WOMEN TODAY

Η Robin Wright είναι η Σιδηρά Κυρία που έχουμε ανάγκη στα χρόνια του Time’s Up

«Είμαι τόσο ευγνώμων που μου δόθηκε η ευκαιρία σε μια τέτοια εποχή να υποδύομαι ισχυρές γυναίκες, ηγέτιδες που συμβολίζουν πραγματικά μεγάλες ιδέες και μεθολογίες. Όσο βρόμικη και σκανδαλώδης κι αν είναι η Claire Underwood, ακόμα κι αν η θεία της Wonder Woman φοράει δερμάτινα εσώρουχα, τα μηνύματα που στέλνουν είναι καλά. Είναι για τον αγώνα υπέρ της ισότητας και της δικαιοσύνης. Είναι για την αλήθεια που πρέπει να λέμε».

Στα 52 της χρόνια η Robin Wright είναι εκείνη που από τη θέση της «σημαντικής γυναίκας που κρύβεται πίσω από έναν μεγάλο άντρα» μπόρεσε και πέρασε μπροστά διατηρώντας την υπόστασή της, ακόμα κι όταν ο άντρας αυτός αποδείχθηκε εξαιρετικά «μικρός». Ένα από τα κοινά σημεία που μοιράζεται με το τηλεοπτικό της alter ego, την Claire Underwood, είναι η αδυναμία της στους δυναμικούς αμφιλεγόμενους άντρες, από τους οποίους κατάφερε να «ξεφεύγει» κάθε φορά ακόμα πιο δυνατή.

Στην πρώτη περίπτωση ήταν ο Sean Penn. Ο άντρας της ζωής της για περίπου 20 χρόνια. Μια σχέση on-off με πολλούς χωρισμούς, ένα γάμο που άργησε να γίνει κι ένα διαζύγιο που άργησε να βγει, ένα επίθετο που ήρθε κι έφυγε (η Robin Wright μετά το γάμο τους πήρε και το επίθετο Penn)- και φυσικά 2 παιδιά που θα τους ενώνουν πάντα. Στη δεύτερη περίπτωση, ήταν o Frank Underwood, ένας αδίστακτος άντρας που έμελλε να ακολουθήσει την τραγική μοίρα της φήμης του ηθοποιού που τον υποδύθηκε. Όταν ο Kevin Spacey ξέπεσε από το θρόνο του, ήταν η σειρά της Robin να αναδυθεί με συμβολικό τρόπο. Άλλωστε κατά κάποιον τρόπο αυτά για τα οποία κατηγορούνταν ο πρώτος ήταν απολύτως σε ενάντια σε ό,τι εκείνη υπερασπιζόταν και εξέφραζε πολλές φορές με δηλώσεις της κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης. Μία από τις μάχες που είχε δώσει στο παρασκήνιο του “House of Cards” αφορούσε τη μισθολογική ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, την οποία δεν απολάμβανε ούτε η ίδια προσωπικά ως συμπρωταγωνίστρια του Spacey. Το κίνημα του #metoo τους χώρισε για πάντα.

 «Μιλούσαμε μόνο όταν άνοιγαν οι κάμερες και γελούσαμε όση ώρα στήνονταν τα σκηνικά. Δεν τον γνώριζα ως άνθρωπο. Ήξερα μόνο πόσο καλός είναι στην δουλειά του» ήταν η τυπική δήλωση στην οποία αρκέστηκε για εκείνον μετά από την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης ενός 14χρονου αγοριού σε βάρος του, μια ιστορία που συνέβη πριν από 30 χρόνια και βγήκε στο φως σήμερα, με αφορμή το ξέσπασμα του #metoo.

 

«Ήμουν πάντα έτοιμη να κάνω κάτι διαφορετικό» είπε λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο επόμενος και τελευταίος κύκλος του “House of Cards” δεν θα έχει έναν νέο Frank Underwood, αλλά μόνο Claire. «Η συζήτηση σίγουρα έχει ανοίξει για τα καλά, πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε σε άλλη βάση πλέον σχετικά με τα όρια. Κι αυτή η ενέργεια έχει μετατοπιστεί μέσα σε κάθε εργασιακό χώρο και τελικά μέσα στην κοινωνία την ίδια» σχολίασε σε μία σχετική ερώτηση για το Time’s Up. Όπως πολλές ακόμα γυναίκες και άντρες, έτσι και η Robin Wright είναι αισιόδοξη πως αυτό που συμβαίνει τώρα- και του οποίου είναι ενεργό μέλος- θα έχει θετικό αντίκτυπο στην επόμενη γενιά. «Ας ξεκινήσουμε με εκείνα, τα μικρά αγόρια και τα μικρά κορίτσια. Γιατί όλοι μας έχουμε ήδη διανύσει μια πορεία σε όλο αυτό. Έτσι έχουν τα πράγματα. Και φέρω κι εγώ ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Έτσι νιώθεις, όταν έχει συμβεί και σένα κάποιος να έχει υπερβεί τα όριά σου».

