ΣΥΝΤΑΓΗ

4 συνταγές που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις φέτος τα Χριστούγεννα

Οι βασικές αναμνήσεις που έχω από όλα τα Χριστούγεννα στο πατρικό μου σπίτι έχουν να κάνουν με φαγητό και γλυκά. Όχι, ότι δεν θυμάμαι με νοσταλγία το στόλισμα του δέντρου με τις αδερφές μου ή την ανυπομονησία για το άνοιγμα των δώρων, αλλά όπως και να το κάνουμε η προσμονή για τις μυρωδάτες πίτες της γιαγιάς μου, τις ζουμερές μπριζόλες του μπαμπά και τα αφράτα και λαχταριστά γλυκά της μαμάς μου ήταν πάντα μεγαλύτερη.

Η αλήθεια είναι ότι αυτό που λάτρευα κυρίως ήταν η προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, γιατί μου άρεσε να παρακολουθώ την μαμά μου να μαγειρεύει. Η προσεκτική μελέτη της συνταγής, (από το κλασσικό τετραδιάκι με τις λίγδες από άλλες μαγειρικές δραστηριότητες) τα υλικά που περίμεναν στον πάγκο και ο ήχος του μίξερ είναι από τα πράγματα που μέχρι και σήμερα με γεμίζουν χαρά- ίσως για αυτό αγάπησα και εγώ τόσο την μαγειρική.

Όταν όμως έρχεται η σειρά σου να μαγειρέψεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο μαγικά και παραμυθένια, όσο τα θυμάσαι από την παιδική σου ηλικία. Η μαγειρική, και δη η ζαχαροπλαστική απαιτεί απίστευτο συγχρονισμό και ακρίβεια σε ό,τι και αν κάνεις για αυτό χρειάζεσαι ένα σύμμαχο, ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο και να φτιάξεις τα πιάτα πολύ πιο εύκολα και γρήγορα.

Κάπου εδώ μπαίνουν οι μοναδικές κουζινομηχανές Kenwood, οι οποίες είναι γνωστές για τις πολλαπλές δυνατότητές τους και αποτελούν το όνειρο κάθε ερασιτέχνη μάγειρα (προσωπικά ξέρω 3 άτομα που την περιμένουν δώρο από τον Άγιο Βασίλη!). Το γεγονός ότι διαθέτουν ισχυρά μοτέρ και έχουν διαφορετικούς αναδευτήρες για κάθε είδους ανάμιξη, πλανητική κίνηση για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες απώλειες τις κάνει φοβερά χρήσιμες, επίσης είναι ΤΟΣΟ όμορφες! (φυσικά και αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα, τι εννοείς;)

Αν λοιπόν φέτος σκοπεύεις να κάνεις τραπέζι στην οικογένεια και τους φίλους σου και έχεις πελαγώσει με τις συνταγές που βρίσκεις online, άσε με να σε βοηθήσω. Ούσα λάτρης του καλού φαγητού και έχοντας αρκετά food blogs στο instagram feed μου εντόπισα 4 εντυπωσιακές συνταγές που αφενός θα αφήσουν με το στόμα ανοιχτό τους καλεσμένους και αφετέρου θα κάνουν καλό instagram (ναι, φυσικά και μετράει το καλό instagram)!

Σοκολατάκια με τόφι καραμέλας

Υλικά

1 1/2 φλ. βούτυρο

1 1/2 φλ. ζάχαρη

1/2 κ.γ βανίλια

μια πρέζα αλάτι

2 φλ. κομμάτια σοκολάτας (ανάμεικτα γάλακτος και υγείας)

1/2 φλ. ψιλοκομμένα αμύγδαλα

1/2 φλ. ψιλοκομμένα φυστίκια

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι λιώσε σε μέτρια φωτια το βούτυρο, με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι· ανακάτεψε συνέχεια για 12 με 15 λεπτά το μείγμα, για να μην κολλήσει και μέχρι να γίνει λίγο σκούρο. Άπλωσε το ζεστό μείγμα σε ένα ταψί, στο οποίο έχεις βάλει αντικολλητικό χαρτί και ρίξε αμέσως τα κομμάτια σοκολάτας- περίμενε 2- 3 λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και μετά άπλωσέ την με μια σπάτουλα ώστε να πάει από άκρη σε άκρη. Τέλος ρίξε τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και φυστίκια.

Τούρτα με cranberry και λευκή σοκολάτα

Υλικά

Για τα cranberries της διακόσμησης

2 φλ. φρέσκα cranberries

1 1/2 φλ. ζάχαρη χωρισμένα σε 2 ίσα μέρη

1 φλ. νερό

Για την τούρτα

3 1/3 φλ. (433γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 φλ. (414γρ.) ζάχαρη

2 1/2 κ.γ μπέικιν

1 1/2 φλ. (340γρ.) βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 αυγά

2 κ.σ εκχύλισμα βανίλιας

1 φλ. (240ml) sour cream

1 φλ. (240ml) γάλα

3 φλ. φρέσκα cranberries

Γλάσο λευκής σοκολάτας

340 γρ. κομμάτια λευκής σοκολάτας

3/4 φλ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη

3/4 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

8-9 φλ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για τα cranberries της διακόσμησης

1. Σε ένα τηγάνι βράσε το 1 φλυτζάνι νερό με τη μισή ποσότητα ζάχαρης μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη και άφησε το σιρόπι στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να κρυώσει.

2. Πρόσθεσε τα cranberries στο σιρόπι και βάλε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ.

