CELEBRITIES

Joaquin Phoenix: Ο ρόλος του ως Joker είναι η τελευταία υπενθύμιση της αγάπης μας για εκείνον

Joel C Ryan/Invision/AP

Για 8 λεπτά χειροκροτούσε όρθιο το κοινό την ταινία Joker που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το περασμένο Σάββατο. Τι να μας πουν όμως και οι άνθρωποι που βρέθηκαν στο Lido και παρακολούθησαν τον Joaquin Phoenix ως Joker; Εμείς τον χειροκροτάμε χρόνια, από τη στιγμή που εμφανίζεται στην οθόνη μας σε μορφή φωτογραφίας, video, ρόλου ή συνεντευξιαζόμενου. Κυρίως αυτό το τελευταίο δηλαδή, που μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά ότι έχουμε πολλούς λόγους να αγαπάμε αυτό το ιδιόρρυθμο αγόρι με το αστείρευτο ταλέντο. Προτού αφήσω να φανεί περαιτέρω η μεγάλη ζήλια μου που δεν ήμουν κι εγώ εκεί να τον χειροκροτήσω όρθια κι εκείνον και τον σκηνοθέτη Todd Phillips, τον συνδημιουργό του σεναρίου Scott Silver και όλους τους συντελεστές μιας ταινίας που ήδη συγκρίνεται με τον γνωστό "are you talking to me" «Ταξιτζή» και φαίνεται να μπαίνει δυναμικά στην κούρσα των Όσκαρ, λέω να μείνω σε αυτούς τους πολλούς λόγους. Και να τους θυμίσω και σε εσένα.

Διάβασε κι αυτό: Rooney Mara και Joaquin Phoenix κάνουν μαζί καράτε και μάλλον αρραβωνιάστηκαν. Όλα μαζί σε μια είδηση

Το ταλέντο του

Ο Joaquin έχει ταλέντο. Αυτός είναι πάντα ο πρώτος και κύριος λόγος για τον οποίο τον αγαπάμε. Κι έχει ένα ταλέντο που δε θέλει να το σπαταλά και να το αναλώνει σε επιλογές που δεν έχουν κάτι να του πουν. Θέλει να κάνει ταινίες που μπορεί να μην απευθύνονται στο ευρύ κοινό, αλλά απευθύνονται στο μέσα του. Οι ερμηνείες του σε ταινίες όπως το “Master”, “Inherent Vice”, “Her”, “You were never really here”, είναι μοναδικές (δε σου μιλώ για το ”Walk The Line” γιατί θα το αναφέρω ξεχωριστά πιο κάτω). Για τον ρόλο του Joker τον οποίο δίσταζε να αναλάβει αρχικά έχασε 23 κιλά, ενώ παρακολουθούσε video ανθρώπων που υπέφεραν από διαταραχές που διακρίνονται από ξεσπάσματα ανεξέλεγκτου και ακατάλληλου γέλιου. «Ο Joker στην αρχή των γυρισμάτων ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από το ποιος ήταν στο τέλος. Εξελισσόταν συνεχώς. Δεν είχα καμία τέτοια εμπειρία μέχρι τώρα», σημείωσε και κατέληξε: «Όσο πιο απρόβλεπτα και ελεύθερα αφήναμε τα πράγματα, τόσο μεγαλύτερο ενθουσιασμό μου προκαλούσαν». Φαίνεται Joaquin, ήδη από το trailer.

 

Το γεγονός ότι το ίδιο ταλέντο αναγνώρισε και ο Johnny Cash

Είναι δύσκολο πράγμα να πρέπει να ενσαρκώσεις τον Johnny Cash και να το κάνεις τόσο πειστικά που πλέον η νέα γενιά έχει συνδέσει το δικό σου πρόσωπο μαζί του. Στην περίπτωση του Joaquin Phoenix και της άψογης ερμηνείας του στο “Walk the Line” κάποιος ήταν σίγουρος εξαρχής για την επιτυχία του. Κι αυτός δεν ήταν άλλος από τον Johnny Cash. Ο τραγουδιστής ήταν εκείνος που ζήτησε από τους δημιουργούς της ταινίας να τον παίξει ο Joaquin και ειλικρινά ήταν μια σπουδαία απόφαση.

