεπτά. Κι αν νομίζεις πως πρόκειται για υποθετικό σενάριο ή για ένα απόφθεγμα της στιγμής να σε ενημερώσω πως μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Όλοι θα θέλαμε να υπάρχει μια επιπλέον ώρα στο busy 24ωρο μας, για να ζήσουμε αυτό που συνήθως δεν καταφέρνουμε να χωρέσουμε μέσα στην ημέρα μας. Και μόνο η ιδέα μιας υποθετικής έξτρα ώρας στην καθημερινότητά σου, μπορεί να σου δώσει την έμπνευση και το κίνητρο που χρειαζόσουν για να "φτιάξεις" χρόνο γι' αυτά που πραγματικά αξίζουν κι αυτά που αγαπάμε.

Η Siemens Οικιακές Συσκευές σου δίνει αυτή την έμπνευση με το project “25th Hour”, δημιουργώντας την 25η ώρα που τόσο θέλουμε και θες. Στο πλαίσιο αυτό, 13 μοναδικές προσωπικοτήτες διηγούνται τι θα έκαναν, αν είχαν μια επιπλέον ώρα, αναδεικνύοντας το πρόβλημα διαχείρισης χρόνου.

Εσύ έχεις σκεφτεί πώς θα την αξιοποιούσες; Άραγε, τί θα έκανες αν το 24ωρο μετατρεπόταν σε 25ωρο; Εμείς είχαμε έτοιμες τις απαντήσεις μας από καιρό.

Λία Παπαϊωάννου

Το 24ωρο πάντα μου φάνταζε πολύ μικρό για να τα χωρέσει όλα. Το αποτέλεσμα είναι να κοιμάμαι διαχρονικά λιγότερο από όσο θα έπρεπε για να μπορέσω να κάνω όλα όσα θα ήθελα. Κι αυτή η 25η ώρα είναι το μεγαλύτερο όνειρό μου. Είναι η ώρα κατά την οποία θα ζωγράφιζα τον μαυροπίνακα – τοίχο μου, στον οποίο έχω να αλλάξω την παράσταση από το καλοκαίρι του 2017, θα τελείωνα εκείνη τη σειρά που αρχίσαμε με τον σύντροφό μου, θα χτένιζα επιμελέστερα τη γάτα μου για να μη μαδάει τις υπόλοιπες 24 ώρες, θα τελείωνα τα μισοτελειωμένα βιβλία στη στοίβα δίπλα στο κομοδίνο μου και στο τσακίρ κέφι θα έκανα και πεντικιούρ. Όπως καταλαβαίνεις απλά θα έβαζα στο πρόγραμμα όλα αυτά που μοιραία αναβάλλω από Σαββατοκύριακο σε Σαββατοκύριακο. Δεν είναι κακό να ονειρεύομαι όμως ότι αυτή η 25η ώρα κάποια στιγμή ως δια μαγείας θα ανακαλυφθεί και θα προστεθεί στη ζωή μου, είναι;

Δήμητρα Τσιγγενέ

Έχω φτάσει σε αυτήν την ηλικία που το 24ωρο δεν αρκεί για να κάνω όλα όσα θέλω  – και δυστυχώς όσα πρέπει. Πού είναι εκείνα τα χρόνια που πίναμε αραχτές καφέ παρέα με τις φίλες μας και αναλύαμε με τις ώρες και την παραμικρή λεπτομέρεια; Πού είναι οι εποχές που οι υποχρεώσεις δε μας κυνηγούσαν και μπορούσαμε να κάτσουμε όσο θέλουμε (ή μάλλον, καλύτερα, όσο αντέχουμε) στο γυμναστήριο, τη βόλτα, τη βραδινή έξοδο; Στο παρόν τώρα. Ο χρόνος μοιάζει να τρέχει τόσο γρήγορα που στα δικά μου μάτια είναι σχεδόν τρομακτικό το πόσο σύντομα τελειώνει η εβδομάδα. Και οι υποχρεώσεις μου μένουν γραμμένες στην ατζέντα και δεν έχουν σβηστεί με το ροζ μαρκαδοράκι, για μία ακόμη εβδομάδα. Και ο καφές που είχα υποσχεθεί στη φίλη μου παρέμεινε για μια ακόμη φορά ένα «θα». Και και και. Τα «και» είναι πολλά. Αν ως δια μαγείας, λοιπόν, κερδίζαμε μία ώρα κάθε ημέρα, θα έβγαζα ένα ωραιότατο πρόγραμμα και θα έβαζα μέσα σε αυτό τους ανθρώπους της ζωής μου που λόγω τρεξίματος και υποχρεώσεων δεν καταφέρνω να βλέπω όσο επιθυμώ. Ένας γρήγορος καφές, μία βόλτα δίπλα στη θάλασσα, δέκα κουβέντες στον καναπέ του σπιτιού μου. Όπως και να επιλέγαμε να περάσουμε αυτή την ώρα, ένα πράγμα θα είχε σημασία: η ουσιαστική επικοινωνία. Αυτή που (πολλές φορές) μου λείπει στην καθημερινότητά μου γιατί κοιτάζω διαρκώς το ρολόι.

