ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τι να προσέξεις στο πασχαλινό τραπέζι ώστε να αποφύγεις τη δυσφορία από το υπερβολικό φαγητό

Όπως σε κάθε μεγάλη θρησκευτική εορτή που κορυφώνεται με φαγητό, έτσι και το Άγιο Πάσχα το ελληνικό έθνος παραμένει ασυγκράτητο όταν βρίσκεται μπροστά από το υπέρ του δέοντος πλούσιο σε γεύσεις (και χοληστερίνη) πασχαλινό τραπέζι που στρώνεται ήδη από τα ξημερώματα της Κυριακής μετά την επιστροφή από την Ανάσταση (δηλαδή ακριβώς μετά το πρώτο «Δεύτε λάβετε φως»).

Με τάσεις να φάμε μέχρι και το τραπεζομάντιλο, να βάλουμε απ’ όλα στο πιάτο μας (αλλά όχι σε ενδεικτικές ποσότητες) να μην αφήσουμε σος για σος (είτε από σαλάτα, είτε από το ζουμί του κρέατος) χωρίς βουτιά με το ψωμί και με την συνοδεία οινοποσίας (το λιγότερο), οι περισσότεροι καταλήγουν με ένα μη διαχειρίσιμα γεμάτο στομάχι το οποίο εναποθέτουν στον καναπέ απ’ όπου και ξανασηκώνονται δύο μέρες αργότερα (το νωρίτερο).

Λογικό θα μου πεις μετά από 40 ημέρες εγκράτειας και αποχής όπως ορίζει η νηστεία μας και θα απαντήσω με αυτό.

 

ΛΟΛ, ΛΟΛ, ΛΟΛ. Πάμε παρακάτω.

Προφανώς είναι γιορτή, προφανώς θα την τιμήσουμε, προφανώς θα φάμε το κάτι παραπάνω. Το πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο ριχνόμαστε με την ίδια ορμή και ζέση στο αρνί, στο κατσίκι, στο κοντοσούβλι και στο κοκορέτσι με την οποία θα έτρωγε ένας θανατοποινίτης το τελευταίο του γεύμα. Σαν. Να. Μην. Υπάρχει. Αύριο.

Λίγο κράτει βρε παιδιά.

Αν φέτος θέλεις (εύχεσαι τουλάχιστον) να φανείς πιο -δε θα πω εγκρατής- ώριμη με το φαγητό και να μην καταλήξεις με δυσπεψία, σού έχω μερικές συμβουλές:

Μ. Σάββατο

Shutterstock

 

1. Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα νορμάλ πρωινό που θα έτρωγες μια συνηθισμένη καθημερινή. Θα είναι ψωμί με μαρμελάδα; Θα είναι μπανάνα με φυστικοβούτυρο; Θα έχει και χυμό ή καφέ; Πραγματικά, φάε κανονικά.

2. Το μεσημέρι ΜΗ μείνεις νηστική μόνο και μόνο επειδή ξέρεις ότι το βράδυ θα φας περισσότερο. Η αφαγία, επειδή θα ακολουθήσει ένα μεγαλύτερο γεύμα, είναι γενικότερα μια λάθος τακτική αφού, τελικά, μας οδηγεί σε υπερφαγικά επεισόδια. Μπορείς να φας ψητά λαχανικά ή μια σούπα λαχανικών ή μια γενναία ποσότητα σαλάτας με λίγο ψωμί.

3. Μέχρι το βράδυ προφανώς θα ξαναπεινάσεις. Επίλεξε φρούτο ή ξηρούς καρπούς.

4. Κι ερχόμαστε στο βράδυ: Το ένα πιάτο μαγειρίτσα, συν 1 αυγό, συν 1 φέτα ψωμί, είναι μια πλήρης μερίδα αφού συνδυάζει πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, λίπος και υδατάνθρακες. Αν όμως το συμπληρώσεις και με άλλους μεζέδες (π.χ. τυροπιτάκια, τηγανιές κ.α.) αρχίζει να βαραίνει το πράγμα.

Κυριακή του Πάσχα

Shutterstock

 

1. Το πρωί μπορείς να συνοδεύεσεις τον καφέ σου με (το πολυπόθητο) τσουρέκι ή να φας ό,τι άλλο εσύ επιθυμείς. Κάνε ένα απλό πρωινό, όχι brunch.

2. Μετά από λίγο, λογικά, θα αρχίσει να σερβίρεται το βαρύ πυροβολικό. Γενικά απόφυγε το τσιμπολόγημα και φάε όταν όλα θα είναι έτοιμα και θα καθίσεις στο τραπέζι. Γέμισε το πιάτο σου με όσα θέλεις να φας για να μην μπαίνεις στη διαδικασία να ξαναφτιάχνεις από την αρχή το πιάτο σου.

Προτίμησε το πολύ δύο είδη κρέατος (tip: Αν προτιμήσεις κατσίκι αντί για αρνί θα σε γλιτώσει από αρκετές θερμίδες και λίπος). Αυτό θα είναι το 1/3 του πιάτου σου. Ύστερα σαλάτα και το τελευταίο 1/3 συνοδευτικά όπως πατάτες και κάποια πίτα.

Όσο για το αλκοόλ, προτίμησε κόκκινο κρασί αντί για μπύρα και προσπάθησε να πίνεις νερό στο ενδιάμεσο. Τέλος, μηΝ το παρακάνεις με τα γλυκά. Λίγο σοκολατένιο αυγό ή μία φέτα τσουρέκι ή ένα κομμάτι από κάποιο τυχόν σιροπιαστό φτάνει και περισσεύει.

3. Το βράδυ καλύτερα να μην επαναλάβεις κάποιο από τα γεύματα του μεσημεριανού τραπεζιού και προκειμένου να βοηθήσεις το στομάχι σου να ηρεμήσει από την θερμιδικά υπερφορτωμένη ημέρα, προτίμησε να φας λίγο γιαούρτι με μέλι (και να κάνεις μια βόλτα).

Καλή Ανάσταση!