FITNESS

Δυνατή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα: Η συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις

Είναι ωραίο να μεγαλώνεις με αναμνήσεις, να αναπολείς πράγματα που έχεις ζήσει στο παρελθόν, καλές στιγμές αλλά και δύσκολες. Εξίσου ωραίο είναι να θυμάσαι πού έχεις αφήσει τα κλειδιά σου, ποιος αγαπημένος σου έχει γενέθλια σήμερα, ποιος σου είπε, τι και άλλα τέτοια καθημερινά. Η γερή μνήμη δεν είναι μία καθόλου αυτονοήτη κατάσταση, το μυαλό θέλει ακόνισμα και πράγματι, το πέρας του χρόνου μπορεί να το επιβαρύνει.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν μερικές μέρες στην Αμερικανική Επιθεώρηση της Νευρολογίας, υπάρχει μία συνήθεια, η οποία αυξάνει τη δύναμη και τα όρια της μνήμης, όσο μεγαλώνουμε. Ανοίγω μία παρένθεση για να σου υπενθυμίσω πως η σωστή διατροφή και η πνευματική άσκηση, όπως το διάβασμα και η επίλυση sudoku είναι 2 παράγοντες που βοηθούν τον στόχο για τον οποίο μιλάμε. Η έρευνα επισημαίνει μία ακόμα συνήθεια- κλειδί για την ενδυνάμωση της μνήμης, που δεν είναι άλλη από τη σωματική- αυτή τη φορά- άσκηση. Όσο πιο πολύ κινούμαστε τόσο πιο πολύ ενισχύουμε τη σταθερότητάς της.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας 454 ανθρώπων, οι οποίοι είχαν φύγει από τη ζωή μέσα στα τελευταία 2 χρόνια. Οι 191 είχαν διαγνωσθεί με άνοια οι 263 όχι. Με βάση την εξέταση των εγκεφαλικών ιστών τους, όσοι ήταν πιο δραστήριοι σωματικά, είχαν κατά κάποιον τρόπο προστατέψει και το μυαλό τους. Συγκεκριμένα, είχαν «καλύτερη σκέψη και ικανότητες μνήμης μέχρι τα βαθιά τους γεράματα, σε σύγκριση με εκείνους που κινούνταν λίγο ή καθόλου», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, συμπληρώνοντας πως εντοπίσθηκε επίσης συσχετισμός μεταξύ κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού με διαύγεια στη σκέψη και τη μνήμη. «Η σωματική άσκηση είναι ένας ανέξοδος τρόπος να βελτιώσουμε την υγεία μας, σωματικά αλλά και νοητικά».

Κι αν αυτή τη στιγμή αναρωτιέσαι ποιο είναι το άθλημα ή η γυμναστική που πρέπει να ξεκινήσεις, να σου θυμήσω- για άλλη μια φορά- πως ακόμα και 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα αρκούν για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες της σωματικής δραστηριότητας. Είναι ήδη επιβεβαιωμένο πως η ήπια άσκηση βελτιώνει τη διάθεση, αυξάνει τη δημιουργικότητα, συμβάλλει στην απώλεια βάρους, μειώνει την ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, διευκολύνει την πέψη και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, βοηθάει για να σου μείνουν όλα αξέχαστα.