ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον γυναικολόγο σου, σύμφωνα με έναν γυναικολόγο

Ο γυναικολόγος είναι μάλλον ο γιατρός που παίζει το σημαντικότερο ρόλο στη ζωή σου, γιατί τον χρειάζεσαι για διαφορετικούς λόγους στην εκάστοτε φάση της ζωής σου. Μπορεί να έχεις αλλάξει αρκετούς γιατρούς, μέχρι να πετύχεις εκείνον που θα σε κάνει να νιώσεις ασφάλεια και άνεση, αλλά άπαξ και τον βρεις, καλό θα είναι να μην κρατάς τις απορίες που έχεις για τον εαυτό σου, αλλά να τις μοιράζεσαι όταν τον επισκέπτεσαι. Αυτό ακριβώς σε συμβουλεύει να κάνεις η Δρ. Sherry Ross, γυναικολόγος και συγγραφέας, ώστε να πάρεις απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα που αφορούν την περίοδο, την αντισύλληψη αλλά και τη φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής.

Πότε πρέπει να σκεφτώ την κατάψυξη ωαρίων;

Σύμφωνα με τη Δρ. Ross, η γονιμότητα και το πλάνο για δημιουργία οικογένειας πρέπει να ξεκινά γύρω στα 35, γιατί τότε είναι που ξεκινά να μειώνεται η υψηλή γονιμότητα μίας γυναίκας και σταδιακά, όσο φτάνει στα 40. Κάπου εκεί, ίσως ξεκινάς να σκέφτεσαι τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων, αν αυτό είναι που επιθυμείς.

Δες κι αυτό: Κεφάλαιο υπογονιμότητα: όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Μπορώ να μείνω έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου;

«Αν και είναι δύσκολο να συλλάβεις ενώ έχεις περίοδο, υπάρχουν αρκετές γυναίκες που αντιμετωπίζουν την περίοδο σαν μέθοδο αντισύλληψης. Μπορεί το ρίσκο να είναι μικρό, αλλά πρακτικά υπάρχουν πιθανότητες για εγκυμοσύνη, εφόσον το σπέρμα έχει διάρκεια ζωής 3 ημέρες», σε ενημερώνει η ειδικός. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι καλό να μιλήσεις στο γυναικολόγο σου για το πώς λειτουργεί η ωορρηξία στη δική σου περίπτωση.

Πάει κάτι λάθος αν παίρνω αντισυλληπτικά αλλά δε μου έρχεται περίοδος κάθε μήνα;

Μία παρενέργεια των αντισυλληπτικών είναι η ελαφριά ή ανύπαρκτη περίοδος. Η Δρ. Ross μας ενημερώνει ότι εφόσον πολλές γυναίκες ξεκινούν τα αντισυλληπτικά από την εφηβεία τους, χωρίς να γνωρίζουν ακόμα για το πόσο σταθερή είναι η περίοδός τους, μπορεί να θεωρήσουν ότι η αστάθεια οφείλεται αυτό. Αν προκύψει τέτοιο θέμα, καλό είναι να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου, γιατί η απουσία περιόδου μπορεί να οφείλεται σε κάποια ορμονική ανωμαλία.

Πώς πρέπει να φροντίζω την ευαίσθητη περιοχή;

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι το αιδοίο καθαρίζεται από μόνο του και δεν χρειάζεται να κάνουν πολλά. Η αλήθεια είναι πως τα γυναικεία γεννητικά όργανα δε χρειάζονται απαραίτητα συγκεκριμένη ρουτίνα περιποίησης, αλλά είναι καλό να διατηρείς το δέρμα καθαρό και ενυδατωμένο με ζεστό νερό και προϊόντα που δεν ερεθίζουν την περιοχή. Επίσης, έτσι αφαιρείς τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.