Το τραγικό παρελθόν

Μπορεί να μην το ξέρεις ή να μην το θυμάσαι αλλά ο River Phoenix, ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του σινεμά τη δεκαετία του 1980 ήταν μεγάλος αδερφός του Joaquin. Εκείνος ήταν που ειδοποίησε άλλωστε το ασθενοφόρο όταν ο River πήρε υπερβολική δόση ναρκωτικών στο club ”The Viper Room” στο Los Angeles. Ο σοκαριστικός του θάνατος σχεδόν «εξαφάνισε» τον Joaquin σαν ύπαρξη. Του πήρε χρόνο να βάλει και πάλι τη ζωή του σε τάξη η ξαφνική αυτή απώλεια. Η παιδική ηλικία του Joaquin, του River και των αδερφών τους ήταν πάντως, αρκετά ξεχωριστή, αφού οι γονείς τους ήταν μέλη της αίρεσης “The children of God”.  Ταξίδευαν για χρόνια στην κεντρική και νότιο Αμερική, ενώ κάποια στιγμή αποφάσισαν να αποχωρήσουν από αυτή, παίρνοντας φυσικά μαζί και τα παιδιά τους.

Αγαπά τα ζώα. Πολύ

Εκτός του ότι είναι ένας πολύ αυστηρός vegan από την ηλικία των 3 ετών, που έχει δηλώσει ότι δεν στερεί τίποτα από τον άνθρωπο το να είναι ευγενικός σε ένα ζώο, ο Joaquin υποστηρίζει τις ενέργειες της PETA, ενώ έχει αρνηθεί να φορέσει δερμάτινα παπούτσια για μία φωτογράφιση της Prada κάποτε.

 

Δεν τα πάει καλά με τη δημοσιότητα

Θεωρεί μεγάλη ανοησία τις βραβεύσεις και δε θέλει να συμμετέχει καθόλου σε τέτοιες εκδηλώσεις. «Ήταν μία από τις πιο άβολες περιόδους της ζωής μου όταν το “Walk The Line” περνούσε την περίοδο των βραβεύσεών του. Δεν θέλω να ζήσω κάτι τέτοιο ποτέ ξανά», είχε πει τονίζοντας ότι δεν είναι πως αισθάνεται «ανώτερος», αλλά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ο ίδιος άλλωστε δε βγάζει ποτέ φωτογραφίες με τους fans του. Προτιμά να μιλά μαζί τους.

Σταμάτησε να κάνει ταινίες και νομίζαμε ότι τρελάθηκε αλλά να που δεν

Το 2008 ήταν που ο Joaquin Phoenix ανακοίνωσε πως σταματά την υποκριτική και θα γίνει καλλιτέχνης της Hip Hop. Έκανε μια πολύ άσχημη εμφάνιση σε club του Miami, όπου έπεσε από τη σκηνή, βρέθηκε στο ”Late Show” του David Letterman και η συνέντευξή του ήταν πιο άβολη και από την εποχή των βραβεύσεων του “Walk The Line” και δύο χρόνια αφού νομίζαμε ότι έχει πλέον τρελαθεί από τα προηγούμενα χρόνια της επιτυχίας του, αποκαλύφθηκε ότι όλα τα έκανε για έναν ρόλο, το ”I’m Still Here”, ένα mockumentary που στόχευε στο να ασκήσει κριτική στην επιθυμία των Media να καλύπτουν την κατάρρευση ή τα σκάνδαλα των διασήμων. Ο Joaquin Phoenix είναι οπαδός του method acting κατά το οποίο όταν ξεκινάς να δουλεύεις έναν ρόλο δεν πρέπει να βγαίνεις από αυτόν σχεδόν ποτέ, ενώ δε διστάζει να κάνει τεράστιες αλλαγές στην εμφάνισή του για να πετύχει όσο δυνατόν μεγαλύτερη πειστικότητα και αυθεντικότητα στις ερμηνείες του.

 

Το σημάδι του

Εκ γενετής ο Joaquin Phoenix φέρει αυτό το σημάδι στα χείλη του, αυτή την «ατέλεια» που χρησιμεύει στο να γίνεται η εικόνα του ακόμα πιο γοητευτική -εντάξει παίζουν ρόλο και τα μάτια του, τα μπλε σαν θάλασσα, γαλήνια, που κρύβει στον βυθό της μυστήρια και δίνες- και αδιαμφισβήτητα μοναδική.

H κοπέλα του

Μπορεί ο Joaquin να είναι το διαχρονικό μας crash αλλά η Rooney Mara είναι τόσο ταιριαστή στο πλευρό του που δεν μπορούμε παρά να τους θαυμάσουμε παρέα. Το ζευγάρι που έχει πλέον αρραβωνιαστεί εμφανίστηκε μαζί και στη Βενετία. Μακριά από τα πλατό οι δυο τους μοιράζονται την ίδια αγάπη για την ιδιωτικότητά τους, προστατεύουν την κοινή τους ζωή αλλά και τον εαυτό τους, αφού κάνουν καράτε παρέα. Και ξέρεις τι λένε, έτσι; Όσοι γυμνάζονται μαζί, μένουν μαζί.

Arthur Mola/Invision/AP

Arthur Mola/Invision/AP

Η ταινία Joker θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στην Ελλάδα, στις 3 Οκτωβρίου από την Tanweer.