CALZEDONIA

Οι 8 πιο όμορφες παραλίες της Αττικής

Pexels

Έχω μεγαλώσει στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην Αιδηψό. Έτσι, τα περισσότερα καλοκαίρια μου, τα περνούσα εκεί, στις υπέροχες θάλασσες της ευρύτερης περιοχής. Την Αττική δεν είχε τύχει ποτέ να… χρειαστεί να την ξεψαχνίσω.

Περνώντας όμως στον 10ο χρόνο της ζωής μου στην πρωτεύουσα, σκέφτηκα ότι δε γίνεται να μη ξέρω. Είναι απαράδεκτο να σνομπάρω την καλοκαιρινή πλευρά της πόλης που έχω αγαπήσει με τα χρόνια.

Αυτή μου η σκέψη ήρθε και “κούμπωσε” με την τελευταία σύσκεψη που κάναμε στο Ladylike. Πέρυσι, ψάξαμε και βρήκαμε τις πιο ωραίες πισίνες της Αθήνας. Φέτος; “Θα γυρίσεις τις παραλίες της Αττικής” είπε η Νίκη Χάγια. Δεν ήθελα και πολύ. Η Calzedonia μου έστειλε τα πιο όμορφα φετινά μαγιό της, η Safilo φανταστικά γυαλιά ηλίου και ήμουν έτοιμη. Πήρα την φωτογράφο-ήρωα Ιφιγένεια και σε μερικές ημέρες, φτιάξαμε την πιο καλοκαιρινή, όμορφη, ταξιδιάρικη λίστα.

Για να διαμορφωθεί, χρειάστηκε να πούμε “όχι” σε πολλές παραλίες που δεν είναι καθαρές σύμφωνα με τους επίσημους ελέγχους και σε άλλες που δεν μας άρεσαν από κοντά. Με το χέρι στην καρδιά, αυτές είναι 8 από τις πιο όμορφες παραλίες της Αττικής. Μέρη που αξίζει να πάρεις το αυτοκίνητο και να πας, χωρίς δεύτερη σκέψη.

1. Σούνιο

Ο Ναός του Ποσειδώνα, αποτελεί τον πιο σοβαρό λόγο που αυτή η παραλία, μπήκε στη λίστα με τις πιο ωραίες. Κάνει το τοπίο μαγικό και έχει μια υπέροχη ενέργεια, που δε μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λέξεις.

Διαδρομή: Διάλεξε να πας παραλιακά. Μπορεί να μπλέξεις σε μποτιλιάρισμα αλλά θα ανταμειφθείς από την ακτογραμμή. Υπέροχα τοπία και απέραντο γαλάζιο μέχρι τον προορισμό. Περίπου 1μιση ώρα ταξίδι.

Tιμές: έως 20/ άτομο. Όπως πας από Γλυφάδα προς Σούνιο, στρίψε προς την παραλία του Aegeon Beach Hotel. Δεν είναι απαραίτητο να καθίσεις σε ξαπλώστρα, αλλά ακόμα και αν το αποφασίσεις, κοστίζει 5 ευρώ το άτομο. Διαφορετικά, υπάρχει άμμος και ωραία νερά για να κολυμπήσεις χωρίς να επιβαρυνθείς.

Ladylike βαθμολογία: 8/10. Ήσυχη παραλία, υπέροχη θέα, αρκετοί τουρίστες.

2. ΚΑΠΕ

Μπορεί να σου έχουν πει για τα Λεγραινά ή αλλιώς παραλία ΚΑΠΕ, αλλά αν δεν πας, δε μπορείς να καταλάβεις για τι πρόκειται. Εμείς πάντως δεν πιστεύαμε ότι μπορεί να υπάρχει τέτοιο μέρος, μία ώρα περίπου από το κέντρο της Αθήνας. Λες και μεταφερθήκαμε σε νησί! Καθαρά νερά και ωραία αμμουδιά.

