Αυτός είναι ο λόγος που τα (περισσότερα) αεροπλάνα είναι λευκά

Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά;

Ο ουρανός είναι γαλάζιος, τα σύννεφα λευκά και το αίμα μας κόκκινο (εκτός από τον Θάνο Πετρέλη, δεν νομίζω να έχει αμφισβητήσει ποτέ κανείς το χρώμα του αίματός μας). Κάποια πράγματα στη ζωή είναι δεδομένα και κανείς μας δεν μπαίνει στη διαδικασία να αμφισβητήσει την ύπαρξή τους και το λόγο που είναι έτσι. Έχεις σκεφτεί, για παράδειγμα, γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά; Ε;

Στο Business Insider πάντως αναρωτήθηκαν γιατί τα αεροπλάνα είναι λευκά και όχι γαλάζια με ροζ πουά ελεφαντάκια και φυσικά την απάντηση την έδωσε, για άλλη μια φορά, η επιστήμη. Όχι, τα αεροπλάνα δεν αποφασίστηκε να είναι λευκά (ή βαμμένα σε ανοιχτές αποχρώσεις) γιατί κάποιος λατρεύει αυτό το χρώμα, ούτε για το καλό φενκγ σούι. Αυτό το χρώμα επιλέχτηκε γιατί αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου, μειώνοντας έτσι αισθητά τη θερμότητα που απορροφά η επιφάνεια του σκάφους αλλά και τις πιθανές βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία.

Επιπρόσθετα, μια έρευνα του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Human- Wildlife Interactions έδειξε ότι η επιλογή του χρώματος παίζει σημαντικό ρόλο και στη σχέση που έχουν τα πουλιά με τα αεροπλάνα. Όσο πιο λευκή είναι η άτρακτος, τόσο περισσότερο ξεχωρίζει από τον ουρανό βοηθώντας έτσι τα πουλιά να μην πέσουν πάνω στα αεροπλάνα!

Ορίστε, τώρα ξέρεις!

 

Κεντρική φωτογραφία: Obed Tewes

TAGS:

SHARE

ΕΓΓΡΑΦΗ

LADYLIKE NEWSLETTER

Όσα θέλει μία γυναίκα στο email της

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