ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

20 tips για να αντιμετωπίσεις το κρύωμα που σε ταλαιπωρεί

Άρρωστες, περίεργες μέρες; Δεν συνέρχεσαι με τίποτα; Πέφτεις, σηκώνεσαι και ξαναπέφτεις στο κρεβάτι με γριπούλα; Ανταλλάσσεις αφειδώς μικρόβια με τους κοντινούς σου ανθρώπους και κολλάτε ο ένας τον άλλον χωρίς σταματημό; Πρέπει να τελειώσει όλο αυτό, να βρεις την υγειά σου και να την διατηρήσεις. Ακολουθεί οδηγός πρόληψης, αντιμετώπισης και γενικώς επιβίωσης από τη γρίπη και το κρύωμα. 

> Βάλε το γιαούρτι στο πρωινό σου. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν προβιωτικά αρρωσταίνουν πιο δύσκολα.

> Αέριζε συχνά τους χώρους όπου κοιμάσαι και εργάζεσαι.

> Να τρως μανιτάρια όσο πιο συχνά μπορείς. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό και μειώνουν τις φλεγμονές, σύμφωνα με έρευνες.

> Απόφυγε όσους είναι ήδη κρυωμένοι. Δεν είναι αγένεια. Είναι ζήτημα υγείας.

> Σταμάτα να πιάνεις τα χείλη σου και γενικά το πρόσωπό σου. Ο μέσος άνθρωπος ακουμπάει τη μύτη ή το στόμα του πάνω από 3 φορές την ώρα, μεταφέροντας μικρόβια φυσικά.

> Κοιμήσου πάνω από 7 ώρες κάθε μέρα.

> Κάνε προληπτικά πλύσεις στη μύτη με φυσιολογικό ορό ή αλατόνερο.

> Αύξησε τη λήψη ψευδάργυρου μέσω ενός συμπληρώματος διατροφής. Έχει πολύ ισχυρή δράση ενάντια στα συμπτώματα του κρυολογήματος.

> Πίνε όσο πιο πολλά υγρά μπορείς. Τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα ώστε να κρατηθείς ενυδατωμένη.

> Μάθε τι είναι το elderberry. Στα ελληνικά λέγεται σαμπούκος και είναι το μικρό μαύρο μούρο που φημίζεται για την αντιβακτηριδιακή του δράση. 15 milliliter 4 φορές την ημέρα μειώνει δραστικά τα συμπτώματα μιας γρίπης γιατί περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση µε οποιοδήποτε βότανο. 

> Εκτός από γιαούρτι πάρε και συμπλήρωμα προβιοτικών. Μειώνει κατά 34% την πιθανότητα να κρυώσεις.

> Πάρε έναν υγραντήρα. Ο ξηρός αέρας μέσα σε κλειστούς χώρους κάνουν τον πονόλαιμο και τον βήχα ακόμα πιο ανυπόφορα.

> Πρόσθεσε δυνατά μπαχαρικά στο φαγητό. Τα καυτερά συμβάλλουν στη ρινική αποσυμφόρηση. 

> Κάνε εισπνοές με ευκάλυπτο. 

> Όταν νιώθεις το κρύωμα να έρχεται, απόφυγε την έντονη σωματική άσκηση. Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια, μην την σπαταλήσεις.

> Κάνε γαργάρες με ζεστό νερό και μισό κουταλάκι αλάτι.

> Φάε κοτόσουπα. Το απόλυτο comfort food που σε γειάνει, αφού διαθέτει ιδιότητες οι οποίες θωρακίζουν από τις μολύνσεις.

> Φάε μέλι. Μαλακώνει το λαιμό κι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. 

> Πιπίλησε μία γρανίτα. Ω, ναι. Αν σε πονάει ο λαιμός σου όταν καταπίνεις κάτι το τόσο παγωμένο όσο μία γρανίτα θα σε ανακουφίσει προσωρινά. Το λες και ομοιοπαθητική.

> Κάτσε σωστά. Όχι μόνο για να μην πονάει η μέση σου που έτσι κι αλλιώς υποφέρει όπως όλο σου το σώμα, αλλά κυρίως γιατί όταν κάθεσαι με την πλάτη σε ορθή γωνία (και δεν είσαι ξαπλωμένη), αποφεύγεις την πιθανότητα να πάθεις ιγμορίτιδα. Επίσης σε μία στάση καθιστή (αντί για εντελώς ξαπλωτή) διευκολύνεις τη ροή του αίματος από το κεφάλι προς τα κάτω και μειώνεις τη συμφόρηση της μύτης.