3. Βγάλε τα cranberries και κάλυψέ τα με την υπόλοιπη ζάχαρη και άφησέ τα να στεγνώσουν.

Για την τούρτα

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου ενώ παράλληλα βουτυρώνεις και αλευρώνεις 3 στρογγυλά ταψάκια (διαμέτρου 20 εκ.) και τους βάζεις αντικολλητικό χαρτί.

2. Χτυπάς σε χαμηλή ταχύτητα με τον αναδευτήρα Κ, που είναι ιδανικός για κέικ καθώς ο ειδικός σχεδιασμός του τού επιτρέπει να φτάνει σε όλες τις μεριές του μπολ διασφαλίζοντας άριστη ανάμιξη, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μπέικιν. Προσθέτεις το βούτυρο, τα αυγά, τη βανίλια, τη sour cream και το γάλα και συνεχίζεις το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Πρόσεξε μην το παρακάνεις.

3. Ρίξε τα cranberries και ανακάτεψε ελαφρά με μια σπάτουλα.

4. Άπλωσε το μείγμα, όσο πιο όμοια γίνεται, στα 3 στρογγυλά ταψάκια και ψήστο για 35- 40 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι βγαίνει καθαρή η οδοντογλυφίδα από μέσα.

5. Άφησέ τα παντεσπάνια να κρυώσουν και ξεκίνα να κάνεις το γλάσο.

Γλάσο λευκής σοκολάτας

1. Βάλε τη σοκολάτα σε ένα μπολ και παράλληλα ζέστανε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις ξεκινήσει να βράζει, αφαίρεσέ την και ρίξτην πάνω από τα κομμάτια της σοκολάτας. Κάλυψε το μπολ με μια μεμβράνη και περίμενε 5- 7 λεπτά.

2. Ανακάτεψε το μείγμα με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει καλά η σοκολάτα. Άφησε την ganache να κρυώσει λίγο και μετά χτύπησέ την με το ειδικό χτυπητήρι της κουζινομηχανής Kendwood, το οποίο με το σχήμα μπαλονιού που διαθέτει δημιουργεί μεγαλύτερο όγκο, για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει. Πρόσθεσε το βούτυρο και συνέχισε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο και αφράτο μείγμα. Πρόσθεσε σιγά- σιγά την άχνη ενώ παράλληλα χτυπάς σε μέτρια ταχύτητα το μείγμα μέχρι να δεις ότι το γλάσο είναι κρεμώδες. Αν χρειαστεί ρίξε και άλλη κρέμα γάλακτος.

Συναρμολόγηση τούρτας

1. Αφαίρεσε την κόρα από τα παντεσπάνια προσεκτικά με ένα μαχαίρι

2. Τοποθέτησε το πρώτο παντεσπάνι στην πιατέλα και κάλυψέ την ομοιόμορφα με γλάσο.

3. Πρόσθεσε το δεύτερο παντεσπάνι και κάλυψε επίσης ομοιόμορφα με γλάσο.

4. Τοποθέτησε το τελευταίο παντεσπάνι και κάλυψε με το υπόλοιπο γλάσο, προσπαθώντας όσο μπορείς να το κάνεις ίσια.

5. Τελείωσε τοποθετώντας γύρω- γύρω τα cranberries με τη ζάχαρη που είχες ετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ.

Τυρένιες μπουκιές με μπέικον

Υλικά

340 γρ. τυρί κρέμα

1 φλ. τριμμένο τσένταρ

1 κ.γ σκόρδο σε σκόνη

1 κ.γ πάπρικα γλυκιά

αλάτι, πιπέρι

8 φέτες μπέικον μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο

1/3 φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο σχινόπρασο

1/3 φλ. ψιλοκομμένο καρύδι τύπου πεκάν

Εκτέλεση

1. Ανακάτεψε το τυρί κρέμα, το τσένταρ, το σκόρδο, την πάπρικα και το αλατοπίπερο και φτιάξε 18 μικρά μπαλάκια τα οποία θα βάλεις στο ψυγείο για 1 ώρα.

2. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε το μπέικον, το σχινόπρασο και το πεκάν. Μόλις κρυώσουν οι μπουκιές πέρασέ τες από το μείγμα και τρύπησέ τες με οδοντογλυφίδες.

3. Αφήνεις τις μπουκιές για 15 λεπτά να σταθεροποιηθούν και τις σερβίρεις.

Σουφλέ πατάτας

Υλικά

6 πατάτες κομμένες σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)

1 φλ. τριμμένο τσένταρ

1 φλ. φέτα ή όποιο άλλο τυρί θέλεις

8 φέτες μπέικον μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο

2 φλ. γάλα

2 μεγάλα αυγά

Φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου και βουτυρώνεις και αλευρώνεις ένα ταψί ή πυρέξ.

2. Αρχίζεις να βάζεις τις πατάτες φροντίζοντας να καλύψει η μία την άλλη ενώ παράλληλα τις αλατοπιπερώνεις. Μόλις χρησιμοποιήσεις τις μισές πατάτες, ρίχνεις το τυρί και το μπέικον. Συνεχίζεις με τις υπόλοιπες και τελειώνεις με το υπόλοιπο τυρί.

3. Σε ένα μικρό μπολ χτυπάς με το χτυπητήρι, το γάλα με τα αυγά και ρίχνεις το μισό μείγμα πάνω από τις πατάτες και καλύπτεις το ταψί με αλουμινόχαρτο.

4. Ψήνεις το σουφλέ για 90 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έχει μαγειρευτεί σωστά. Μόλις κρυώσει λίγο ρίξε το ψιλοκομμένο μαϊντανό και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!