LIFE COACHING

Life coaching: η τέχνη της συμφιλίωσης με τον εαυτό μας

Είσαι μοναδικός στη γη. Δεν υπάρχει άλλος άνθρωπος που να βλέπει τα πράγματα όπως εσύ. Δεν έχουμε έρθει στη γη για να πληρώνουμε το στεγαστικό και να αλλάζουμε αυτοκίνητο κάθε εφτά χρόνια. Σου αξίζει μια καταπληκτική ζωή και είναι σημαντικό να σταματήσεις κάθε είδους μπλα, μπλα, μπλα που έρχεται στο μυαλό σου και να εστιάσεις. Να εστιάσεις στο πώς θα βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Σήμερα.

Ας βγούμε από το «υπάρχω» και ας πάμε στο «ζω». Στο ευ ζην. Είμαστε προγραμματισμένοι για το καλύτερο, προς τη βελτίωση και την ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε νέες εμπειρίες, κέφι χαρά, καθώς και ανατροφοδότηση στη ζωή μας. Είμαστε προγραμματισμένοι για περισσότερα.

Το life coaching, όπως αναγράφεται στην ιστοσελίδα της International Coach Federation*, είναι η διαδικασία μέσα από την οποία ο coach κάνει δυναμικές ερωτήσεις, με αποτέλεσμα ο πελάτης (coachee) να εμπνέεται και να αναπτύσσει την προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Το life coaching απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι ψυχικά υγιείς. Το coaching δεν είναι ψυχοθεραπεία, αλλά απευθύνεται σε ψυχικά και νοητικά υγιείς ανθρώπους που θέλουν να μεταφέρουν τη ζωή τους στο επόμενο επίπεδο.

Μέσα από το coaching μαθαίνουμε τον εαυτό μας, εμπιστευόμαστε και βρίσκουμε λύσεις σε όλα τα προβλήματά μας, αναλαμβάνοντας 100% την ευθύνη για τη ζωή μας. Δε θα σου πει ένας σωστά εκπαιδευμένος coach τι να κάνεις. Ο life coach δε δίνει συμβουλές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο coach ποτέ δε λέει τη γνώμη του. Επειδή κανένας δεν ξέρει καλύτερα από εμάς τι είναι καλό για εμάς.

Αυτή είναι η λογική του life coaching: έχουμε όλες τις λύσεις για τα προβλήματά μας μέσα μας.

Για να βρούμε πού θέλουμε να πάμε, είναι σημαντικό να δούμε τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή, πού είμαστε αυτή τη στιγμή. Tι είναι αυτό που μας κρατάει μακριά από την αλλαγή και έτσι κρατιόμαστε μακριά από τη ζωή που θέλουμε να ζούμε;

Ουσιαστικά, τι είναι αυτό που μας κρατάει πίσω από τα όνειρά μας;

Για να φτιάξουμε το όνειρο, είναι σημαντικό να χτίσουμε. Το να χτίζουμε πάνω σε νέες εμπειρίες είναι εξόχως σημαντικό. Για να το κάνουμε, όμως, αυτό, θέλει πάρα πολλή δουλειά.

Γιατί θέλεις, λοιπόν, να έχεις δίπλα σου τον τέλειο άντρα χωρίς να έχεις δουλέψει εσύ πρώτα με τον εαυτό σου, χωρίς εσύ να είσαι «τέλεια»;

Γιατί θέλεις να έχεις παραπάνω χρήματα στη δουλειά σου χωρίς εσύ να έχεις γίνει ένας καλύτερος εργαζόμενος; Χωρίς να έχεις παρακολουθήσει ένα σεμινάριο ή να έχεις εκπαιδευτεί και να έχεις καινούργιες γνώσεις;

Τι σε κρατάει ακριβώς πίσω από το να γίνεις καλύτερος άνθρωπος;

Μας κρατάει πίσω το πολύ αγαπημένο μας Ε-Γ-Ω.

Το Εγώ δε θέλει καμία αλλαγή. Το Εγώ είναι ο άνθρωπος μέσα μας, το αγαπημένο μικρό μας παιδί το οποίο δε θέλει να βγούμε καθόλου έξω από τη ζώνη άνεσης, επειδή φοβάται πάρα πολύ την αλλαγή. Σε αυτό το κενό, λοιπόν, σε αυτή την διαδρομή που είναι γεμάτη με ερωτηματικά, για να ζήσω το όνειρό μου, το Εγώ ουρλιάζει:

«Είσαι τρελή που θα αλλάξεις σπίτι; Καλά είσαι εδώ!»

«Είναι δυνατόν να τα φτιάξεις με αυτό τον τύπο; Αυτός ο τύπος δεν έχει λεφτά».