«Πρέπει να αλλάξουμε την κασέτα. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο τρόπος πια. Κι όταν μάθεις τα μικρά παιδιά τη διαφορά ανάμεσα στο σωστό και το λάθος και τα μεγαλώσεις έτσι, θα έρθει ένας νέος κόσμος».

Η θέση της Robin Wright στον τελευταίο κύκλο του “House of Cards” είναι σαφώς διευρυμένη, αφού πέρα από τα ηνία του καστ, η ηθοποιός ανέλαβε και τη σκηνοθεσία της 6ης σεζόν, μετά το ντεμπούτο της στο 2ο κύκλο της σειράς. «Η εμπειρία της σκηνοθεσίας είναι σαν να απολαμβάνεις ένα λαχταριστό γλυκό» έχει πει.

«Παραδοσιακά η βιομηχανία του κινηματογράφου ήταν ένας κόσμος αρσενικών, με άντρες σκηνοθέτες να κυριαρχούν. Αυτό ξέραμε για τον συγκεκριμένο χώρο. Κι η μόνη στιγμή που μια γυναίκα σκηνοθέτης μπαίνει στην κουβέντα είναι όταν η ιστορία που πρέπει να αφηγηθούμε είναι μία γυναικεία ιστορία. Αυτό είναι κάτι που δεν το ακούς να συμβαίνει αντίστροφα. Πιστεύω λοιπόν πως όταν επικρατήσει η ποικιλομορφία, όλοι θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν ζωή στην ιστορία τους απαλλαγμένοι από τέτοιου είδους διαχωρισμούς».

Τι έχει να πει η Robin για την Claire; «Είναι το ισοδύναμο ενός άντρα. Ο τρόπος που λειτουργούν γυναίκες και άντρες είναι διαφορετικός. Η Claire διαθέτει τα καλύτερα στοιχεία και από τα δύο φύλλα. Διαθέτει αντρικό ένστικτο, από τη θηλυκή πλευρά. Οι γυναίκες είναι οι οικοδόμοι της κοινότητας, ξέρουν πώς να κάνουν τη δουλειά, διαφορετικά από τον τρόπο που προτιμούν οι άντρες».

Όσο για αυτό που της έχει μάθει η ζωή, είναι ένα. «Μην τα παρατάς ποτέ. Πρέπει να είσαι εργατική και να μην τα παρατάς. Ίσες ευκαιρίες στη δουλειά, ίσοι μισθοί. Είναι απλό, αλλά θα πάρει χρόνο».

Παράλληλα με το ρόλο της στο “House of Cards”, η Robin Wright ανέλαβε αυτή τη σεζόν ένα ακόμα εξίσου δυναμικό πόστο με τον ανάλογο συμβολισμό, επιστρέφοντας ως στρατηγός Αντιόπη, της δυναμικής θείας της Wonder Woman στο πρώτο sequel του υπερηρωικό franchise που έχει συνδεθεί όσο κανένα με το σύγχρονο κίνημα του φεμινισμού. Μια ταινία blockbuster σκηνοθετημένη από γυναίκα, με κεντρικό γυναικείο καστ και ανάλογο ύφος.

Ron Eshel/Invision/AP

Ron Eshel/Invision/AP

«Θα είναι μία εμβληματική στιγμή. Η νεαρή Wonder Woman στη δίνη αυτού του κινήματος. Και τι συμβολίζει η Wonder Woman, μια ηρωίδα που δημιουργήθηκε στα ’40s; μα τη δικαιοσύνη, την ισότητα και την έκφραση της αλήθειας. Είναι σπουδαίο να είμαι ξανά μέρος αυτής της εξέλιξης, και μάλιστα από τη θέση της στρατηγού».

Κεντρική φωτογραφία: Chris Pizzello/Invision/AP