LIFE

5 πράγματα που άλλαξε στην καθημερινότητά μας η Google

Ήταν Σεπτέμβρης του 2008 όταν ο Larry Page και ο Sergey Brin, δύο φοιτητές στο πανεπιστήμιο του Stanford «γέννησαν» κι επίσημα την Google, μια εταιρεία -και πάνω απ' όλα ιδέα- που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο. Το concept για μια μηχανή αναζήτησης που θα οργάνωνε όλες τις πληροφορίες με στόχο την πρόσβαση όσο δυνατόν περισσότερων ανθρώπων σ' αυτή και πάνω απ' όλα με τρόπο αξιόπιστο είχε γεννηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα, από τους ίδιους, αλλά ήταν λογικό να θέλει χρόνο ώστε να εξελιχθεί και να γίνει πραγματικότητα. Η Google χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 2 δεκαετίες ώστε να γίνει δεδομένα απαραίτητη στο σύγχρονο άνθρωπο και να μεταμορφωθεί από start up με έδρα σε ένα γκαράζ της Καλιφόρνια, σε αδιανόητα επιτυχημένο τεχνολογικό κολοσσό. Το πώς έχει αλλάξει τη ζωή μας δεν εξαντλείται ούτε σε 5, ούτε σε 10 παραγράφους.

Χάρη στην Google ψάχνεις τα πάντα. Συνέχεια

Πότε πέφτει το Πάσχα φέτος; ποιος είναι ο νικητής του Survivor; πότε πήγε ο Γκαγκάριν στο φεγγάρι; ποιος κέρδισε τη Eurovision; πότε βγαίνει το νέο iPhone; πού είναι η Σρι Λάνκα; τι παίζει το θερινό δίπλα από το σπίτι; ποια είνα η τετραγωνική ρίζα του 67; ε, γκούγκλαρέ το. Ο νεολογισμός που έγινε συνώνυμο με τη διαρκή αναζήτηση των πάντων κι υποκατέστησε το ψάξιμο σε οποιαδήποτε έντυπη εγκυκλοπαίδεια, βιβλίο και χίλια δυο ακόμα πεδία γνώσης. Τώρα ποια δεν παίρνεις εκείνο τον φίλο σου που τα ξέρει όλα για να σου λύσει την απορία, μπαίνεις στο Google, όπου κι αν είσαι, μέσα σε δευτερόλεπτα. Η μηχανή αναζήτησης μετράει πάνω από 130 τρισεκατομμύρια σελίδες και σύμφωνα με τα στατιστικά κάθε δευτερόλεπτο που περνάει, συμβαίνουν πάνω τουλάχιστον 40.0000 αναζητήσεις. Τι κάναμε πριν από αυτό; πώς ζούσαμε; πώς επιβιώναμε; κανείς δεν θυμάται.

 

Μας έμαθε να στέλνουμε πραγματικά μεγάλα emails

Για τους περισσότερους από μας το gmail δεν ήταν ο πρώτος μας λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όταν όμως έσκασε μύτη, ό,τι κι αν είχες έγινε η δεύτερη επιλογή, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα webmails έμειναν πίσω να κοιτάνε την πλάτη του. Γιατί μπορεί να ακούστηκε σαν πρωταπριλιάτικο αστείο όταν το 2004 βγήκε η ανακοίνωση πως το gmail προσφέρει 1 GB χώρο στο inbox, αλλά ήταν αλήθεια. Σήμερα, με 15 GB inbox space, παραμένει ό,τι πιο εύχρηστο, γρήγορο κι ευρύχωρο στο είδος του για το μέσο χρήστη του διαδικτύου.

Μας σύστησε το YouTube

Η Google δεν ίδρυσε το YouTube, αυτό είχε συμβεί από το 2005. Αλλά η εξαγορά του δεύτερου από την πρώτη, το 2006 με ανταλλαγή μετοχών αξίας 1,65 δις δολαρίων προφανέστατα του έδωσε μια τρομερή ώθηση, ανοίγοντας τα κανάλια του για εμπορική χρήση. To deal έχει μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο καθοριστικά και ελπιδοφόρα, επιβεβαιώνοντας για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη κλίμακα πως, μερικές φορές, ειδικά στην τεχνολογία αρκεί μία πολή καλή ιδέα ώστε ν’ αλλάξεις όχι μόνο τη ζωή σου αλλά και τον κόσμο ολόκληρο.

Έδειξε το δρόμο

Πριν τους χάρτες της Google πηγαίναμε στην Πόλη ρωτώντας, άντε και με το δύσχρηστο navigator. Τώρα πια το GPS είναι πλεονασμός, αφού τα περισσότερα κινητά φορτώνουν google maps και εσύ ξέρεις πού βαδίζεις. Το θεωρούμε δεδομένο πια, αλλά σκέψου, 5 χρόνια πριν δεν είχες ιδέα πόση ώρα θα κάνεις να πας στο σπίτι σου, ποιοι δρόμοι είναι πηγμένοι από κίνηση και ποιες εναλλακτικές υπάρχουν στις διαδρομές.

Έβαλε πρόγραμμα

Κάποτε σημείωνες στην ατζέντα, έκανες χ με στυλό στον καρπό ή απλά ευχόσουν ολόψυχα να θυμηθείς τι έχεις να κάνεις αύριο. Με το calendar του gmail μπήκαμε πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα σε πρόγραμμα, συνεννοηθήκαμε και δεν μπερδευτήκαμε, γιατί αν έχει μια χρηστική αρχή το Google, αυτή λέγεται «ευκολία». Και φυσικά, τα καθημερινά διαδραστικά Google Doodle, στη homepage, η αγαπημένη τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.

Μας άλλαξε τα μυαλά, κυριολεκτικά

Η τόσο άμεση και κυρίως χωρίς κόπο πρόσβαση στην πληροφορία μέσω Google (και στο internet γενικότερα) έφερε πολλά καλά. Αλλά η αλήθεια είναι πως κανείς δεν είναι υποχρεωμένος πια να θυμάται και να συγκρατεί πληροφορίες, από τη στιγμή που το να τις ξεχάσει, δεν είναι απειλή, από τη στιγμή που μπορεί να τις αναζητήσει ξανά και ξανά. Δεν θυμάσαι πώς είναι η λέξη «ετερόκλιτος» στα αγγλικά; δεν πειράζει, μπορείς να το πατήσεις στο google translate (άλλη μια σπουδαία εφεύρεση) όσες φορές θες. Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη των πανεπιστημίων Καλιφόρνια και Ιλλινόις, η αυξανόμενη εξάρτηση από τα γκουγκλαρίσματα έχει ραγδαία επίδραση τόσο στη μνήμη και τη σκέψη μας. Θετικά ή αρνητικά, κανένας δεν ξέρει να απαντήσει, προς το παρόν τουλάχιστον.