ΕΡΕΥΝΑ

Δικαίωση! Φάε κέικ σοκολάτα για πρωινό και θα χάσεις βάρος

Τι θα έλεγες αν μια μέρα ερχόταν ένας καλός κύριος και σου έλεγε πως όχι μόνο δεν απαγορεύεται να τρως σοκολάτα, αλλά θα σου κάνει και καλό αν την τρως για πρωινό; Θα τον αγκαλιάζες! Αν σου έλεγε ότι το καλό που θα σου κάνει είναι να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις; Θα τον φιλούσες, ναι, του αξίζει.

Η αλήθεια είναι πως αυτός ο καλός κύριος υπάρχει με κάποιον τρόπο και είναι οι επιστήμονες. Σε μια νέα έρευνα λοιπόν, παρακολούθησαν 193 παχύσαρκους ενήλικες, στους μισούς από τους οποίους ανατέθηκε να τρώνε ένα μεγάλο πρωινό, 600 θερμίδων, που περιείχε κάποιο επιδόρπιο όπως ένα μπισκότο, κέικ ή ντόνατ. Οι υπόλοιποι έτρωγαν πρωινά των μισών θερμίδων.

Μετά από 16 εβδομάδες εφαρμογής αυτής της διατροφής, έχασαν όλοι περίπου το ίδιο βάρος, αλλά τους ζητήθηκε να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν και μετά το τέλος της, επιτρέποντας ορισμένες ατασθαλείες αν τους ερχόταν κάποια λιγούρα. Κάπως έτσι το γκρουπ με το μικρό πρωινό, στο διάστημα που ακολούθησε πήρε 12 κιλά, ενώ το άλλο γκρουπ έχασε κατά μέσο όρο 7 κιλά – αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας.

Εκείνοι που έτρωγαν και το επιδόρπιο στο πρωινό τους είχαν λιγότερες λιγούρες κατά τη διάρκεια της μέρας.

Όταν ξυπνάμε, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται αμέσως ενέργεια. Αυτή είναι η στιγμή της ημέρας που το κορμί μετατρέπει το φαγητό σε ενέργεια. Αργότερα μέσα στη μέρα όμως, το σώμα και ο εγκέφαλος είναι ακόμα σε εγρήγορση και αποθηκεύουν την ενέργεια από την τροφή, σαν λίπος. Έτσι παχαίνουμε, ακόμα κι αν τρώμε λιγότερο.

Γι’ αυτό άσε τις τύψεις για τις βραδινές λιγούρες και το πρωί φάε το κεκάκι σου!