ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τρως αρκετό ψάρι; Αν η απάντηση είναι όχι, δες τι σου λένε οι έρευνες

Μήπως ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που μαγειρεύουν ψάρι στο σπίτι μία φορά το τρίμηνο και επιλέγουν μόνο κρέας όταν βγαίνουν έξω; Σήμερα θα αναθεωρήσεις, όταν διαβάσεις πόσα οφέλη προσφέρει στην υγεία, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική, σύμφωνα πάντα με την επιστήμη. Και αν δεν ξεκινήσεις τώρα να τρως ψαράκι στην ακροθαλασσιά, πότε περιμένεις να το κάνεις; Τα Χριστούγεννα;

 

Είναι γεμάτο με όλα τα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία

Αν μία τροφή συνδυάζει πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, ιώδιο, βιταμίνη D, Ω3 λιπαρά οξέα και αμέτρητα ιχνοστοιχεία, αυτή είναι το ψάρι. Ενώ συνήθως καταναλώνουμε συνδυασμούς φαγητών προκειμένου να πάρουμε τα συστατικά που χρειαζόμαστε, το ψάρι τα καταφέρνει πολύ καλά και μόνο του σε κάθε εκδοχή. Ιδανικά, προτείνεται να το τρώμε δύο φορές την εβδομάδα.

Μειώνει το ρίσκο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού

Πρόκειται για τις δύο από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Σε μία έρευνα 40.000 ατόμων στις Η.Π.Α., απεδείχθη ότι εκείνοι που έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα, είχαν μειωμένο ρίσκο καρδιακής προσβολής, κατά 15%.

Δες κι αυτό: Τα 3 φρούτα που πρέπει να τρως αν θες να ζήσεις 100 χρόνια

Καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία

Το πέρασμα του χρόνου λειτουργεί επιβαρυντικά για την ανθρώπινη πνευματική κατάσταση, αλλά υπάρχουν και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ψαριού μειώνει σημαντικά το ρίσκο.

Συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη είναι μία από τις μεγαλύτερες ψυχικές νόσους και τα συμπτώματά της είναι η μειωμένη ενέργεια, η κακή διάθεση, η λύπη και η απώλεια ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Τα Ω3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην καταπολέμηση της ασθένειας και αυξάνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Διάβασε κι αυτό: Εσύ, το άγχος και η αντιμετώπισή του

Προστατεύει την όραση

Είναι γνωστό ότι τα ψάρια κάνουν καλό στην όραση και, κατ’επέκταση, μειώνουν το ρίσκο του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που συμβαίνει σε μεγάλες ηλικίες. Σε αντίστοιχη μελέτη, ο κίνδυνος μειώθηκε κατά 42% στις γυναίκες που έτρωγαν συχνά ψάρι.

Καλύτερος ύπνος

Η έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί άμεσα με τις αϋπνίες και αυτό απεδείχθη μέσα από μία εξάμηνη έρευνα, κατά τη διάρκεια της οποίας, 100 μεσήλικες έτρωγαν σολομό 3 φορές την εβδομάδα. Κατέληξαν στο ότι βελτιώθηκε τόσο ο ύπνος και η καθημερινή λειτουργικότητά τους.

Το απολαμβάνεις με τόσους τρόπους

Δεν υπάρχει δικαιολογία στο να μην τρως ψάρι. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία και τόσοι τρόποι να το μαγειρέψεις, που μπαίνει άνετα στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιό σου. Συνόδευσέ το με λαχανικά ή σαλάτα και απόλαυσε καλοκαιρινά πιάτα που σου χαρίζουν αποδεδειγμένη υγεία.