LIFE COACHING

Είσαι μπερδεμένη και δεν μπορείς να αποφασίσεις; Τι θα ήταν καλό να κάνεις, σύμφωνα με την ειδικό

Όταν αδυνατείς να αλλάξεις την πορεία της ζωής σου, συχνά ο καθρέφτης μας αντανακλά τον κύριο υπεύθυνο. Οι τρόποι με τους οποίους υπονομεύουμε οι ίδιοι την εξέλιξή μας είναι οι πιο θανάσιμες για την εξέλιξή μας νάρκες.

Γράφει η Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας του παγκόσμιου bestseller «Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα», Ομιλήτρια διεθνούς φήμης

Η ζωή μας είναι απαιτητική και κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Και η δυσκολία της αυξάνεται όταν εγώ δεν είμαι σίγουρος για το πώς θα δράσω.

Τι συμβαίνει όταν εγώ δεν αποφασίζω, τι συμβαίνει όταν θολώνω και δεν ξέρω τι να επιλέξω; Τι συμβαίνει όταν δεν έχω μια απάντηση σε αυτό που θέλω να αποφασίσω και φοβάμαι τι θα αποφασίσω, αλλά κυρίως φοβάμαι τις συνέπειες της απόφασής μου;

Ενώ είμαι ήδη αδύναμος επειδή αμφιταλαντεύομαι, αρχίζω να χάνω και άλλη δύναμη, και άλλη ενέργεια, ρωτώντας: «Πώς το κάνω αυτό;» Επιπλέον, ρωτάω ανθρώπους οι οποίοι σίγουρα δεν έχουν καλύτερη γνώση του θέματος από εμένα. Επί της ουσίας, ρωτάω ανθρώπους με την κρυφή πρόθεση να πάρουν αυτοί την ευθύνη της απόφασης!

Αν κάτι σε απασχολεί και έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο επιλογές, διάλεξε την πιο «ξεβολευτική». Και αυτό επειδή, όταν κάνω την πιο ξεβολευτική επιλογή, αυτόματα διαλέγω να με βάζω στη δράση και να ξεκινάω να θεραπεύω ένα κομμάτι μου το οποίο έχρηζε βελτίωσης. Όταν πας κόντρα, είναι πολύ δύσκολο. Δεν είναι εύκολο, λοιπόν, να πάω κόντρα στις συνήθειές μου, να πάω κόντρα στις πεποιθήσεις μου.

Διάβασε ακόμα: Μήπως σαμποτάρεις τον εαυτό σου; Πώς θα αλλάξεις τρόπο σκέψης (και ζωής)

Με άλλα λόγια, σας λέμε: πέστε στα βαθιά!

Δεν υπάρχει λάθος, δεν υπάρχει πόνος, δεν υπάρχει άκυρο, δεν υπάρχει απόρριψη. Θα την έχεις σπάσει τόσο στο εγώ σου, στον εγωισμό σου που τα κατάφερες και μπήκες στα δύσκολα, που ζορίστηκες, αλλά πειθάρχησες, επειδή οι αποφάσεις οι σοφές και ψυχικά ωφέλιμες κρύβουν πειθαρχία, αυτοπεποίθηση, ξεβόλεμα.

Το πρώτο στάδιο είναι να μην ξέρεις και να μη θέλεις να μάθεις τι είναι ωφέλιμο για σένα. Το δεύτερο στάδιο είναι να έχεις πονέσει, να έχεις αναγνωρίσει κάποια πράγματα, να έχεις ωριμάσει και να μπαίνεις σε κάποιες επιλογές. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό όπου θα βρεις τη δύναμη και θα αρχίσεις να εφαρμόζεις, και όταν κάνετε, φίλοι μου, δε θα μπορείτε να θα γυρίσετε πίσω. Θα είστε τόσο χαρούμενοι, τόσο ικανοποιημένοι, θα έχετε δει ένα απτό αποτέλεσμα.