Διαδρομή: Και σε αυτή την περίπτωση, το να πας από την παραλιακή λεωφόρο, είναι καλύτερη επιλογή, γιατί η θέα είναι υπέροχη. Στρίβεις δεξιά στην ταμπέλα “ταβέρνα Σταμάτης”. Μη διστάσεις να ρωτήσεις αν αμφιβάλεις, γιατί υπάρχει και παραλία γυμνιστών. Συνεχίζεις όπως πάει ο δρόμος, μέχρι να βρεις μπροστά σου αυτοκίνητα και μια καντίνα. Έφτασες! Κατέβα τα σκαλάκια και πρόσεχε το σαγόνι σου, θα πέσει.

Τιμές: Δωρεάν. Ό,τι πάρεις, από την καντίνα. Κάτω δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει “οργάνωση”.

Ladylike βαθμολογία: 8/10. Είναι αρκετά γνωστή και μαζεύει πολύ κόσμο. Δεν είναι απέραντη, πράγμα που σημαίνει ότι Σαββατοκύριακα ειδικά, μάλλον δε θα την ευχαριστηθείς. Bonus τα prive κολπάκια που σχηματίζουν οι βράχοι.

3. Σκαλάκια Αγ. Μαρίνας

Με σκάλες φτάνεις και σε αυτή την παραλία, που επίσης είναι πολύ κοντά στην Αθήνα. Είναι αρκετά μεγάλη, έχει ωραία αμμουδιά και είναι ιδανική για ηλιοβασιλέματα.

Διαδρομή: Ε, δε θα κάνουμε τη διαφορά. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση, που είναι πιο κοντά. Παραλιακή και στρίβεις δεξιά σε ένα στενό δρομάκι, που λέει προς Αλθέα. Έχει δωρεάν χώρο parking.

Tιμές: Δωρεάν. Υπάρχει μια καντίνα που δεν βρήκαμε, βέβαια, ανοιχτή όταν πήγαμε. Κοντά είναι και ένα περίπτερο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη γι’ αυτό πρέπει να πας εσύ με όλα τα απαραίτητα.

Ladylike βαθμολογία: 8/10. Είναι εξαιρετική επιλογή για εσένα που δεν ψάχνεις κάτι πολύ μακρινό.

4. Κόκκινο λιμανάκι

Τέτοια καθαρά νερά, δε θα πιστεύεις ότι μπορείς να βρεις στην Αττική. Κι όμως! Υπέροχο τοπίο και κρυστάλλινη θάλασσα, στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Διαδρομή: Δεν είναι ωραία η διαδρομή.  Βασικά δεν έχει τίποτα ιδιαίτερο. Απλά πρέπει να πας προς Νέα Μάκρη, έχοντας στο μυαλό σου ότι θα βρεις ένα μικρό παράδεισο.

Τιμές: Δωρεάν. Δεν έχει κάτι κοντά για να πάρεις νεράκι ή καφέ, οπότε φρόντισε να αγοράσεις μπαίνοντας στην περιοχή. Μη ψάξεις για ταμπέλα, θα καταλάβεις που είναι από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, πάνω στον δρόμο.

Ladylike βαθμολογία: 9/10 κυρίως για τα υπέροχα νερά της. Έχει αρκετή άπλα ώστε να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλον, όμως σίγουρα δεν την λες και απομονωμένη. Στα μπόνους, οι τριγύρω παραλίες που μπορείς να βουτήξεις, αν τη βρεις γεμάτη.

5. Ερωτοσπηλιά

Από τις πιο φημισμένες παραλίες στο Πόρτο Ράφτη. Μην πας αν δεν είσαι έτοιμη για δυνατή μουσική και πολυκοσμία. Είναι πανέμορφη και τα νερά της τα προτιμούν οι αχινοί πράγμα που σημαίνει ότι είναι καθαρά. Φυσικά, αν είναι από τις ημέρες που γίνεται χαμός, ε, δε θα είναι και κρυστάλλινα.

Διαδρομή: Μακρινή και αρκετά ταλαίπωρη. Χρειάζεσαι πάνω από μια ώρα και αρκετή επιπλέον για να παρκάρεις. Κατεβαίνεις με τα πόδια, μια μικρή κατηφόρα και τη βρίσκεις.

