ΜΑΤΙΑ

7 λόγοι που δακρύζεις και χαλάει το μακιγιάζ σου

«Κι όμως κυρία μου και οι άνδρες κλαίνε»... έλεγε το λαϊκό άσμα και παραφράζοντας ελαφρά τον στίχο, θα έρθω να σου πω: «Κι όμως κυρία μου και οι γυναίκες σε απόλυτη ευτυχία κλαίνε». Όχι, δεν μιλάω για τα δάκρυα ευτυχίας. Ο άνθρωπος έχει μάθει να συνδέει τα δάκρυα με μια κατάσταση έντονης συναισθηματικής φόρτισης που φέρνει πλημμύρα στα μάτια. Ούτε βέβαια αναφέρομαι στις φορές που όντως μπήκε κάποιο σκουπιδάκι στα μάτια σου (όχι τότε που το χρησιμοποίησες ως δικαιολογία που σε έπιασαν να κλαις). Με λίγα λόγια, τόσο οι βολβοί των ματιών, όσο και τα δάκρυα έχουν σχεδιαστεί και για άλλους πιο βασικούς, καθημερινούς λόγους.

Τι είναι τα βασικά δάκρυα

Στα υγιή μάτια ενός ανθρώπου, οι κερατοειδείς διατηρούνται συνεχώς υγροί και τρέφονται από τα «βασικά δάκρυα». Λιπαίνουν το μάτι και βοηθούν να καθαριστεί από τη σκόνη. Τα δάκρυα αποτελούνται από νερό, μυκίνη, λιπίδια, λυσοζύμη, λακτοφερρίνη, λιποκαλίνη, ανοσοσφαιρίνες, γλυκόζη, ουρία, νάτριο και κάλιο. Κάποια από αυτά τα συστατικά, όπως η λυσοζύμη, καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις διασπώντας την πεπτιδογλυκάνη στο εξωτερικό τμήμα κάποιων βακτηρίων. Συνήθως, παράγονται 0,75 με 1,1 γραμμάρια δακρύων κάθε 24-ωρο, ρυθμός ο οποίος μειώνεται με την ηλικία.

Αυτό σημαίνει πως δάκρυα παράγει το μάτι μας έτσι κι αλλιώς και αυτό είναι φυσιολογικό. Εκείνο που δεν είναι τόσο απλό και καθημερινό είναι να έχεις υγρά μάτια και δάκρυα χωρίς να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος. Εκτός από δυσφορία, μια τέτοια κατάσταση μπορεί να χαλάσει και το πανέμορφο καλοκαιρινό μακιγιάζ σου.

7 λόγοι που δακρύζεις

1. Ξηρό περιβάλλον

Σε ένα ξηρό περιβάλλον, δεν ταλαιπωρείται απλά και μόνο η επιδερμίδα σου. Επηρεάζονται και οι βολβοί των ματιών, κάτι που θα ενεργοποιήσει του δακρυικούς αδένες ώστε να εκκρίνουν μεγαλύτερη ποσότητα δακρύων. Μια διεργασία που συμβαίνει ανακλαστικά. Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου, δοκίμασε να ρυθμίσεις καλύτερα τον κλιματισμό στο περιβάλλον εργασίας ή το σπίτι σου. Παράγοντας ξηρασίας των ματιών μπορεί να αποτελέσει και ένας ανεμιστήρας που διοχετεύει τον αέρα με ορμή προς το πρόσωπό σου.

2. Κόλλησες στον υπολογιστή

Καλοκαιράκι, δεν έχεις ακόμη φύγει διακοπές ή βρίσκεσαι στο εξοχικό και το έχεις ρίξει στις αγαπημένες σου σειρές. Ωστόσο, η πολύωρη παρακολούθηση σε μια οθόνη μπορεί να μειώσει το ρυθμό με τον οποίο ανοιγοκλείνουν – πεταρίζουν τα μάτια. Αυτό προκαλεί ξηρά μάτια και στη συνέχεια περισσότερα δάκρυα. Το μυστικό για να λύσεις αυτό το πρόβλημα είναι τα διαλείμματα και ο κανόνας των 20: Κάθε 20 λεπτά, εστίασε το βλέμμα σου επί 20 δευτερόλεπτα μακριά από την οθόνη. Ξεκουράζεις τα μάτια και τα βοηθάς να τα βλέφαρα ανοιγοκλείσουν σωστά.