Μαριλέλλα Αντωνοπούλου

Η μάχη με το ρολόι είναι καθημερινή. Ο χρόνος δεν σου χαρίζεται με τίποτα. Ωραίο θα ήταν να υπήρχε ένας αυτόματος πωλητής, να έβαζες μέσα 5 ευρώ, να σου ‘βγαζε 10 λεπτάκια έξτρα, να μην τρέχεις σαν την τρελή πίσω από τα γεγονότα κάθε λίγο και λιγάκι Έστω λοιπόν ότι ζούμε σ’ έναν έναν κόσμο α λα Black Mirror σε κάπως πιο ευοίωνη βερσιόν, κι έχουμε το δικαίωμα σε μία ακόμα ώρα καθημερινά, να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Την 25η ώρα της ημέρας λοιπόν θα την έσπαγα στα δύο. Σε ύπνο και γυμναστική, ανάλογα με τα κέφια μου. Τριάντα λεπτά παραπάνω ύπνος, μισή ώρα στο κολυμβητήριο ή στο τρέξιμο, με την καλή έννοια.

Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Το 25ωρο φαντάζει ιδανικό για κάθε μέρα. Ειδικά εκείνες τις φορές που και η επομένη δεν μοιάζει αρκετή για να χωρέσει το πρόγραμμά σου, αυτή η 25η ώρα είναι σωτήρια. Νομίζω πολύ λίγοι είναι οι άνθρωποι που χωρούν τα πάντα, άνετα σε ένα 24ωρο και σίγουρα δεν είμαι ένας από αυτούς. Την επιπλέον ώρα μου θα την χρησιμοποιούσα σαφώς με σύνεση και δεν θα την κατασπαταλούσα. Θα ξεκινούσα ένα χόμπι, μάλλον θα συνέχιζα τον χορό και τα σαββατοκύριακα θα την υπολόγιζα στα πρωινά των ημερών. Έτσι θα ξυπνούσα πιο νωρίς (μένουν περισσότερες ώρες ως το βράδυ, άρα έχω ξυπνήσει πρωί) και θα μπορούσα να κάνω όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία τις περισσότερες φορές τρέχω πανικόβλητη, τα αναβάλω ή απλά τα καταφέρνω ξεκινώντας την εβδομάδα πιο κουρασμένη. Κάτι ακόμα που θα ήθελα να κάνω εκείνη την ώρα θα ήταν να ξυπνάω, να φτιάχνω πρωινό και να δω πώς είναι να κάνεις πρωινό γυμναστική. Τι κάνεις μέσα στην 25ώρα λοιπόν; Προσωπικά, αν αυτό τελικά συμβεί με βλέπω να καταλήγω να προσπαθώ να προλάβω όλα εκείνα τα παραπάνω που θεωρητικά θα έπρεπε να χωρέσουν στη μέρα μου και το αποτέλεσμα θα είναι να μην μου φτάνει πάλι. Αλλά δώστε την εσείς και χαμένη δεν θα πάει. Μισή ώρα να χρησιμοποιήσεις για λίγο παραπάνω ύπνο καλό θα μου κάνει.

