ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ

Αν στόχος σου στη ζωή είναι να φτάσεις τα 90, ένας είναι ο τρόπος

«Να ζήσεις 1000 χρόνια» σου εύχονται σε κάθε γενέθλια αφορμή. «Να τα εκατοστήσεις», λες κι εσύ σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Ευσεβής πόθος η μακροζωία άραγε; όχι τόσο, η μέση Ελληνίδα ζει κατά μέσο όρο 84 χρόνια και καταχωρείται στη 12η θέση των 28 κρατών-μελών της ΕΕ, ενώ μέχρι το 2030 αναμένεται επιπλέον αύξηση για όλες και όλους. Μπορούμε και καλύτερα λοιπόν; φυσικά. Ο σκοπός αυτού εδώ του κόσμου για τα επόμενα 15 περίπου χρόνια είναι να «σπάσει» το φράγμα των 90 ετών.

Όπως αναφέρει ολλανδική έρευνα του Τμήματος Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, οτο ύψος και το βάρος μιας γυναίκας επηρεάζουν περισσότερο το πόσα χρόνια θα ζήσει σε σχέση μ’ έναν άντρα. Η εν λόγω μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας μέσω του επιστημονικού περιοδικού “Journal of Epidemiology and Community Health”, αναφέρει πως οι γυναίκες που φτάνουν στα 90 είναι πιο ψηλές και έχουν πιο χαμηλό βάρος σε σχέση με το άλλο φύλο. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με ύψος άνω του 1.75 μ. έχουν 31% περισσότερες πιθανότητες να σβήσουν και τα 90 κεράκια, σε αντίθεση με εκείνες που το ύψος τους δεν υπερβαίνει το 1,60 μ. Ωστόσο για τις ενδιάμεσες, που είναι και η πλειοψηφία, ούτε λόγος. Το 1,70 πόσο θα ζήσει δηλαδή γιατρέ μου;

Το ύψος αποτελεί μία παράμετρο και οπωσδήποτε μη διαχειρίσιμη. Όσο και να θες, να ψηλώσεις είναι αδύνατον. Από την άλλη, να ασκείσαι 30-60 λεπτά την ημέρα είναι απολύτως του χεριού σου. Ο λόγος; υψηλός. Η σωματική δραστηριότητα αυτής της διάρκειας αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να φτάσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα. Το ‘χουμε πει πολλάκις, επιβεβαιώθηκε ξανά, οπότε το επισημαίνουμε. Η κίνηση ανεβάζει κατά 21% το ποσοστό η τούρτα να γράφει «90». Αξίζει τον κόπο, το δίχως άλλο.