ΥΓΕΙΑ

Η ευχάριστη συνήθεια που αυξάνει κατά 1.400% τη μετάδοση μικροβίων

Unsplash

Στο μυαλό του αυθεντικού υποχόνδριου ατόμου η απορία είχε ήδη γεννηθεί. Για όλους τους υπόλοιπους, η αποκαρδιωτική πληροφορία έρχεται μέσα από την έρευνα ενός καθηγητή Ασφάλειας Τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Clemson, o οποίος παρατηρώντας την έφηβη κόρη του να σβήνει τα κεράκια της γενέθλιας τούρτας της αναρωτήθηκε: «έτσι δυνατά όπως φυσάει πάνω στο γλυκό, μήπως μεταδίδει μικρόβια. Πολύ απλά, ξέχνα τη συνήθεια που ήξερες. Ειδικά από την εμφάνιση του κορονοϊού και μετά. Πλένουμε χεράκια και πετάμε τα κεράκια.

Εννοείται πως ο μπαμπάς επιστήμων δεν έμεινε μόνο στην υπόθεση, ήθελε και αποδείξεις, οι οποίες πλέον συνοψίζονται σε μία μελέτη με τον απόλυτα ξενέρωτο κι αλλόκοτο τίτλο «Μεταφορά βακτηρίων σβήνοντας κεριά σε τούρτα γενεθλίων». Η γνώση είναι δύναμη, το δίχως άλλο, αλλά τόσα χρόνια ζούσαμε και χωρίς την παραπάνω πληροφορία, ας το παραδεχτούμε. Όχι πια, τώρα κάθε συνήθεια που οδηγεί σε μετάδοση μικροβίων, κόβεται «χθες».

Ο καθηγητής λοιπόν, ζήτησε από τους φοιτητές του να κάνουν ένα πάρτι. Η προσομοίωση αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά είχε στόχο την ακόμα μεγαλύτερη εγκυρότητα της έρευνας, αφού έτσι οι συμμετέχοντες θα έτρωγαν/έπιναν/συμπεριφέρονταν όπως και σε μια πραγματική γιορτή που καταλήγει σε σβήσιμο κεριών, κάτι που ενδεχομένως να επέδρασε και στη σύσταση του σάλιου. Παρήγγειλαν λοιπόν πίτσες, έφαγαν, γέμισαν τα ποτήρια τους και λίγο πριν σβήσουν τα κεριά έστρωσαν πάνω από τη ζαχαρόπαστα ένα παγωμένο, λεπτό φύλλο αλουμινόχαρτου. Αφού φύσηξαν τα κεριά διαφορετικά άτομα κι αρκετές φορές, το πάρτι σχόλασε. Έβγαλαν τις γραβάτες, πήραν τα μικροσκόπια κι άρχισαν το μέτρημα, αραιώνοντας την επιφάνεια της τούρτας σε νερό. Βακτήρια παντού.

Η συνήθεια που θα κόψουμε μαχαίρι

Σύμφωνα με τον επικεφαλής και εγκέφαλο της έρευνας, η αγαπημένη συνήθεια του σβησίματος των κεριών 14πλασίασε κατά μέσο όρο τα μικρόβια πάνω στην επιφάνεια της τούρτας. Σε μία περίπτωση δε, ο αριθμός των βακτηρίων ήταν 120 φορές μεγαλύτερος. «Ο αριθμός μετάδοσης διαφέρει. Κάποια άτομα φύσηξαν και δεν μετέδωσαν το παραμικρό μικρόβιο. Κάποια άλλα όμως, μετέφεραν πραγματικά πολλά μικρόβια στην τούρτα» επισημαίνει ο καθηγητής.

Αυτό ήταν λοιπόν; να καταργήσουμε το φύσημα των κεριών, μια παράδοση τόσων χρόνων; είναι δυνατόν κάτι τόσο χαρμόσυνο να μας αρρωσταίνει; «Στο στόμα μας ζουν βακτήρια, αλλά τα περισσότερα απ’ αυτά είναι αβλαβή», λέει, ο ειδικός, ωστόσο, τονίζει πως αν ο εορτάζοντας είναι αρρωστούλης, καλύτερα να μη φυσήξει με όλο του το είναι. Ποιος μπορεί να είσαι σίγουρος όμως πια για κάτι τέτοιο; Αν όμως δε θέλετε να του στερήσετε τη χαρά, πάρτε του να σβήσει μια πλαστική, όπως κάνουν στους γάμους. Όλα αυτά βέβαια, μετά τη λήξη της καραντίνας. Εκτός κι αν γιορτάζεται τα γενέθλια πριβέ, δύο άτομα, το πολύ τρία.

Εναλλακτικά:

via GIPHY