ΦΑΓΗΤΟ

Ντοματοκεφτέδες με λιαστή ντομάτα, φρέσκια ρίγανη και καλή παρέα

Το φαγητό είναι ανάγκη, είναι απόλαυση, είναι εμπειρία, είναι μνήμες. Υπάρχουν γεύσεις που έχεις συνδέσει με συγκεκριμένες καταστάσεις ή εποχές. Οι μυρωδάτοι και αχνιστοί ντοματοκεφτέδες είναι ένα από αυτά τα φαγητά. Η πρώτη εικόνα που έρχεται στο μυαλό σου: φτάνουν στο τραπέζι σε λευκό πιάτο και αμέσως όλοι σηκώνονται με το πιρούνι ανά χείρας για να «εξασφαλίσουν» τη μερίδα τους.

Η Σαρακοστή είναι μία ιδανική περίοδος για να θυμηθούμε και πάλι αγαπημένες συνταγές που ίσως λόγω γρήγορων ρυθμών καθημερινότητας είχαμε παραμελήσει. Κι όμως είναι συνταγές εύκολες και πεντανόστιμες. Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης είχε σαφείς οδηγίες. Ντοματοκεφτέδες ζητήσαμε, ντοματοκεφτέδες μας έφτιαξε και μας έδωσε και τη συνταγή γιατί τραπέζια θα γίνουν, παρέες θα μαζευτούν, ούζο ΜΙΝΙ θα απολαύσουμε.

 

Και πριν ετοιμαστείς να γράψεις υλικά και εκτέλεση να κάνουμε μία απαραίτητη «στάση».

 

Τα ποτήρια στο τραπέζι και κάποιος να ανοίξει το ούζο. Ο σωστός τρόπος σερβιρίσματος είναι ένας. Προσθέτουμε πρώτα το ούζο, μετά ρίχνουμε το νερό, στη συνέχεια τον πάγο και στο τέλος τσουγκρίζουμε για να πούμε το εις υγεία. Κι αφού τα έχουμε κάνει όλα σωστά και το τηγάνι είναι ζεσταίνεται είμαστε έτοιμοι.

 

Ο γλυκάνισος από το ούζο μοσχοβολάει και η φρέσκια ρίγανη και ο δυόσμος της συνταγής δένουν αρμονικά, «εισβάλλοντας» στην κουζίνα μας. Αγαπημένες συνταγές και ούζο ΜΙΝΙ, συνδυασμός ανεπανάληπτος και απόλυτα ταιριαστός. Και ποια από εμάς δεν έχει καθίσει στην ακροθαλασσιά απολαμβάνοντας ένα ποτηράκι ούζου, συνοδεία σαρακοστιανών (κι όχι) μόνο μεζέδων. Δε σε καθυστερώ άλλο, πάμε στα υλικά.

 

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

2 μεγάλες ντομάτες ψιλοκομμένες

50 γρ. λιαστές ντομάτες

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

μισό ματσάκι δυόσμο

1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη

2-3 κ.σ. αλεύρι

5 γρ. baking powder

1 αβγό

120 γρ. κασέρι τριμμένο

αλάτι, πιπέρι

2-3 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

μπούκοβο

γιαούρτι

ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί ένα βράδυ στο ψυγείο.

Σε βαθιά κατσαρόλα ή φριτέζα ζεσταίνουμε ηλιέλαιο σε μέτρια θερμοκρασία και χρησιμοποιώντας δύο κουτάλια, ρίχνουμε το μείγμα κουταλιά-κουταλιά αφήνοντας χώρο μεταξύ των ντοματοκεφτέδων μέσα το σκεύος για να μην κολλήσουν.

Τηγανίζουμε από κάθε πλευρά 2′-3′ μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί τους ντοματοκεφτέδες και σερβίρουμε με γιαούρτι.

 

Τα φαγητά γεμίζουν το τραπέζι μας. Θα το παραδεχθώ. Έχω φάει ήδη 2-3 ντοματοκεφτέδες. Μόλις βγήκαν από το τηγάνι με «καλούσαν» και δεν μπόρεσα να περιμένω. Καθόμαστε όλοι μαζί, σερβίρουμε τα πιάτα μας και τσουγκρίζουμε με ούζο ΜΙΝΙ γιατί κάποια πράγματα δεν μπορούν (και δεν πρέπει) να αλλάξουν. Όπως λέει και η γιαγιά μου η Δέσποινα: έτσι τα βρήκαμε, έτσι θα τα αφήσουμε.

 

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο www.minisarakosti.gr.