ΔΙΑΙΤΑ

Πώς θα διατηρήσεις το βάρος σου την περίοδο των γιορτών

123

Την περίοδο των γιορτών συνηθίζουμε να τρώμε λίγο παραπάνω, να είμαστε καλεσμένοι σε οικογενειακά τραπέζια και να απολαμβάνουμε διάφορα εδέσματα που μοιάζουν με μικρές (ή μεγάλες) θερμιδικές βόμβες. Ακολούθησε μερικά tips για να μην παρασυρθείς, αλλά ταυτόχρονα να μην αισθάνεσαι πως στερείσαι ή πως πεινάς:

#1: Μην παρασύρεσαι στα εορταστικά τραπέζια

Για αρχή αρκεί να αναλογιστούμε το προφανές: είναι απολύτως φυσιολογικό να τρώμε περισσότερο, όταν μπροστά μας υπάρχουν αραδιασμένα πιάτα που ξεφεύγουν από το δικό μας προκαθορισμένο γεύμα. Επιδίωξε να είσαι η τελευταία που θα αρχίσει να τρώει όταν θα σερβιριστούν τα πιάτα. Στη συνέχεια προσπάθησε να έχεις τον ίδιο ρυθμό κατανάλωσης με αυτόν που στο τραπέζι τρώει πιο αργά και απόφυγε να συγχρονιστείς με αυτόν που τρώει πιο γρήγορα. Και φυσικά μην έχεις μείνει όλη τη μέρα νηστική, επειδή ξέρεις πως θα φας το βράδυ στο τραπέζι. Κατανάλωσε κανονικά το πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και κάτι ελαφρύ μία ή δύο ώρες πριν το δείπνο.

#2: Νερό, νερό, νερό

Το ξέρεις έτσι και αλλιώς, αλλά ας το επαναλάβουμε: είναι ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος. Πίνοντας, λοιπόν, 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως θα μειώσεις την κατακράτηση υγρών που προκαλούν οι γλυκές, αλμυρές και λιπαρές τροφές. Παράλληλα το νερό βοηθάει να μειωθεί το αίσθημα της πείνας και κρατάει το σώμα μας ενυδατωμένο. Αν μάλιστα μένεις στην Αττική πρέπει να γνωρίζεις πως έχεις το μεγάλο προνόμιο πρόσβασης σε καθαρό νερό, σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή, καθώς η ΕΥΔΑΠ, με συνεχείς επενδύσεις σε έργα υποδομής, σε τεχνολογία και σε εκπαίδευση του ανθρώπινου κεφαλαίου της εξασφαλίζει ποιότητα πόσιμου νερού από τις υψηλότερες της Ευρώπης.

Extra tip: Αν αυτές τις μέρες υποκύψεις στο αλκόολ φρόντισε να πίνεις ενδιάμεσα και νερό, προκειμένου να βοηθήσεις στην γρήγορη αποβολή του από το σώμα, μέσω της διούρησης.

#3:  Προσεκτικές επιλογές

Προτίμησε να φας μια νοστιμότατη σούπα ή γενικότερα προτίμησε τις υγρές τροφές και τα λαχανικά. Μια άλλη παγίδα των ημερών είναι τα light προϊόντα καθώς συχνά δεν συνειδητοποιούμε πως τα light προϊόντα, όπως για παράδειγμα η μαγιονέζα ή τα αλλαντικά, εξακολουθούν να είναι τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, ενώ συνήθως έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Παράλληλα τα συγκεκριμένα τρόφιμα συχνά υστερούν στην πληρότητα της γεύσης και το αίσθημα του κορεσμού επιτυγχάνεται πιο δύσκολα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες ποσότητες κατανάλωσης.

#4: Μη χάνεις τον ύπνο σου

Το ξέρουμε πως it’s party time, αλλά σύμφωνα με σχετικές μελέτες η στέρηση ύπνου όχι μόνο συνδέεται με την αύξηση των ορμονών που συνδέονται με την πείνα, αλλά επηρεάζει αρνητικά και την περιοχή του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τις αρνητικές συνέπειες των επιλογών του. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων είναι πολύ πιθανόν να μας οδηγήσει στην κατανάλωση ανθυγιεινών γευμάτων που υπό άλλες συνθήκες δεν θα επιλέγαμε. Οπότε ξενύχτι ναι, αλλά με μέτρο.

#5: Βάζε πάντα το φαγητό στο πιάτο σου 

Αν έχεις αναλάβει το μαγείρεμα των ημερών πρόσεξε να μην τρως απευθείας από το ταψί ή την κατσαρόλα. Το να τοποθετήσουμε το φαγητό μας σε ένα πιάτο θα μας βοηθήσει να έχουμε τον έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνουμε, αλλά θα μας ενθαρρύνει και στο να συνδυάσουμε το κυρίως γεύμα μας με συνοδευτικές απαραίτητες τροφές, όπως για παράδειγμα η σαλάτα. Το ίδιο ισχύει και για τα καλέσματα που περιλαμβάνουν μπουφέ.