Τιμές: έως 20 ευρώ. Δεν είναι οργανωμένη αλλά έχει ένα beach bar στο οποίο μπορείς να καθίσεις ή να πάρεις νερό, μπίρα, καφέ κλπ.

Ladylike βαθμολογία: 6/10 λόγω του ότι είναι πολύ δημοφιλής και στο τέλος από τον τόσο κόσμο, δε μπορείς να ευχαριστηθείς το μπάνιο σου. Τα βραχάκια που μπορείς να σκαρφαλώσεις και να αράξεις, είναι μια καλή εναλλακτική αλλά προσοχή στους αχινούς.

6. Δασκαλειό

Το Δασκαλειό μπήκε στη λίστα γιατί είναι ένα γραφικό μέρος, με καθαρή θάλασσα και όχι πολύ βαβούρα. Φυσικά και είχε κόσμο όταν το επισκεφτήκαμε, αλλά τόσο ώστε να μην ενοχλεί.

Διαδρομή: Απέχει περίπου 1 ώρα από το κέντρο της Αθήνας. Η πιο γρήγορη επιλογή είναι η Αττική οδός. Κατευθύνεσαι προς Μαρκόπουλο.

Τιμές: Δωρεάν. Δεν είναι οργανωμένη. Τριγύρω έχει ταβέρνες, περίπτερο, καφέ, που μπορείς να πάρεις ό,τι χρειάζεσαι.

Ladylike βαθμολογία: 7/10. Δεν ανεβαίνει παραπάνω, κυρίως γιατί όσο όμορφη, καθαρή κι αν είναι, δεν έχει αυτό το “κάτι” που να τη χαρακτηρίσεις ιδιαίτερη.

7. Κακιά θάλασσα

Πεζόδρομος, beach bars, καθαρή θάλασσα και ένας υπέροχος τεράστιος βράχος. Η Κακιά θάλασσα είναι πολύ καλή για το καλοκαίρι. Να την προτιμήσεις αν θες να κάνεις γνωριμίες, να παίξεις beach volley, ρακέτες και να ακούσεις μουσική σε υψηλή ένταση.

Διαδρομή: Προς Μαρκόπουλο, άρα να έχεις και λεφτά για διόδια. Χρειάζεσαι 1 ώρα το λιγότερο. Δεν έχει τίποτα απολαυστικό το τοπίο.

Τιμές: έως 20 ευρώ. Μπορείς να καθίσεις αριστερά ή δεξιά από τα beach bars, με την πετσέτα σου. Αλλιώς, πολλές ξαπλώστρες. Στον πεζόδρομο, που είναι ακριβώς δίπλα στο γιαλό, υπάρχουν σημεία με ίσκιο ιδανικά για να κάνεις διάλειμμα από την ηλιοθεραπεία.

Ladylike βαθμολογία: 8/10 για τη φυσική ομορφιά και την οργάνωση. Α και γιατί κατάφερε να πάει κόντρα στο “όνομα” και να είναι καλή.

8. Ψάθα

Το καλύτερο για το τέλος. Η Ψάθα είναι ο παράδεισος επί… Αττικής. Απίστευτη φυσική ομορφιά, ωραίο βότσαλο και καθαρά νερά.

Διαδρομή: Εύκολη λόγω Εθνικής, μαγική λόγω φύσης. Θα χρειαστείς περίπου 1μιση ώρα από την Αθήνα.

Τιμές: έως 20 ευρώ. Καθίσαμε σε beach bar που δε χρέωνε την ξαπλώστρα. Αν δεν θέλεις οργανωμένα πράγματα, έχεις άπειρη παραλία να απλωθείς εσύ και τα πράγματα σου.

Ladylike βαθμολογία: 10/10. Η μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση σε αποζημιώνει με την φυσική ομορφιά. Σπάνια θα είσαι πάνω σε άλλους, γιατί έχει τεράστια ακτογραμμή. Επιλέγεις οργανωμένα ή όχι. Δεν είχαμε καλύτερο.

*Φωτογραφίες: Gertrude Gary Milk

*Ευχαριστούμε την Calzedonia για τα μαγιό και τη Safilo για τα γυαλιά Carrera και Polaroid.