LIFE

Πανελλήνιες 2019: 6 πολύτιμα tips για καλύτερη συγκέντρωση στο διάβασμα

Αυτή η περίοδος είναι συνήθως αρκετά στρεσογόνα για όσους δίνουν εξετάσεις και, δη, για τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες και κρίνεται το φοιτητικό αλλά και επαγγελματικό τους μέλλον. Η πίεση της επιτυχίας και η πληθώρα πληροφοριών που δέχονται καθημερινά, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα εξαιτίας ενός κακού συνδυασμού: του άγχους και της έλλειψης συγκέντρωσης στο διάβασμα.

Πάμε να δούμε 8 σημαντικά tips που δημιουργούν την κατάλληλη βάση για οργανωμένο διάβασμα χωρίς περισπασμούς και χάσιμο χρόνου.

Σωστός χώρος και χρόνος

Ο μαθητής ή φοιτητής πρέπει να εντοπίσει το χώρο που τον κάνει να νιώθει πιο άνετα και τον βοηθά να συγκεντρωθεί με ευκολία. Για κάποιους είναι το υπνοδωμάτιό τους, άλλοι προτιμούν ένα δωμάτιο του σπιτιού όπου υπάρχει γραφείο και άλλοι μελετούν στη βιβλιοθήκη του σχολείου. Το σημαντικότερο από όλα είναι να υπάρχει ησυχία, καλός φυσικό φως ή τεχνητός φωτισμός για τις βραδινές ώρες και σωστή θερμοκρασία δωματίου. Κάθε οργανισμός λειτουργεί καλύτερα σε διαφορετικές ώρες, αλλά οι πρωινές ώρες μας βρίσκουν πάντα με περισσότερη ενέργεια και ξεκούραστο, καθαρό μυαλό.

Συχνά διαλείμματα

Κανείς ποτέ δεν έμαθε περισσότερα επειδή διάβασε 3 ώρες σερί. Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι εγκέφαλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα 15 λεπτών για κάθε 50 λεπτά διάβασμα. Προσοχή όμως: δεν ξοδεύουμε αυτά τα λεπτά βλέποντας τηλεόραση ή μπαίνοντας στο Internet γιατί αυτό αποσπά την προσοχή και πηγαίνει πίσω το διάβασμα. Εκείνη η ώρα ενδείκνυται για την κατανάλωση ενός σνακ ή για λίγο περπάτημα ώστε να «ξεπιαστεί» από την καθιστική στάση.

Δες κι αυτό: Εξετάσεις 2019: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για να διαχειριστείς το άγχος του παιδιού σου (και το δικό σου)

Διατροφή και ενυδάτωση

Στην περίπτωση του εφήβου που δίνει Πανελλήνιες εξετάσεις, η σωστή διατροφή κρίνεται ακόμα πιο απαραίτητη, εφόσον αναπτύσσεται και χρειάζεται όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία (από όλες τις διατροφικές ομάδες) προκειμένου να πάρει την ενέργεια που χρειάζεται. Μη γεμίζετε το σπίτι με μπισκότα, πατατάκια, αναψυκτικά και αποφύγετε το fast food κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Φροντίστε έτσι ώστε ο μαθητής να πίνει πολύ νερό, ειδικά όταν οι εξετάσεις συνδυάζονται με υψηλές θερμοκρασίες.

Ύπνος και ξεκούραση

Πολλά παιδιά διαβάζουν τις νυχτερινές ώρες γιατί θεωρούν ότι λειτουργούν πιο αποτελεσματικά τότε. Αυτό όμως τους στερεί τον ύπνο, τις ώρες που το χρειάζεται περισσότερο ο οργανισμός. Το διάστημα 11 το βράδυ με 7 το πρωί είναι η χρονική περίοδος που χρειαζόμαστε για να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, να κοιμηθούμε ποιοτικά και να ξεκουραστούμε επαρκώς. Και πάλι, ο μαθητής πρέπει να κοιμάται σε ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό περιβάλλον.

Σωστή διαχείριση χρόνου

Κάθε μάθημα εξέτασης έχει τη δική του δυσκολία. Βάζουμε σε προτεραιότητα τα μαθήματα που δίνουμε πρώτα, ώστε να ξεκινήσουμε από εκεί το διάβασμα και καταγράφουμε πόσες ώρες την ημέρα πρέπει να μελετάμε καθένα από αυτά. Έτσι ο μαθητής έχει μία εικόνα για το πόσο πρέπει να διαβάζει καθημερινά και δεν πανικοβάλλεται όταν φτάνει η μέρα των εξετάσεων.

Διάβασε κι αυτό: Είσαι αναβλητική; Αυτά τα 4 tips θα σε βοηθήσουν να είσαι πάντα on time

Δείτε τι βοηθάει το δικό σας παιδί

Κι όμως, υπάρχουν μαθητές που συγκεντρώνονται πολύ καλύτερα με το να μελετούν συνοδεία μουσικής. Όσο παράλογο και αν φαίνεται σε πολλούς από εμάς, επιτρέψτε του να κάνει αυτό που θεωρεί ότι θα το βοηθήσει περισσότερο. Άλλα παιδιά διαβάζουν πιο αποτελεσματικά όταν το κάνουν με παρέα. Ιδανικά, όχι με τον κολλητό του αλλά ούτε και με κάποιον που αποσπάται εύκολα και δε μπορεί να συγκεντρωθεί.