ΕΞΟΔΟΣ

Νιώσε Ιταλίδα στην Αθήνα

Γενικά η Ιταλία είναι πολύ κοντά μας και στον χάρτη και στην κουλτούρα. Και ναι είναι παντού στην Αθήνα. Στο στυλ, στον καφέ μας, στις διατροφικές μας συνήθειες. Εσπρέσο, πίτσα και βέσπες στους δρόμους. Και Ιταλοί βεβαίως, τι να σας τα λέω εγώ, θα τα έχετε δει στο microsite της Barilla.

Αποφάσισα που λέτε, μιας και δεν προβλέπεται άμεσα να πάω Ρώμη ή κάτι σχετικό, να ζήσω σαν Ιταλίδα στην πόλη μου. Και δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα. Έκανα μη σου πω και πράγματα που θα έκανα έτσι κι αλλιώς. Sì σου λέω. Έγινα Ναπολιτάνα, Σιτσιλιάνα,  Italiana Vera, πώς το λένε. Άκου τι πρέπει να κάνεις και εσύ για να νιώσεις το ίδιο.

Αρχικά πήγαινε να συναντήσεις τον Montalbanο (τηλ.: 213 0292931), ναι τον επιθεωρητή του Καμιλέρι που κατέβηκε στην Κολοκοτρώνη. Οι μόνες υποθέσεις με τις οποίες ασχολείται είναι κάτι σιτσιλιάνικες νοστιμιές. Ναι από την Σικελία εννοώ.

 

Πάρε λοιπόν το εσπρεσάκι σου και δοκίμασε arancini Palermo, δηλαδή κροκέτες ρυζιού με λαχανικά και κιμά. Ίσως και εκείνη την κρεμμυδόπιτα με το τυρί, την cipollina και το fagottino Parma, αυτό το πεντανόστιμο σφολιατοειδές με προσούτο Πάρμας. Άμα θέλεις και γλυκάκι υπάρχει και το παραδοσιακό cassata με ανθότυρο, σοκολάτα και γλασαρισμένα φρούτα.

Αφού τσιμπήσεις κάτι, είσαι έτοιμη για ψώνια και πού αλλού θα πας για να γίνεις μια στιλάτη Ιταλιάνα παρά στο ατελιέ της Λίλης Χατζοπούλου (τηλ.: 210 6747770).

 

Είναι αποκλειστική αντιπρόσωπος ιταλικών ρούχων και αξεσουάρ από επώνυμους οίκους, και σου εγγυώμαι πως αν δεν πρόλαβες να πας στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο, εκεί, στο Χαλάνδρι θα βρεις αυτό που σου αρέσει. Έχει κόρνερ και στο Attica.

Να ξέρεις πως αν θέλεις να το ζήσεις το ιταλικό όνειρο σε όλο του το μεγαλείο και αν είσαι και λίγο βίντατζ τύπος ή λίγο χίπστερ, υπάρχει μια βεσπολέσχη στο Θησείο. Ναι καλά διάβασες. Λέσχη για όσους αγαπούν τις (τέλειες πολύχρωμες) βέσπες. Η Αθηναϊκή Λέσχη Βέσπας. Είχαν κάνει και το Italian Classic Run. Και θα ξέρεις φαντάζομαι ότι οι βέσπες κατασκευάζονται από την Piaggio που έχει την έδρα της στην Ποντετέρα της Ιταλίας από το 1946.

Ήρθε η ώρα για το μεσημεριανό και μπορείς να πας λίγο πιο κει, στο Μοναστηράκι, στο Cosa Nostra (τηλ.: 210 3310900).

 

Καρό ασπροκόκκινα τραπεζομάντιλα, σκηνικό Νονού, μόνο που εδώ δεν θα δεις τον Δον Κορλεόνε, αλλά θα δοκιμάσεις εξαιρετική ιταλική κουζίνα. Θα ακούσεις και Φράνκ Σινάτρα, που να ξέρεις μέσα στο κλίμα είναι γιατί αν και Αμερικάνος ήταν παιδί Ιταλών μεταναστών.

 

 

Αφού φύγεις, θα πρέπει να εφοδιαστείς από κάπου τις τέλειες σάλτσες Barilla που θα δέσουν εξαιρετικά με τα ζυμαρικά που έχεις ήδη σπίτι σου (Barilla πάλι φυσικά, τι άλλο) και θα σε κάνουν να αγαπήσεις ακόμη περισσότερο την ιταλική κουλτούρα. Δες δες αυτό το βιντέακι με τον Marco Mure ας πούμε για την Pesto Rosso, νομίζω πως σου τρέχουν ήδη τα σάλια.

Το βίντεο είναι μια παραγωγή της Barilla σε συνεργασία με το Athens Daily Secret

Αν θέλεις να βρεις τα πάντα από ιταλικά προϊόντα (εντάξει και όχι μόνο, αλλά αυτό μας ενδιαφέρει εμάς τώρα), τότε δεν έχεις παρά να επισκεφτείς το Degustation (τηλ.: 210 3627744) στο Κολωνάκι, να συναντήσεις τον ευγενέστατο κύριο Αποστόλου, που σε άψογα ελληνικά (παρότι είναι η δεύτερη γλώσσα του) όχι μόνο θα σε εξυπηρετήσει άμεσα, δίνοντάς σου αυτό που ζητάς, αλλά θα σου δώσει και έξτρα tips για το τι παίζει εκεί έξω (στην Ιταλία ντε).

 

 

Φέρνει πράματα και θάματα, ακόμη και λευκή τρούφα από την Alba. Συμμετέχει σε εκθέσεις, ταξιδεύει στην Ιταλία και του αρέσει η προσωπική επαφή με τους πελάτες. Μιλάμε για λιανική πώληση και προϊόντα όπως τυριά, σάλτσες, αλλαντικά, ζυμαρικά και άλλα πολλά πολλά πολλά.

Να ξέρεις πως υπάρχουν εκπληκτικά ιταλικά έπιπλα στο Adamopoulos Casa Ideale, γιατί αν θες να ζεις σαν μια γνήσια Ιταλίδα στην Αθήνα θα πρέπει να φροντίσεις να είναι και το σπίτι σου προσαρμοσμένο στην ιταλική κουλτούρα. Ποιοτικές τραπεζαρίες, καρέκλες, καναπέδες, κρεβάτια Calligaris και ό,τι άλλο χρειάζεσαι αγαπημένη μου Ιταλιάνα. Πήγαινε γρήγορα να τα κάνεις δικά σου.

 

Για βραδινό είναι ό,τι πρέπει το Dal Professore (τηλ.: 210 6109988) του κ. Δημητροκάλη. Ε ναι αφού ξεκίνησες ιταλικά, έτσι θα κλείσεις.

 

Πάρε το αμόρε και πήγαινε να δοκιμάσεις πίτσα με λεπτή και τραγανή βάση και φρέσκα ζυμαρικά. Παπαρδέλες, ταλιατέλες και άλλα όπως σεντανίνι, ταλιερίνι και μπαβέτε. Στο Μαρούσι, σε μια όμορφη μονοκατοικία, με μπορντό πρόσοψη και μια μικρή πλακόστρωτη αυλή μπροστά, με ωραία ατμόσφαιρα, με κρασιά από τον ιταλικό αμπελώνα, με τα όλα του. 

Photo credits: Giorgos Gavrilakis