LIFE

Εθελοντισμός: Μία Γυναικεία Υπόθεση;

Στον τομέα του εθελοντισμού, οι γυναίκες φαίνεται ότι έχουν το πάνω χέρι! Επειδή όμως σε κανέναν δεν αρέσει να διαβάζει ατεκμηρίωτες απόψεις, ας μιλήσουμε με αριθμούς. Στην ethelon, τον μεγαλύτερο οργανισμό που συνδέει εθελοντές με οργανισμούς και events, το 76% των εγγεγραμμένων είναι γυναίκες και μόλις το 24% άντρες! Και αν οι δύσπιστοι έχουν ακόμα αμφιβολίες, στο main event του TEDx Athens 2017, ένα από τα μεγαλύτερα συνέδρια παγκοσμίως, σε σύνολο 137 εθελοντών το 36% ήταν άντρες και το 64% γυναίκες!

Από την Ιωάννα Ραχούτη

Γιατί οι γυναίκες επιλέγουν τον εθελοντισμό;

#1. Προσωπική Ικανοποίηση και Ολοκλήρωση

Όποια εθελόντρια και να ρωτήσεις, ο βασικός άξονας της απάντησής της θα περιστρέφεται γύρω από μία λέξη: «προσφορά». Θεωρούν ότι η ζωή τους αποκτά νέο νόημα μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε δράσεις και πρωτοβουλίες που βοηθούν το συνάνθρωπο. Κατανοούν τη σημασία που έχουν έννοιες όπως η κοινωνική αλληλεγγύη και ο κοινωνικός αντίκτυπος καθώς με τις πράξεις τους επιθυμούν να διαμορφώσουν έναν καλύτερο κόσμο που θα διαπνέεται από αξίες και ιδανικά.

#2. Επαγγελματική Ανέλιξη

Για πολλές γυναίκες ο εθελοντισμός αποτελεί μέσο για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Σε μία χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και οι περισσότεροι εργοδότες αναζητούν άτομα με εμπειρία, μία νέα κοπέλα που θέλει να μπει στη αγορά εργασίας βλέπει μια εθελοντική θέση σαν μια ευκαιρία για να εμπλουτίσει το βιογραφικό της. Επίσης μέσω του εθελοντισμού τους δίνεται η δυνατότητα να εδραιώσουν τη θέση τους σε ανδροκρατούμενα περιβάλλοντα όπως αυτό της επιχειρηματικότητας και του leadership.

#3. Στερεότυπα και νόρμες

Τέλος, για ακόμα μία φορά τίθεται το θέμα της εκπλήρωσης των standards που επιβάλλονται από την κοινωνία. Τι εννοώ με αυτό; Η γυναίκα πάντα θα είναι συνυφασμένη με εικόνες στοργής, τρυφερότητας και ανιδιοτελούς προσφοράς. Επομένως για κάποιους, το κοινωνικό μαγείρεμα, η υποστήριξη προσφύγων και ηλικιωμένων, η διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων θεωρούνται γυναικεία υπόθεση, ενώ η ενασχόληση των αντρών με σχετικές δράσεις θεωρείται taboo.

Γιατί οι άνδρες δεν γίνονται εθελοντές;

Ρωτώντας κάποιους φίλους, οι επικρατέστερες απαντήσεις ήταν οι εξής: “Δεν είναι μέσα στα ενδιαφέροντά μου” και “Δεν θέλω να απασχολούμαι κάπου χωρίς να πληρώνομαι”. Οι λόγοι αυτοί θα μπορούσαν ίσως να δικαιολογηθούν στο πλαίσιο των κοινωνικών απαιτήσεων που βαραίνουν και τα δύο φύλα. Όπως αναφέρθηκε και πριν, η γυναίκα εκτός των άλλων ρόλων που αναλαμβάνει, αναμένεται να είναι και φιλάνθρωπος ενώ ο βασικός ρόλος του άντρα ήταν ανέκαθεν αυτός του “παρόχου”.  Πιο συγκεκριμένα, η κοινωνία επιβάλλει στον άντρα να αναζητά συνεχώς εργασία ή να εργάζεται για να προσφέρει στην οικογένεια του, ειδάλλως θεωρείται ανεπαρκής. Επομένως είναι οι άντρες λιγότερο αλτρουιστές; Δεν το νομίζω …

Ανεξαρτήτως φύλου λοιπόν θα πρέπει όλοι να βάλουμε τον εθελοντισμό στη ζωή μας παρά τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει ο καθένας στην καθημερινότητά του. Αν θέλεις κι εσύ να προσφέρεις το χρόνο σου, την ενέργειά σου, τις ιδέες σου, αν θέλεις να εμπνεύσεις αλλά και να εμπνευστείς, δεν έχεις παρά να δηλώσεις συμμετοχή στο Kindness Revolution, τη γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού στις 5 Δεκεμβρίου. Μάθε Περισσότερα στο kindnessrevolution.gr