Δε θα βρεις τη δύναμη μέσα από τη σκέψη. Θα βρεις τη δύναμη μέσα από αυτό που θα αποφασίσεις και θα υποστηρίξεις. Καθώς δεν έχει σημασία να πάρεις μια απόφαση.

Σημασία έχει να στηρίξεις τις αποφάσεις σου!

Φυσικά και χρειαζόμαστε τους ειδικούς, αλλά στις μικρές αποφάσεις της ζωής μας είναι καλό να αρχίσουμε να ενεργοποιούμε τα δικά μας προσωπικά ένστικτα, να καταλαβαίνουμε προς τα πού μπορώ να κινηθώ και τι θα με δυναμώσει όταν αποφασίζω.

Γι’ αυτό τον λόγο το coaching είναι τόσο αποτελεσματικό: επειδή μας βοηθάει να βρίσκουμε τις λύσεις που υπάρχουν ήδη μέσα μας.

Λίγο ακόμα: Επιλέγεις πάντα λάθος συντρόφους; Αυτό το τεστ σε αφορά

Σταματήστε να δίνετε τη δύναμή σας σε άσχετους, σε περίεργους, σε τύπους που ηδονίζονται να σας συμβουλεύουν, να κάνουν τον ξύπνιο σε εσάς και να παίζουν παιχνίδια πάνω σας. Θέλω να έχω φίλους;

Να μην έχω μαθητευόμενο μάγο με καπέλο και ραβδί, αλλά φίλους. Ο φίλος σέβεται την άποψή μου, ο φίλος με φέρνει αντιμέτωπο με την ευθύνη μου, μου λέει συγγνώμη.

Έχουμε ξεχάσει να ερχόμαστε σε επικοινωνία με τον εαυτό μας. Με τον εαυτό μας ερχόμαστε σε επικοινωνία μόνο για να τον κατηγορήσουμε, μόνο για να τον μαστιγώσουμε.

Το μεγαλύτερο μυστικό για την ικανοποίηση είναι να μπορώ να αφήνομαι στη στιγμή. Να παίρνω την απόφαση, να έχω την αίσθηση ότι πήρα την καλύτερη απόφαση και να αφήνω τα πράγματα να εξελίσσονται. Εμείς καμιά φορά μπορεί να παίρνουμε μια σωστή απόφαση, αλλά την ώρα που παίρνουμε την απόφαση, αγχωνόμαστε να πετύχει. Μια καλή επιλογή είναι να επιλέξω να εφαρμόσω το σενάριο αυτό που με κάνει να νιώθω εσωτερικά περισσότερο γαλήνιος. Αν και ύστερα από αυτό συνεχίζεις να δυσκολεύεσαι και πάλι να αποφασίσεις, τότε αβίαστα σε προτρέπω να διαλέξεις τον δρόμο τον λιγότερο ταξιδεμένο, τον πιο ξεβολευτικό.

Αυτό προτρέπουμε: ξεβόλεμα.

Οι δυνατοί είναι δυνατοί στα δύσκολα. Στα εύκολα δε λέγονται δυνατοί. Στα δύσκολα χαλυβδώνεται και δυναμώνει ο δυνατός. Και δεν υπάρχει τίποτα δύσκολο. Θα το δείτε όταν επιλέξετε τη δύσκολη απόφαση.

Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων, δώσε αγάπη στο παρόν, δώσε αγάπη στο τώρα, σταμάτα να χάνεσαι στο παρελθόν, σταμάτα να ονειροβατείς για το μέλλον, δράσε στο τώρα.

 

Τζιλ Δούκα MBA, PCC, Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα και Ευ Ζην Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης. www.jillandnikolas.com

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις δωρεάν τις πρώτες 40 σελίδες του best seller Ευ Ζην Τώρα εδώ.

Θέλεις να κάνεις μια life coaching συνεδρία, χωρίς κανένα κόστος; Συμπλήρωσε εδώ.