ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 λαχανικά που είναι καλύτερο να τρως αφού τα μαγειρέψεις

Όπως και να 'χει, είναι λαχανικά, οπότε κάνουν καλό. Ωστόσο, στην περίπτωσή τους, υπάρχει μια διαφορά. Αποδίδουν περισσότερο, αφού μπουν σε κατσαρόλα ή ταψί. Με το μαγείρεμα απελευθερώνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αντιβαίνοντας σ' εκείνη τη γνωστή θεωρία σύμφωνα με την οποία τα λαχανικά πρέπει οπωσδήποτε να τρώγονται ακατέργαστα. Ισχύει, σε πολλές περιπτώσεις, αφού το βράσιμο «καταστρέφει» κάποιες από τις βιταμίνες τους, αλλά όχι σε όλες, και οπωσδήποτε, όχι στις ακόλουθες. 

Πιπεριά

Ψήνοντας ή ακόμα και τηγανίζοντας την κόκκινη πιπεριά ενισχύεις την απόδοση των καροτενοειδών της και την αντιοξειδωτική της δράση. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι το κάνεις με μέτρο και δεν καις τη φλούδα. Από την άλλη, το μαγείρεμα της πράσινης πιπεριάς βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης πιο πολύ απ’ ό,τι η ωμή της εκδοχή.

Καρότο

Το πιο αγαπημένο πορτοκαλί λαχανικό αντιδρά όπως και η κόκκινη πιπεριά, ως το κατεξοχήν λαχανικό με καροτενοειδή. Αυτό που συμβαίνει όταν βράζεις ή ψήνεις το καροτάκι είναι πως ο οργανισμός απορροφά σε μεγαλύτερη ποσότητα τη Β- Καροτίνη (φουλ αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση), η οποία μετατρέπεται εν συνεχεία μέσα στο σώμα μας σε βιταμίνη Α. Σόταρε το καροτάκι άφοβα λοιπόν.

Ντομάτα

Άλλη μια κλασική περίπτωση λαχανικού που κάνει εξαιρετικό καλό μετά το μαγείρεμα. Τίποτα δε σου δίνει περισσότερο λυκοπένιο από τη σάλτσα ντομάτας. Μαγειρεμένη η ντομάτα λοιπόν αποτελεί ένα ισχυρότατο αντιοξειδωτικό που αποτελεί ασπίδα για τον καρκίνο και προστατεύει την καρδιά από κακοτοπιές.

Σπανάκι

Ωραίο το σπανάκι στη σαλάτα, αλλά να το προτιμάς βρασμένο, υπάρχουν λόγοι. Πρώτα απ’ όλα, όταν το σπανάκι μπει στην κατσαρόλα, μαζεύει, γεγονός που σημαίνει ότι για να φας εσύ μια μερίδα αφού μαγειρευτεί, θα καταναλώσεις μεγαλυτερη ποσότητα, άρα περισσότερος σίδηρος. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι το βράσιμο απελευθερώνει το σπανάκι από το οξαλικό οξύ, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση ορισμένων μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο και τον σίδηρο, ενώ σε αυξημένες ποσότητες, μπορεί να σχηματίσει έως και πέτρες στα νεφρά. Ρίχνοντάς το στην κατσαρόλα το κάνεις πιο ελαφρύ. Άσε που το βράσιμο ή ο ατμός δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του φολικού οξέος του.

Μπρόκολο

Γιατί να φας το μπρόκολο ωμό πρώτα απ’ όλα; δεν το λες και πολύ νόστιμο, αλλά γούστα είναι αυτά. Πέρα απ’ αυτό, κομμένο και στον ατμό, πετυχαίνεις την καλύτερη βερσιόν του, την πιο υγιεινή. Προσοχή: μην το βάζεις στον φούρνο μικροκυμάτων αλλά ούτε και να το βράσεις στην κατσαρόλα γιατί δεν αποδίδει τόσο ως αντικαρκινική τροφή. Απόφυγε επίσης να το τρως ωμό, ειδικά στην περίπτωση που έχεις υποθυρεοειδισμό.