«Τόσα χρήματα για σπουδές; Γιατί να το κάνεις αυτό;»

Ουρλιάζει, λοιπόν, το Εγώ και το μόνο που σου λέει είναι να κρατηθείς μακριά από την αλλαγή. Ο στόχος της ζωής μας είναι να αναπτυσσόμαστε κάθε μέρα. Έχουμε έρθει στη γη για να περνάμε από δοκιμασίες και να βλέπουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αναπτύξουμε τον ανώτερο εαυτό μας. Οπότε, αν εσύ καθίσεις πίσω και «λουφάξεις», αυτό που θα συμβεί είναι να φας μια γερή κλoτσιά στον πισινό σου από το σύμπαν. Και τελικά θα αναγκαστείς να κάνεις αλλαγές στη ζωή σου και να γίνεις καλύτερος άνθρωπος από τις εμπειρίες.

Δεν ξέρεις πώς θα πας εκεί πέρα. Και εδώ ανάμεσα υπάρχει η τεράστια περιπέτεια…

«Ωχ, δεν ξέρω πώς θα πάω»

«Ποιον να ρωτήσω που το έχει καταφέρει;»

«Ποιο βιβλίο να διαβάσω;»

«Ποιο σεμινάριο να κάνω για να γίνω καλύτερος και να αναπτύξω αυτό;»

«Να κάνω life coaching για να έχω υποστήριξη;»

Κάνε αυτό το μετέωρο βήμα, σκέψου ποιο θα είναι αυτό το βήμα για εσένα, βγες από τη ζώνη άνεσής σου. Πήγαινε στο επόμενο επίπεδο, συνειδητοποίησέ το, και είναι οκέι το κενό. Είναι ok να μην ξέρεις πώς θα πας. Γίνε φίλος με το κενό, είναι ok να είμαστε στον αέρα μετέωροι. Είναι μέρος της ανάπτυξής μας.

Ποιο είναι το μεγάλο βήμα το οποίο θα πρέπει να κάνεις για να πραγματοποιήσεις ένα σου μεγάλο όνειρο; Ποιο είναι το βήμα στο κενό; Γράψε το.

Τώρα γράψε ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί αν αυτό το βήμα δε στεφθεί με επιτυχία.

Τώρα γράψε ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί αν δεν κάνεις αυτό το βήμα.

Δες τις 2 απαντήσεις. Σύγκρινε το «κόστος».

Αγκάλιασε το ΕΓΩ σου και προχώρα.

 

Ευχαριστούμε την, Τζιλ Δούκα MBA, PCC,  ομιλήτρια διεθνούς φήμης και βραβευμένη συγγραφέα του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα».

*Η International Coach Federation είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός για επαγγελματίες coaches παγκοσμίως, με περισσότερα από 30.000 μέλη σε 140 χώρες. Για να διαπιστευτεί κάποιος ως coach από την International Coach Federation, θα πρέπει να περάσει από εξετάσεις και να έχει κάνει συγκεκριμένες ώρες coaching. Η ICF, επίσης, διαπιστεύει και σχολές μέσα από τις οποίες κάποιος σπουδάζει και γίνεται life coach. H σχολή στην οποία είμαι διευθύντρια σπουδών, η Global Academy of Coaching, είναι διαπιστευμένη από την ICF ως πρόγραμμα ACSTH, δηλαδή οι απόφοιτοί μας μπορούν, αφού εξασκήσουν το life coaching, να αναγνωριστούν από την ICF. Γι’ αυτό, θέλει πολλή προσοχή. Πρέπει να κάνουμε την έρευνά μας προτού εμπιστευτούμε κάποιον, ώστε να είναι διαπιστευμένος life coach.

 

H Τζιλ Δούκα, MBA, PCC είναι γνωστή στα media και στην τηλεόραση ως η «πρύτανης των σχέσεων». Είναι διαπιστευμένη Coaches Mentor από την Διεθνή Ομοσπονδία Coaching, έχει λάβει Ευρωπαϊκή βράβευση ως business mentor και είναι η μοναδική Ελληνίδα Official Member Forbes Coaches Council. Η Τζιλ Δούκα είναι Director της Global Academy of Coaching του μοναδικού Coaching Leadership Certification διαπιστευμένο από την International Coach Federation με δυνατότητα online σπουδών και καθηγητές με διαπίστευση MCC.

Τα βιβλία «Αγάπη Τώρα» και «Ευ Ζην Τώρα» τα οποία έχει συν-γράψει με το σύζυγό της, Νικόλα Ουρανό, Relationship Coach, έχουν γίνει βραβευμένα παγκόσμια bestsellers.

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ: https://bit.ly/2OwQKVz