TRAVEL

Ταξίδι στο Βερολίνο

"Πολλά". Είναι η απάντηση στην ερώτηση "τι μπορώ να κάνω στο Βερολίνο". Για την ακρίβεια, η απάντηση είναι "πάρα πολλά", αν όχι "αμέτρητα" πράγματα. Κι αυτό χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Η πρωτεύουσα της Γερμανίας τα έχει όλα και συμφέρει.

Πώς πας;

Μ’ αεροπλάνο και χωρίς βαπόρι. Το Βερολίνο έχει δυο μεγάλα αεροδρόμια, το Schönefeld και το Tegel. Από το πρώτο πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια των αερογραμμών χαμηλού κόστους, όπως η Easyjet. Καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 8 πτήσεις από Αθήνα και 3 από Θεσσαλονίκη. Οι τιμές ποικίλλουν, φυσικά, ανάλογα με την εταιρία. Μπορείτε να πετάξετε και με 70 ευρώ, μπορείτε και με 370. Όσο πιο νωρίς τα κλείσετε, τόσο πιο φτηνά θα τα βρείτε.

Πότε πας;

Ως προς την καλύτερη εποχή για να πάτε, ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι δυο εξαιρετικοί μήνες, δεδομένου ότι, συνήθως, δεν έχει ούτε κρύο, ούτε ζέστη με υγρασία. Αν αγαπάτε (πολύ) το χιόνι και το κρύο, μπορείτε να ταξιδέψετε και μέσα στο καταχείμωνο. Στην περίπτωση αυτή, εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ χιονιού, όπως σκούφο, γάντια και ισοθερμικά ρούχα. Διότι η λέξη “κρύο” δεν θα αρκεί για να περιγράψει αυτό που θα αισθανθείτε.

Πού μένεις;

Στην πόλη του Βερολίνου βρίσκονται πάνω από 1000 ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά, καθώς και hostel.

Το τετράστερο Park Inn που βρίσκεται πάνω στην Alexanderplatz του πρώην Ανατολικού Βερολίνου είναι μια κλασική επιλογή. Το δίκλινο (μαζί με πρωινό, το οποίο είναι και πλουσιότατο) θα σας κοστίσει γύρω στα 100 ευρώ το βράδυ.

Στην ίδια περίπου τιμή, το Michelberger Hotel βρίσκεται στη γειτονιά Friedrichshain, σε απόσταση 500 μ. από το O2 Arena, πολύ κοντά στο Τείχος. Σε γκρι και καφέ αποχρώσεις, τα δωμάτιά του μοιάζουν με (πολύ) χαριτωμένα lofts.

Με μόλις 25 ευρώ τη βραδιά μπορείτε να μείνετε σε ένα βολικότατο hostel, όπως το Meininger Hotel Berlin, κοντά στην Potsdamer Platz ή το Wombat’s City Hostel, βόρεια της Alexanderplatz.

Εδώ και χρόνια υπάρχει η δυνατότητα να νοικιάσετε και το διαμέρισμα κάποιου άλλου, χρησιμοποιώντας πλατφόρμες όπως αυτή της Airbnb.

Για τη διευκόλυνσή σας, προτιμήστε περιοχές όπου υπάρχει κίνηση όλο το 24ωρο, όπως το Mitte (το κέντρο της πόλης) ή το Kreuzberg. Κυρίως για να έχετε εύκολη πρόσβαση σε μαγαζιά που κλείνουν πιο αργά.

Πού να πας;

Μακάρι να έχετε περιθώριο να πάτε παντού, αλλά γι’ αυτό θα χρειαστείτε περίπου ένα δίμηνο. Σε πλάνο 4 με 7 ημερών, αν κάνετε τα περισσότερα από τα παρακάτω, θα έχετε καλύψει ένα ικανοποιητικό και αντιπροσωπευτικό τμήμα των δραστηριοτήτων που προσφέρει το Βερολίνο.