Βιβή Αγγελάκη

Μαζί με την τρίτη μέρα που θα «κολλούσε» μετά την Κυριακή συμπληρώνοντας το ΣΚ, η αλλαγή του 24ωρου σε 25ωρο θα ήταν ίσως οι πιο συγκλονιστικές εφευρέσεις- καινοτομίες- πρωτοπορίες, όπως θες πες τες- του 21ου αιώνα. Άλλη μία ώρα ύπνου και χουζούρι, άλλη μία ώρα να κάνεις ό,τι θέλεις, να απολαύσεις τον καφέ ή το κρασί σου χωρίς το «σε μία ώρα πρέπει να είμαι εκεί», άλλη μία ώρα βόλτα χωρίς άγχος, άλλη μία ώρα να χαρείς στιγμές με τους ανθρώπους σου, να πεταχτείς μέχρι τη Θεσσαλονίκη ή τη Σαντορίνη, να περπατήσεις στη φύση, να τελειώσεις το βιβλίο στο κομοδίνο σου, άλλη μία ώρα να κάτσεις στο σπίτι σου και να κοιτάς το ταβάνι, αν αυτό πραγματικά θέλεις και σε ξεκουράζει.

Δέσποινα Δημά

Λίγο χρόνο παραπάνω θα ήθελα. Πόσες φορές αυτή η φράση έχει τριβελίσει το κεφάλι μου σε καταστάσεις μπόλικων δόσεων άγχους αλλά και απόλυτης χαλάρωσης. Στη διαρκή αναζήτηση του κάτι παραπάνω ο χρόνος πολλές φορές δεν είναι σύμμαχος, ιδιαίτερα αν η σχέση σου μαζί του θυμίζει το «μακριά κι αγαπημένοι». Κοιτάω το ρολόι μου και τα περιθώρια στενεύουν χωρίς η εκπλήρωση των υποχρεώσεις να δείχνει πως ακολουθεί ανάλογη πορεία. Ο χρόνος με πιέζει κι εγώ το μόνο που θέλω είναι να χωθώ (και να χαθώ) στο ζεστό μου πάπλωμα και να κοιμηθώ χωρίς να βάλω ξυπνητήρι σε 30 λεπτά. Αυτή η παραπάνω ώρα θα ήθελα να είναι αφιερωμένη στον ύπνο και ψέματα δε θα σου πω γιατί θα είμαι ανακόλουθη με την ανάγκη μου. Η 25η ώρα της ημέρας θα με βρει γαλήνια φορώντας πιτζάμες.

Σε κάθε μία από τις ιστορίες μας θα “δεις” τον εαυτό σου. Καμια μας δεν έχει τον χρόνο που θα ήθελε, όλες μας όμως έχουμε τόσα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και απλά δεν προλαβαίνουμε. To 25ωρο θα φάνταζε ιδανικό για όλες μας και όλους σας.

Αυτό ακριβώς είναι το σκεπτικό πίσω από το project “25th Hour” της Siemens Οικιακές Συσκευές. Σεφ, δημοσιογράφοι, φωτογράφοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας μοιράζονται μέσα από 12 videos τις ιστορίες τους, εξηγώντας τι σημαίνει η “25η ώρα” για τον καθένα τους. Όλα αυτά που θα δεις σε κάθε ένα από τα videos μπορούν με τη Siemens Οικιακές συσκευές να γίνουν πραγματικότητα.

Πώς; Οι φούρνοι σου δίνουν τη δυνατότητα να τους ανάψεις όσο ακόμα είσαι στο μανάβικο της γειτονιάς σου και διαλέγεις μυρωδάτα φρούτα. Το πλυντήριο μπορεί να μπει σε λειτουργία όσο ακόμα είσαι στο μετρό και επιστρέφεις στο σπίτι μετά από μία κουραστική μέρα στη δουλειά. Ρίχνεις μία ματιά στο ψυγείο χωρίς να χρειαστεί να πας μέχρι την κουζίνα και να ανοίξεις την πόρτα. Η εφαρμογή Home Connect, ήρθε για να αλλάξει ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για τις οικιακές συσκευές, κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη, «χαρίζοντάς» μας λίγο χρόνο παραπάνω μέσα στην ημέρα. Όνειρο.