LIFE

Αν αγαπάς τα ζώα τότε πρέπει να πας στο Costa Navarino. Υπάρχει λόγος.

Το Costa Navarino το ξέρεις. Παράδεισος επίγειος, πολυτέλεια, φυσική ομορφιά, ήλιος, θάλασσα, χαλάρωση, απόλαυση, μια μοναδική εμπειρία. Αλλά αυτοί δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους αξίζει να θες να το επισκεφτείς. Υπάρχει κι άλλος ένας, βασικότατος. Για να σε βοηθήσω λίγο θα σου πω ότι έχει 4 πόδια. Μία ακόμα πολύτιμη βοήθεια. Κάνει "γαβ".

Σε μία από τις καταπράσινες εκτάσεις που αγκαλιάζουν το Costa Navarino, μερικά μέτρα δίπλα από το γήπεδο του γκολφ από το 2015 έχει στήσει τη βάση του το Navarino Pet Community, μία πρωτοποριακή κοινότητα που φιλοξενεί αδέσποτα σκυλάκια με στόχο την υιοθεσία τους από ανθρώπους που θέλουν έναν πιστό φίλο. Μια πρωτοποριακή ιδέα που στηρίζεται από την εθελοντική πρωτοβουλία των στελεχών και των εργαζομένων του θερέτρου, με επικεφαλής την Hotel Manager του Navarino Dunes Roberta Davanzo. Η Roberta, μαζί με την Purina και τους εθελοντές του καταφυγίου μας προσκάλεσαν σ’ ένα διήμερο (19-21 Μαΐου) που είχε τον αντιπροσωπευτικό τίτλο #WeAreBetterWithPets. Γιατί πράγματι, είμαστε καλύτερα όταν έχουμε παρέα ένα κατοικίδιο.

Η Roberta Davanzo, Hotel Manager του Navarino Dunes, πρωτεργάτρια του Navarino Pet Community και πάνω απ’ όλα μία πραγματική φιλόζωη.

Μέσα σε περίπου 2 χρόνια η κοινότητα του Navarino Pet έχει βρει μόνιμο σπίτι σε πάνω από 30 σκύλους, αλλά και γάτες. Η ανάγκη δημιουργίας ενός καταφυγίου ζώων σε χώρες όπως η Ελλάδα όπου τα αδέσποτα υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια είναι επιτακτική. Οι άνθρωποι του Navarino Pet με μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη τους για τα ζώα κάνουν σπουδαία δουλειά και αξίζουν μόνο συγχαρητήρια.

Άφιξη λοιπόν στο Westin Resort Costa Navarino και το πρόγραμμα ξεκινάει το πρωινό του Σαββάτου με επίσκεψη στο πάρκο του Navarino Pet, το οποίο στήθηκε με την συνδρομή της Purina. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με εκπαίδευση τόσο για αρχάριους όσο και για προχωρημένους μαθητές. Ο έμπειρος εκπαιδευτής Θοδωρής Τριάντης του Ελληνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων δίδαξε τεχνικές βασικής υπακοής και συμβουλές ώστε να κάνουμε τη ζωή με το σκυλάκο μας ακόμα καλύτερη. Κάπου εδώ να πω πως οι καλύτεροι και πιο υπάκουοι μαθητές ήταν πρώην φιλοξενούμενα μέλη του Navarino Pet.

 

Κάποιοι κύριοι και κυρίες από την πολλή εκπαίδευση εξαντλήθηκαν…

Το Ladylike και γενικότερα την 24Media στο διήμερο #WeAreBetterWithPets εκπροσώπησε ο Μάο!

Άνθρωποι με κατοικίδια, φίλοι της κοινότητας του Navarino Pet οι οποίοι είχαν ήδη υιοθετήσει ένα σκυλάκι από εκεί αλλά και υποψήφιοι “γονείς” ήμασταν όλοι εκεί για να στηρίξουμε την προσπάθεια αλλά και να κάνουμε αγκαλιές με αυτά τα υπέροχα πλάσματα. 