Πολλά από τα μνημεία του Βερολίνου δημιουργήθηκαν στα τέλη του 20ού αιώνα, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας. Η πόλη, όμως, δε συμβολίζει απλά την επανένωση. Το σημερινό Βερολίνο είναι η απόδειξη ότι μια πόλη μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη της την έκταση και σε όλους τους τομείς, σα να μην είχε χωριστεί ποτέ στη μέση.

Η Πύλη του Βρανδεμβούργου βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, στην Pariser Platz, πάνω στη λεωφόρο Unter Den Linten. Εντυπωσιακό οικοδόμημα, είναι πιο όμορφη το βράδυ, όπως φαίνεται χρυσαφένια λόγω του φωτισμού της.

 

Το κτήριο του Κοινοβουλίου (Reichstag), σε κοντινή απόσταση από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, συνδυάζει μοντέρνα με κλασικιστικά στοιχεία, καθώς το 1999 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της γυάλινης στρογγυλής οροφής του.

Κοντά στην Πύλη βρίσκεται και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, που εγκαινιάστηκε το 2005, αποτελείται από 2711 τσιμεντένιες σε διάφορα μεγέθη και είναι ένα από τα επιβλητικότερα σχετικά μνημεία της Ευρώπης.

Τμήμα του Τείχους του Βερολίνου σώζεται επί της Mühlenstrasse στην περιοχή Friedrichshain-Kreuzberg και σε μήκος 1,3 χλμ. Η “East Side Gallery”, όπως ονομάζεται τα τελευταία χρόνια, είναι ένα πολύ συγκινητικό μνημείο για την ελευθερία (και ζωντανό κομμάτι της ιστορίας), που περιλαμβάνει 105 έργα ζωγραφικής και γκράφιτι.

Το Checkpoint Charlie στην περιοχή Friedrichstadt ήταν μέχρι το 1990 σημείο ελέγχου της εισόδου και εξόδου ανάμεσα στα δυο μέρη της πόλης.

Η Potsdamer Platz είναι γεμάτη με μοντέρνα ψηλά γυάλινα κτήρια, όπως το SonyCenter και αποτελεί το σημείο όπου χτυπάει η επιχειρηματική καρδιά της πόλης.

 

Στην ανατολική πλευρά του Βερολίνου βρίσκεται η πλατεία Alexanderplatz, όπου ορθώνεται σε ύψος 368 μ. ο “Πύργος της Τηλεόρασης”. Η επίσκεψη στον Πύργο προσφέρει μοναδική πανοραμική θέα στην πόλη. Κοντά στην Alexanderplatz βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός (Berliner Dom), καθώς και το “Νησί των Μουσείων”.

Πάνω στο νησί βρίσκονται πολύ σημαντικά μουσεία, όπως το Μουσείο της Περγάμου, όπου εκτίθενται, εκτός των άλλων, και οι θησαυροί που ανακάλυψε ο Ερρίκος Σλήμαν στις ανασκαφές της Τροίας. Το Neues Museum στεγάζει αιγυπτιακούς θησαυρούς, ενώ το Bode είναι ένα μοναδικό μουσείο γλυπτικής τέχνης, με τεράστια συλλογή γλυπτών φτιαγμένων από κάθε υλικό.Δίπλα στο νησάκι βρίσκεται το DDR Museum, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι Ανατολικογερμανοί.

Το Hamburger Banhoff Museum, δίπλα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, είναι το σημαντικότερο μουσείο μοντέρνας τέχνης της πόλης, με μόνιμες συλλογές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έργα των Andy Warhol και Gerhard Richter.Το Tiergarten είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πάρκο του Βερολίνου. Οι Βερολινέζοι δε χάνουν στιγμή, όταν έχει καλό καιρό, και ξεχύνονται στα πάρκα, όπου κάνουν πικ νικ και μπάρμπεκιου, πίνοντας, φυσικά, μπίρες.

