LIFE

Αυτή είναι η πιο άτυχη χρονιά στην ιστορία, σύμφωνα με τους επιστήμονες

«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λένε κάποια- όχι και τόσο αισιόδοξα- άτομα, αλλά μακριά από μας τέτοια μιζέρια, μέρες που είναι. Άσε που δεν ειναι αλήθεια κιόλας, γιατί αν δεις τη μεγάλη εικόνα της ιστορίας από χρονιά σε χρονιά και δεν απομονώσεις μια μικρή ιστορική περίοδο, το μόνο συμπέρασμα που θα βγει είναι πως οι άνθρωποι πλέον ζουν περισσότερο, είναι πιο υγιείς και προστατεύονται από περισσότερους εξωτερικούς εχθρούς. Αν λοιπόν το 2018 δεν ήταν η χειρότερη χρονιά, λέμε τώρα, τότε ποια είναι;

Οι αρκετά διαβασμένοι θα μπορούσαν να απαντήσουν πως αυτή ήταν το 1349, η χρονιά που η βουβωνική πανώλη έκανε το είδος μας ν’ αναστενάξει, ειδικά στην Ευρώπη, που πέθανε ο μισός πληθυσμός. Αλλά ούτε και το 1918, όταν η πανδημία της ισπανικής γρίπης προσέβαλε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού. Όπως επισημαίνει σήμερα το Science Magazine, η χειρότερη χρονια για να ζει κανείς ήταν το 536 μ.Χ.

Οι ιστορικοί του Μεσαίωνα χαρακτηρίζουν την εν λόγω εποχή «Σκοτεινή» και πώς να μην είναι, αφού στην κυριολεξία όλα σκοτείνιασαν εξαιτίας μιας σαρωτικής ηφαιστειακής έκρηξης στην Ισλανδία που σήκωσε τεράστιες ποσότητες στάχτης στον ουρανό. Η στάχτη με τη σειρά της έγινε μυστηριώδης ομίχλη που έκρυψε για τουλάχιστον 18 μήνες τον ήλιο από πολλά μέρη του πλανήτη. Οι συνέπειες, ανυπολόγιστες. Γιατί δεν ήταν μόνο πως οι άνθρωποι υπέφεραν από ατέλειωτο σκοτάδι, αλλά ακόμα χειρότερα, τόποι ολόκληροι απο την Ασια μέχρι την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πάγωσαν, οι σοδειές καταστράφηκαν κι ο λιμός δεν άργησε να εξαπλωθεί. Πέντε χρόνια αργότερα, η βουβωνική πανώλη έκανε την πρώτη της «μεγάλη» εμφάνιση. Έμεινε στην ιστορία ως η Πανώλη του Ιουστινιανού, η οποία εξολόθρευσε περίπου 25-50 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Για χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τι ήταν αυτό που σκοτείνιασε τον κόσμο πριν 1480 περίπου χρόνια, οδηγώντας τον στη χειρότερη ίσως στιγμή να είσαι ζωντανος από καταβολής του. Σύμφωνα όμως με μία έρευνα του πανεπιστημίου του Cambridge πριν μερικούς μήνες, η αιτία ήταν αυτή η ηφαιστιακή έκρηξη.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θ’ ακούσει κάποιον να λέει πως «ζούμε στις πιο μαύρες εποχές της ιστορίας» και να το εννοεί, ενημέρωσέ τον τι έπαθαν οι προγονοί μας το μακρινό 536. Το μόνο σίγουρο είναι ότι υπάρχουν και χειρότερα.

Καλή χρονιά!