ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Το οικιακό αντικείμενο που δεν ήξερες ότι πρέπει να πλένεις μετά από κάθε χρήση

Τι είναι αυτό που μπορείς να απειλήσει λοιπόν την υγεία σου; Θα ξεκινήσουμε με μία πολύ απλή ερώτηση: Μήπως έχεις κατοικίδιο; Αν απάντησες θετικά κάτσε εδώ που είσαι. Αν απάντησες αρνητικά, αλλά παρόλα αυτά αρρωσταίνεις εύκολα, τσέκαρε αυτούς τους λόγους ή πήγαινε κατευθείαν στη λύση.

Τώρα που μείναμε εσύ κι εγώ, θέλω να φανταστείς το αντικείμενο που πιστεύεις ότι έχει τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι σου. Σκέφτηκες το κάθισμα της λεκάνης; Λάθος (υπάρχουν 7 αντικείμενα πολύ πιο βρώμικα από αυτή). Από τη στιγμή που υπάρχει κατοικίδιο στο σπίτι, ένα από τα σημεία που φέρουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μικροβίων είναι το μπολ από το οποίο τρώει.

 

Πρόσφατη έρευνα του αμερικανικού οργανισμού υγείας NSF, έβαλε στο μικροσκόπιο 30 καθημερινά αντικείμενα από 22 διαφορετικά νοικοκυριά. Τα μπολ που χρησιμοποιούνταν ως σκεύος τροφής για τα κατοικίδια ανέβηκαν στην τέταρτη θέση της κατάταξης. Στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη θέση της λίστας βρέθηκαν τα σφουγγαράκι κουζίνας (κλασικό), ο νεροχύτης της κουζίνας και το ποτηράκι για τις οδοντόβουρτσες.

Στο θέμα μας τώρα. Το μπολ του σκύλου ή της γάτας σου δηλαδή. Οι περισσότεροι (ειδικά όσοι χρησιμοποιούν ξηρά τροφή) πιστεύουν ότι δεν είναι αναγκαίο να το πλένουν μετά από κάθε χρήση. Η Jessica Vogelsang, κτηνίατρος, υποστηρίζει ότι οι σκυλοτροφές και οι γατοτροφές αφήνουν υπολείμματα τα οποία αν δεν απομακρυνθούν με την πλύση μπορεί να πάρουν τη μορφή μικροβίων όπως E. Coli και σαλμονέλα.

Εν ολίγοις, ένα μπολ τροφής (αλλά και νερού) ενός κατοικιδίου που δεν πλένεται μετά από κάθε, μα κάθε, χρήση μπορεί να αποτελέσει ιδανικό τόπο κατοικίας εκατομμυρίων βακτηρίων και μούχλας.

Υπάρχει και χειρότερο όμως. Το ρίσκο που παίρνεις μη πλένοντας το δεν αφορά μόνο εσένα, αλλά και τον τετράποδο συγκάτοικό σου. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεπλένεις το μπολ φαγητού και νερού μετά από κάθε χρήση με ζεστό σαπούνι και νερό και μια φορά στις δύο εβδομάδες να το απολυμαίνεις με ζεστό νερό και ξύδι για δέκα λεπτά.