Πού να περπατήσεις;

Αν υπάρχει η δυνατότητα να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας με το μετρό, θα ευχαριστηθείτε περισσότερο την πόλη. Η ομορφιά του Βερολίνου βρίσκεται στους δρόμους και τις γειτονιές του.

Με την απλούστερη βόλτα, μια ευθεία γραμμή από το Νησί των Μουσείων ως την Πύλη του Βρανδεμβούργου, ο επισκέπτης αρχίζει να αντιλαμβάνεται τους ρυθμούς της πόλης, πολύ καλύτερα απ’ ό,τι με βιαστικές επισκέψεις σε μουσεία και μνημεία.

 

Το Mitte, δηλαδή το κέντρο της πόλης, είναι γεμάτο με εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ για όλα τα γούστα. Το Café Cinema, στην Hackescher Markt είναι χαρακτηριστική βερολινέζικη καφετέρια – μπαρ με σκοτεινή ατμόσφαιρα. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται η είσοδος για την Rosenthaler Strasse. Ένας μικρός λαβύρινθος από καφετέριες, εστιατόρια και καταστήματα, πολύχρωμος, γεμάτος με χαρακτηριστική street art της πόλης. Δίπλα ακριβώς, στην Oranienburger Strasse, υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια με έθνικ κουζίνα.

Στη γειτονιά Prenzlauer Berg, τη “χίπστερ” περιοχή των 90s, θα δείτε πανέμορφα κτήρια του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, δρόμους σκεπασμένους με δέντρα και πολλές μπουτίκ.

Στο Kreutzberg μπορείτε να ακούσετε λάιβ μουσική, να απολαύσετε χαρακτηριστικά έργα της βερολινέζικης street art, να αναζητήσετε vintage ρούχα και αξεσουάρ και βασικά, να φάτε πεντανόστιμο κεμπάπ. Σε σημεία κοντά στον ποταμό Spree, μέχρι και πάπιες μπορείτε να ταΐσετε.

Εξίσου πολύχρωμη γειτονιά είναι και η Friedrichshain, όπου, στο πλαίσιο της βόλτας στην East Side Gallery, θα πιείτε καφέ και θα χαλαρώσετε χαζεύοντας σε υπαίθριες αγορές. Σε όλο το Βερολίνο υπάρχουν δεκάδες γκαλερί, όπου μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα στο χώρο της τέχνης.

Οι βόλτες στην πόλη γίνονται και με ποδήλατο, αν το επιτρέπει ο καιρός. Η πόλη είναι επίπεδη, υπάρχουν παντού ποδηλατόδρομοι και οι οδηγοί αυτοκινήτων σέβονται την παρουσία των ποδηλατών μέσα στην κίνηση. Μπορείτε να νοικιάσετε ποδήλατο, με τιμές που κυμαίνονται από 10 ως 20 ευρώ ημερησίως.

Τι να φας;

Τα κλασικά γερμανικά πιάτα που προσφέρονται σε όλο το Βερολίνο, συνοδεία δροσερής μπίρας, είναι το currywurst (ζεστό λουκάνικο με κέτσαπ και κάρι) και το κλασικό λουκάνικο (bratwurst) στο γκριλ ή στο τηγάνι, με πατάτες. Δημοφιλείς είναι και οι σούπες, που το χειμώνα είναι και απαραίτητες.

 

Το δυνατότερο χαρτί του Βερολίνου στο ζήτημα της εστίασης είναι η τεράστια ποικιλία έθνικ εστιατορίων. Λιβανέζικα, βιετναμέζικα, κινέζικα, γιαπωνέζικα (με πάμφθηνο, σε σχέση με την Ελλάδα, σούσι), τούρκικα, κ.ά. εστιατόρια, καθώς και δεκάδες καντίνες για φαγητό «στο όρθιο», βρίσκονται σε κάθε γειτονιά, προσφέροντάς σας τη δυνατότητα να κάνετε καθημερινά έναν μικρό, γαστρονομικό “γύρο του κόσμου”.