3. Οι φακοί επαφής σου, σου έγιναν στενός κορσές

Αν χρησιμοποιείς για χρόνια φακούς επαφής θα γνωρίζεις πως δεν είναι για όλες τις ώρες και πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση. Ναι, αποτελούν την εφεύρεση που σε έχει σώσει άπειρες φορές, όμως ενδέχεται να προκαλέσουν ξηρότητα και δάκρυα. Αν αυτό συνεχίζει για καιρό, ίσως θα έπρεπε να σκεφτείς να συμβουλευτείς ξανά τον οφθαλμίατρό σου.

4. Το make up λιώνει χωρίς να το καταλαβαίνεις

Αν συνηθίζεις να φοράς eyeliner όσο γίνεται πιο εσωτερικά του ματιού, ενδεχομένως να καλύπτεις τους μεϊβομιανούς αδένες. Πρόκειται για μικροσκοποικούς αδένες που λιπαίνουν τους βολβούς ώστε να αποτρέπουν την γρήγορη εξάτμιση των δακρύων. Αν το eyeliner βρίσκεται στο διάβα τους, τότε μαζί με το φυσικό έλαιο των αδένων, ο βολβός θα εμποτιστεί και με το υλικό του μολυβιού, προκαλώντας ερεθισμό.

Bottom line – Η γραμμή των βλεφαρίδων θα πρέπει να γίνει η κόκκινη γραμμή πέραν της οποίας δεν ξεπερνάς κατά το καθημερινό ή το πιο επίσημο μακιγιάζ των ματιών σου.

5. Ξύπνησε κάποια αλλεργία σου

Ο αέρας φέρνει στα μάτια σου κάποιο αλλεργιογόνο που ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού. Αυτός με τη σειρά του εκκρίνει ισταμίνη που φέρνει τα γνωστά συμπτώματα της αλλεργίας. Συνάχι, καταρροή και… ερεθισμένα υγρά μάτια. Στην περίπτωση αυτή, καλό είναι να επικοινωνήσεις με τον ειδικό και να συζητήσεις μαζί του, πριν καταλήξεις στην ενδεδειγμένη αντιμετώπιση.

6. Χρόνια ξηρότητα ματιών

Υπάρχει και η πιθανότητα, τα ξηρά μάτια να αποτελούν χρόνια πάθηση των οφθαλμών. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε τα μάτια εξαναγκάζονται σε υπερπαραγωγή δακρύων, ενώ ενδεχομένως προκαλούν τσίμπημα, κάψιμο ή φαγούρα γύρω από την περιοχή των βολβών. Μια τέτοια πιθανότητα απαιτεί όπως αντιλαμβάνεσε την επίσκεψη σε οφθαλμίατρο, ο οποίος και θα κάνει την διάγνωση και εφόσον επαληθευτεί η πάθηση, θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.

7. Υπνική άπνοια

Κατά η διάρκεια της υπνικής άπνοιας η διαδικασία της αναπνοής διακόπτεται ή συμβαίνει με μεγάλη δυσκολία. Η άπνοια εμφανίζεται συνήθως σε παχύσαρκους ανθρώπους και μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό, κόπωση, υψηλή πίεση, ακόμη και καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις, η άπνοια οδηγεί τους ασθενείς να κοιμούνται με τα βλέφαρα ανοιχτά, γεγονός που προκαλεί ξήρανση των ματιών και κατά συνέπεια υγρά μάτια και περισσότερα δάκρυα.