ΔΟΥΛΕΙΑ

Το σύνδρομο burnout είναι και επίσημα ασθένεια. Ποια είναι τα βασικά του συμπτώματα

Ο ορισμός "burnout" αποτελούσε πάντα μία θολή έννοια και αφορούσε αυτό το αίσθημα που έχουμε όταν έχουμε «καεί» εντελώς από τη δουλειά και δεν έχουμε ψυχικά αποθέματα να ασχοληθούμε με οτιδήποτε άλλο. O πρώτος που ασχολήθηκε με το θέμα, ήταν ο ψυχολόγος Herbert Freudenberger, σε επίσημη μελέτη του, το 1974. Οι έρευνες συνεχίστηκαν μέσα στις επόμενες 4 δεκαετίες αλλά ποτέ δε θεωρήθηκε ψυχική διαταραχή, αν και είναι ένα από τα «πιο πολυσυζητημένα προβλήματα υγείας της σύγχρονης κοινωνίας».

Αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι δόθηκε μεγαλύτερη σημασία στα αίτια και τους παράγοντες, παρά στην ανάπτυξη συγκεκριμένων κριτηρίων για διάγνωση. Αυτό οδήγησε στο να μιλάμε αόριστα για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Τώρα όμως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε ιατρική διάγνωση, η οποία καθοδηγεί, μέσω του εγχειριδίου, τους γιατρούς στο να διαγνώσουν επίσημα αυτό το πρόβλημα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, περιγράφεται ως το αίσθημα του άγχους που προκαλείται από υπερβολική δουλειά.

Διάβασε κι αυτό: Το “burnout syndrome” είναι πιο σοβαρό από όσο νόμιζες και μάλιστα μπορεί να “χτυπήσει” και το παιδί σου

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το επίσημο εγχειρίδιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, οι γιατροί μπορούν να διαγνώσουν το σύνδρομο του burnout αν εντοπίσουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

#1.

Υπάρχουν αισθήματα εξόντωσης ή εξάντλησης της ενέργειας.

#2

Αυξημένη πνευματική αποστασιοποίηση από τη δουλειά ή συναισθήματα αρνητισμού και κυνισμού αναφορικά με το επάγγελμα που κάνεις.

#3

Μειωμένη εργασιακή αποτελεσματικότητα ή απόδοση.

Οι νέες οδηγίες είναι αρκετά αυστηρές ως προς το να μη συγχέουμε το burnout με άλλο τομέα της ζωής μας και συστήνεται στους γιατρούς να μην προβούν σε διάγνωση, αν δεν έχουν αποκλείσει προηγουμένως διαταραχές άγχους, διάθεσης και προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε το νου μας και δεν υπερβαίνουμε τα όρια του εαυτού μας στη δουλειά.