ΑΝΟΙΞΗ

Ανοιξιάτικες αλλεργίες: Πώς να προετοιμαστείς για να μην υποφέρεις

Shutterstock

Όσοι υποφέρουν από αλλεργίες φαντάζομαι ότι δεν είναι καθόλου χαρούμενοι που το τελευταίο «καλό μήνα» που άκουσαν ήταν για την έναρξη του Μαρτίου και κατ' επέκταση της άνοιξης.

Απανωτά φτερνίσματα, κόκκινη μύτη, ρινική συμφόρηση, «μπούκωμα», μόνιμα βουρκωμένα μάτια που σε φαγουρίζουν κιόλας, πιθανώς και βήχας  είναι μερικοί από τους λόγους που αλλάζεις πεζοδρόμιο όταν βλέπεις κάμπιες στο διάβα σου, λουλούδια και γύρη, τρίχες από ζώα και σκόνη.

Μακάρι να υπήρχε ένα κουμπί, ένας μηχανισμός, ένα μπουκαλάκι με ένα μαγικό σιρόπι έστω που θα έγραφε «Πιες με» και θα έκανε όλα τα συμπτώματα να εξαφανιστούν. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως 4 τρόποι που μπορούν να περιορίσουν την πνιγηρή αίσθηση των αλλεργιών ώστε φέτος να υποφέρεις λιγότερο.

 

1. Κάνε μπάνιο με το που μπεις στο σπίτι

Για την ακρίβεια μπαίνοντας σπίτι πρέπει να νιώθεις σαν να μπαίνεις μέσα σε διαστημικό σταθμό. Βγάλε κατευθείαν τα ρούχα σου και μπες στο ντουζ για να πλυθείς και να λούσεις τα μαλλιά σου (αν δεν θέλεις να χρησιμοποιείς καθημερινά σαμπουάν μπορείς απλά να τα βρέχεις ή να τα ψεκάζεις με νερό). Επιπλέον, ιδανικά, καλό θα ήταν να βάζεις τα ρούχα σου κατευθείαν για πλύσιμο (ναι, ξέρουμε ότι δεν είναι πάντα εφικτό αυτό -πόσα πλυντήρια να βάλει ένας άνθρωπος- αλλά σκέψου ότι είναι κάτι που θα κάνεις για περιορισμένο χρονικό διάστημα). Με άλλα λόγια κάνε μια μίνι απολύμανση του εαυτού σου.

Και οποιουδήποτε άλλου συγκατοικεί μαζί σου (π.χ. το σκύλο σου).

Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεις τη γύρη που έχει μείνει πάνω σου από την έκθεσή σου στην ατμόσφαιρα. Αν δεν έχεις το χρόνο και τη διάθεση να το κάνεις με το που επιστρέψεις σπίτι, τουλάχιστον φρόντισε να κάνεις ντους πριν κοιμηθείς. Δε θέλεις η γύρη να μεταφερθεί και στα σεντόνια σου.

2. Άνοιξη σημαίνει spring cleaning

Θα σου πούμε μια λέξη που μπορεί να μη σου αρέσει, αλλά στην περίπτωση σου (δηλαδή αν υποφέρεις από αλλεργίες) ψιλοεπιβαλλέται: γενική. Ναι, γενική καθαριότητα εννοούμε. Μπορεί τη ζημιά να την κάνει η γύρη που περιφέρεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα, αλλά η σκόνη (ακόμα και η μούχλα) μέσα στο σπίτι επιδεινώνουν την κατάσταση.

 

Αν έχεις ακόμα χαλιά, μπες στη διαδικασία να τα σηκώσεις. Αλλιώς καθάρισέ τα με την ηλεκτρική σκούπα (αφού πρώτα καθαρίσεις την ίδια την ηλεκτρική σκούπα αλλάζοντας σακούλα). Επιπλέον καλό είναι να ξεκρεμάσεις τις κουρτίνες και να τους κάνεις ένα φρεσκάρισμα. Αλήθεια, βγάζοντας προς τα έξω τη παστρικοθοδώρα Μόνικα που έχεις μέσα σου θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

3. Σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσεις έναν καθαριστή αέρα

 

Πρόκειται για μια ηλεκτρική συσκευή που την τοποθετείς στο σπίτι σου και αναλαμβάνει να «εξαγνίσει» τον αέρα που αναπνέεις από σωματίδια σκόνης, γύρης, καπνού από τσιγάρο, βακτηρίων και ιών. Αν το πορτοφόλι σου δεν συμφωνεί καθόλου με μια αγορά τέτοιου είδους φρόντιζε να μην ανοίγεις συχνά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού. Είναι σαν να επιτρέπεις την είσοδο στον εξωτερικό και, γεμάτο γύρη, αέρα!

4. Επισκέψου άμεσα έναν αλλεργιολόγο

Σε περιόδου κόκκινου συναγερμού (aka την άνοιξη) ο αλλεργιολόγος είναι ο άνθρωπός σου. Είναι ο κατάλληλος να διαγνώσει σε τι ακριβώς έχεις αλλεργία, τι έξτρα αλλαγές μπορείς να κάνεις στον τρόπο ζωής σου για να τις κατευνάσεις και ποια φάρμακα μπορούν να καταπραύνουν την περίπτωσή σου.