ΦΑΓΗΤΟ

Hater or lover; Τι συμβαίνει τελικά με τον κόλιανδρο και το DNA σου;

Μοιάζει πολύ με τον σαφώς πιο οικείο μας μαϊντανό, όμως το άρωμα και η γεύση του ανεβαίνουν σε επίπεδα που για πολλούς μοιάζουν ως και ανυπόφορα. Ο αρωματικός κόλιανδρος ή επί το αρχαιότερο κορίανδρος δίνει στους περισσότερους την αίσθηση της φρεσκάδας σε τιμές που νιώθει να μασάει σαπούνι. Η έντονη γεύση του που μπορεί εύκολα να σκεπάσει τα πάντα στο πιάτο, είναι και ο λόγος που το μυρωδικό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η New York Times, ενδέχεται η φυσική απέχθεια στον κόλιανδρο να είναι εγγεγραμμένη στο DNA μας.

Ας τα πάρουμε από την αρχή… φύεται και καλλιεργείται στην Μεσόγειο, τις χώρες της Αφρικής και την Ασία από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν τις θεραπευτικές του ιδιότητες (ειδικά στο στομάχι). Το όνομά του προκύπτει από το αρχαιοελληνικό κορίανδρος, που υιοθετήθηκε από τους Γάλλους ως coriandre και από εκεί, πέρασε στην αγγλική γλώσσα ως coriander. Η μεξικάνικη ωστόσο ονομασία του είναι cilantro, με κοινή ρίζα την ελληνική λέξη. Αυτή είναι μάλλον η αιτία που και στην σύγχρονη Ελλάδα έχουμε υιοθετήσει τον όρο κόλιανδρο.

Από το όνομα προκύπτει το πρώτο πρόβλημα στην σχέση μας ως Ελλήνων και Ευρωπαίων γενικότερα, με το φυτό. Η βαριά του μυρωδιά τον συσχέτισε με το μικρό, ενοχλητικό έντομο που έβρισε καταφύγιο στα σκεπάσματα και το δέρμα, τον κοριό. Συγκεκριμένα, η New York Times ισχυρίζεται πως ετυμολογικά, η λέξη προέρχεται από το έντομο αυτό. Ο ευρωπαϊκός λοιπόν πληθυσμός συνδυάζει με… γενετικό τρόπο την μυρωδιά του κόλιανδρου με εκείνη των ρούχων που έχουν γεμίσει κοριούς.

Έρευνα σε 50.000 ανθρώπους έδειξε πως εκείνοι που αντιπαθούσαν τη γεύση του κόλιανδρου και πίστευαν πως μοιάζει σαν να τρως σαπούνι, είχαν στο DNA τους καταγωγή από την Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα, διαπιστώθηκε πως ενώ στους λαούς της ανατολικής Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης το ποσοστό εκείνων που αντιπαθούν το μυρωδικό ανέρχεται ως και το 21%, σε χώρες της νότιας Ασίας, ισπανόφωνους και λαούς της Μέσης Ανατολής το ποσοστό αυτό πέφτει μέχρι και το 3%. Ίσως αυτό να δείχνει και την αιτία που στις περιοχές αυτές χρησιμοποιείται περισσότερο το κόλιανδρο στην παραδοσιακή κουζίνα.

Θρεπτικός και θεραπευτικός, ο κόλιανδρος προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό. Αν πάλι αδυνατείς να τον δοκιμάσεις, τότε πρόσθεσε τον γνωστό και παντού παρών, μαϊντανό. Έχει πολύ πιο ήπια γεύση, αλλά προσφέρει πολλά από τα αντιοξειδωτικά και τα θρεπτικά συστατικά που προσφέρει και ο κόλιανδεος.