ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 ασυνήθιστοι λόγοι που παίρνεις βάρος ενώ προσέχεις

Κάτι έχει αλλάξει, το νιώθεις στο πετσί σου. Πώς είναι δυνατόν να είσαι πιο προσεκτική στη διατροφή σου σε σχέση με το παρελθόν, κι όμως, να παίρνεις βάρος αντί να χάνεις; Πολλές φορές στις περιπτώσεις αυτές η διαφορά κρίνεται στις λεπτομέρειες. Σημασία δεν έχει μόνο πόσο τρως αλλά τι τρως και πάντα και το αντίστροφο. Είναι ένας συνδυασμός. Το ότι είναι κάτι υγιεινό δεν σημαίνει ότι μπορείς να το καταναλώνεις με τα κιλά. Από την άλλη δεν σημαίνει πως αν τρως π.χ μόνο ένα σουβλάκι με πατάτες την ημέρα, προσέχεις. Οι παρακάτω λόγοι επιβεβαιώνουν πόσο απαραίτητη είναι η ισορροπία διατροφή- άσκηση. 

Σου λείπουν βιταμίνες

Αν πας σ’ έναν διατροφολόγο και του πεις πως δεν χάνεις ενώ προσέχεις, το πρώτο πράγμα που οφείλει να σου πει είναι να πας να κάνεις εξετάσεις αίματος για να τσεκάρεις τα επίπεδα του σιδήρου σου. Ο χαμηλός σίδηρος μπλοκάρει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και εν συνεχεία τις μεταβολικές του λειτουργίες. Η αύξηση του βάρους λόγω σιδηροπενίας συνδυάζεται με χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χαμηλή θερμοκρασία σώματος, σπασμένα νύχια και μαλλιά. Μπορεί επίσης να έχεις πεσμένο μαγνήσιο ή εξίσου ανεπαρκή βιταμίνη D, στοιχεία τα οποία σου προκαλούν από μπλοκάρισμα στο μεταβολισμό μέχρι αδυναμία. Πρόσθεσε στη διατροφή σου σπανάκι, κόκκινο κρέας, βραζιλιάνικα φιστίκια και αμύγδαλα και κλείσε άμεσα ραντεβού με το γιατρό και εξετάσεις αίματος.

Το έντερό σου είναι αργό

Ιδανικά το έντερο αρχίζει να «δουλεύει» μία ώρα μετά το φαγητό, το οποίο σημαίνει ότι εσύ αφού φας, είναι ζήτημα χρόνου να πας στην τουαλέτα. Αν όμως υποφέρεις από δυσκοιλιότητα και οι επισκέψεις αυτές είναι από καθυστερημένες ένος σπάνιες, η ζυγαριά δεν θα σου φερθεί φιλικά. Χρειάζεται να ενυδατώνεσαι τακτικά, να τρως φρούτα, φυτικές ίνες και να παίρνεις προβιοτικά για να δώσεις τη σωστή ώθηση στο έντερό σου ώστενα κάνει το χρέος του.

Μεγαλώνεις

Αναπόφευκτο και απόλυτα φυσιολογικό. Όλοι μεγαλώνουμε κι όσο πάμε, ο μεταβολισμός έχει την τάση να κατεβάζει ρυθμό. Δεν καίμε τις ίδιες θερμίδες στα 20 και στα 50. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το παίρνουμε απόφαση κι αποδεχόμαστε τη νέα πραγματικότητα, όοοχι. Απλά κάνεις την άσκηση αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σου ώστε ο μεταβολισμός να συνεχίσει να παίρνει φωτιά και να καίει αποτελεσματικά. Παράλληλα, επενδύεις σε μία ισορροπημένη διατροφή στην οποία κυρίαρχο λόγο έχει η άπαχη πρωτεΐνη, τα λαχανικά, οι φυτικές ίνες, τα φρούτα, οι καλοί υδατάνθρακες και όχι η ζάχαρη και το λευκό αλεύρι.