Μετά το φαγητό, τα γλυπτά από σοκολάτα στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου Fassbender & Rausch, πάνω στη Charlottenstrasse, θα σας ανοίξουν κι άλλο την όρεξη.

Το παραδοσιακό ντόνατ του Βερολίνου περιέχει μαρμελάδα και λέγεται Krapfen. Προσφέρεται στο πρωινό, όπως και πολλά άλλα είδη ψωμιού, από πολύσπορα, μέχρι ψωμιά ζυμωμένα με μπίρα.

Σε περίπτωση που σας λείψει κάποιο ελληνικό έδεσμα, το Miss Ploff Café στην EulerStrasse προσφέρει πρασόπιτες. Εκεί μπορείτε να παίξετε και τάβλι.

Τα κρύα βράδια αντικαταστήστε τη μπίρα με ένα ποτήρι Gluhwein (ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά). Μυρίζει όμορφα και ζεσταίνει.

Τι να ψωνίσεις;

Από σουβενίρ κάθε είδους που έχουν πάνω το ανθρωπάκι των φαναριών της πόλης, μέχρι ρούχα, παπούτσια και έργα τέχνης από πλανόδιους καλλιτέχνες.

Στο Βερολίνο υπάρχουν τα πάντα, όπως είπαμε και στην αρχή. Και μάλιστα, σε τεράστια ποσότητα και ποικιλία.

Από πολυκαταστήματα όπως το KaDeWe μέχρι μικροσκοπικές μπουτίκ σε στενά της Prenzlauer Berg, το Βερολίνο κάθε άλλο παρά θα σ’ απογοητεύσει στα ψώνια.

Τι να προσέξεις;

Για τη μετακίνηση από και προς το αεροδρόμιο, υπάρχουν φτηνά λεωφορεία που κάνουν τη διαδρομή από το κέντρο σε περίπου 40’ – 60’, ανάλογα με την κίνηση.

Το μετρό έχει ένα τεράστιο δίκτυο χωρισμένο σε ζώνες. Οι ζώνες Α και Β βρίσκονται τριγύρω από το κέντρο και τις βασικές συνοικίες. Μπορείτε να αγοράσετε κάρτα απεριορίστων διαδρομών για συγκεκριμένες ημέρες και να μετακινείστε με έκπτωση και – κυρίως – χωρίς να ψάχνετε διαρκώς για εισιτήρια. Προμηθευτείτε έναν χάρτη του μετρό, για να μπορείτε να σημειώνετε τις στάσεις που σας ενδιαφέρουν, δεδομένου ότι το δίκτυο είναι μεγάλο και μπορεί να μπερδευτείτε.

Ελαχιστοποιήστε το χρόνο αναμονής στις εισόδους των μουσείων, εκδίδοντας από το ίντερνετ ειδικές κάρτες γρήγορης πρόσβασης, με τις οποίες θα έχετε και έκπτωση, σε μουσεία και μνημεία.

Υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτείτε από τα εκδοτήρια ενός μουσείου εισιτήρια για άλλα μουσεία, γλιτώνοντας χρόνο και οργανώνοντας καλύτερα το καθημερινό σας πρόγραμμα.

Τους ζεστούς μήνες γίνονται πολλές μεγάλες συναυλίες, καθώς και άλλες μεγάλες εκδηλώσεις και φεστιβάλ, όπως τo Culture Carnival (Μάιος ή Ιούνιος) και το Gay Pride(Ιούνιος). Ενημερωθείτε σχετικά από τις σελίδες όπως το Berlin Daily Secret.

 

Περισσότερο ταξίδι στο LadyLike:

Καλάβρυτα: Πήραμε τα βουνά

Πού να μείνεις σαν βρεθείς στο χιονισμένο Bansco

15 άγνωστα χωριά της Ευρώπης που πρέπει να επισκεφθείς