ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χούμους ή γουακαμόλε: Ποιο dip είναι τελικά πιο υγιεινό;

Ξέρουμε ήδη ότι όταν θέλουμε να φτιάξουμε υγιεινά dips για να συνοδεύσουμε τα λαχανικά μας ή για να κάνουμε ένα παρτάκι με finger food, το χούμους και το γουακαμόλε οι πρωταγωνιστές. Η διαιτολόγος Tracy Lockwood Beckerman μας ενημερώνει ότι κάθε τροφή έχει τις δικές της θρεπτικές ιδιότητες και πρέπει να τις καταναλώνουμε για διαφορετικούς λόγους. «Το χούμους και το γουακαμόλε είναι πολύ ψηλά στην ιεραρχία των σνακ. Κυρίως επειδή ταιριάζουν με τα πάντα».

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Χούμους

Όταν συγκρίνεις δύο κουταλιές, με χούμους και γουακαμόλε, υπάρχει λίγο περισσότερο ακόρεστο λίπος στο πρώτο. Αυτό σημαίνει ότι σε χορταίνει για περισσότερη ώρα. Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, είναι σε ποια φάση του κύκλου σου βρίσκεσαι. Η Δρ. Beckerman πιστεύει έντονα οι διατροφικές επιλογές σου πρέπει να εξαρτώνται από τον κύκλο σου. Αν έχεις περίοδο, προτίμησε το χούμους γιατί αναπληρώνει το σίδηρο που χάνεις από τον οργανισμό σου και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Τα ρεβίθια εξάλλου, από τα οποία φτιάχνεται το χούμους, είναι άριστη πηγή σιδήρου.

Δες κι αυτό: Οι 6 τροφές που περιορίζουν δραστικά τις λιγούρες σου και έχουν λίγες θερμίδες

Γουακαμόλε

Από την άλλη πλευρά, το γουακαμόλε έχει περισσότερες φυτικές ίνες από το χούμους. Κόβει την πείνα σου για πολλή ώρα και αποτελεί καλή πηγή μαγνησίου. «Αν είσαι στη φάση της ωορρηξίας, δηλαδή μεταξύ 10ης και 14ης ημέρας, επίλεξε γουακαμόλε. Χρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά για να διατηρήσεις ένα υγιές περιβάλλον για τη μήτρα σου. Επίσης, το γουακαμόλε είναι γεμάτο από βιταμίνη Ε, που προστατεύει το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η λύση

Κάθε dip προτείνεται περισσότερο, ανάλογα με τη φάση του κύκλου σου. «Ωστόσο, φάε ό,τι σου αρέσει και όχι αυτό που νομίζεις ότι είναι πιο υγιεινό. Και τα δύο είναι εξαιρετικές επιλογές, έχουν εξίσου υψηλή θρεπτική αξία και σου χαρίζουν καλύτερη διάθεση από αυτή που έχεις», υπογραμμίζει η Δρ. Beckerman. Απλώς να θυμάσαι ότι δεν κάνουμε επιλογή όταν έχουμε πάρτι. Σερβίρουμε και τα δύο!