Το καταφύγιο αντεπεξέρχεται οικονομικά χάρη στις δωρεές των φιλόζωων πελατών του Navarino Dunes, αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί περίπου 20 σκυλάκια. Κάποια απ’ αυτά βρέθηκαν σε κούτες μέσα στα σκουπίδια. Όλα δέχονται την φροντίδα του κτηνιάτρου, τα θηλυκά στειρώνονται κατά προτεραιότητα και όλα φυσικά εμβολιάζονται. “Μακάρι να είχα περισσότερο χώρο και δυνατότητες να φιλοξενήσουμε κι άλλα, όμως σεβόμαστε τους κανόνες υγιεινής ώστε οι συνθήκες να είναι κατάλληλες για τα σκυλάκια”, μας λέει η Roberta.  

Η Tiger, η Brownie, ο Gremlin, η Μαργαρίτα, ο Κανέλλος, η Snow White είναι μερικά από τα σκυλάκια που μας έκλεψαν την καρδιά.

Ο Κανέλλος 🙂

Αλλά αρκετά με την εκπαίδευση. Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στον καλλωπισμό των μικρών μας φίλων. Το καταφύγιο και η Purina κάλεσαν για χάρη τους την κινητή μονάδα Aussie Pet Mobile με τους έμπειρους groomers από τους οποίους πήραμε πολλές συμβουλές όσον αφορά στην περιποίηση των κατοικιδίων μας.

 

Ευπειθώς αναφέρω (ό,τι έμαθα):

> Αν δεν θες να μυρίζει το τρίχωμα του σκύλου σου, μην τον χτενίσεις κατά τη διάρκεια του μπάνιου, αλλά πριν απ’ αυτό, όσο ακόμα είναι στεγνός.

> Τα μικρά οικόσιτα πρέπει να κάνουν μπάνιο μία φορά το μήνα. Αντίστοιχα η περιποίηση των μεγάλων σκύλων που κινούνται σε εξωτερικό χώρο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3-4 φορές το μήνα, ώστε να μην διαταράσσεται το Ph της επιδερμίδας τους.

> Όταν ο σκύλος έρχεται σε επαφή με θαλασσινό νερό ή με άμμο πρέπει να τον ξεπλένεις άμεσα και εντός μίας εβδομάδας να ακολουθεί κανονικό μπάνιο.

> Οι πρωκτικοί αδένες (σφαιρικοί σχηματισμοί δεξιά κι αριστερά από τον πρωκτο) στα μικρόσωμα ζώα πρέπει να καθαρίζονται κάθε 2 μήνες από τον groomer ή τον κτηνίατρο. Καταλαβαίνεις ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να γίνει όταν το σκυλί τρίβει επίμονα τον πρωκτό του στο έδαφος. Στα μεγαλόσωμα σκυλιά δεν χρειάζεται, αφού το κάνουν μόνα τους.

 

Στόχος του Navarino Pet Community, πέρα από την υιοθεσία, είναι να αφυπνισθεί η τοπική κοινωνία και οι μεμονωμένες πρωτοβουλίες υπέρ της προστασίας των ζώων. Παράλληλα, αποστολή του είναι να δώσει το καλό παράδειγμα ώστε να αποκτήσουν αντίστοιχες δράσεις κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Αν το καλοσκεφτείς, τα τουριστικά θέρετρα είναι ιδανικός τόπος ώστε να δημιουργηθούν μέσα στους κόλπους τους καταφύγια αδέσποτων ζώων. Συνήθως υπάρχει χώρος και οι συνθήκες ώστε να επικοινωνηθεί πως λίγα μέτρα πιο πέρα, μέσα σ’ ένα σπιτάκι, μια φάτσα σαν αυτή εδώ ψάχνει μόνιμη αγκαλιά για να τη γεμίσει. 

 

“Το να κάθεσαι με ένα σκύλο την πλαγιά ενός λόφoυ ένα όμορφο απόγευμα είναι σαν να βρίσκεσαι ξανά πίσω στην Εδέμ, εκεί όπου το να μην κάνεις τίποτα δεν ήταν πληκτικό, ήταν γαλήνη”.

Milan Kundera