CELEBRITIES

Είναι η Gwyneth Paltrow ένας χολιγουντιανός κομπογιαννίτης της ευεξίας;

Photo by Joel C Ryan/Invision/AP

Σε συμφωνία κατέληξε το διαδικτυακό μέσο της ηθοποιού Gwyneth Paltrow, Goop, η οποία την εξαναγκάζει να πληρώσει πρόστιμο 145.000 δολαρίων για παραπλανητικούς ισχυρισμούς αναφορικά με προϊόντα που φιλοξενούσε στην ιστοσελίδα της. Ανάμεσά τους και τα "Quartz Eggs" τα οποία το μέσο ισχυριζόταν πως μπορούν να προωθήσουν την ευεξία του γυναικείου αιδοίου.

Την υπόθεση κίνησε η εισαγγελία της Καλιφόρνια και αφορούσε σε τρία προϊόντα που η ηθοποιός πωλούσε σε χρήστες του διαδικτύου, τα οποία συνοδεύονταν από περιγραφές και ισχυρισμούς για την ιδιότητά τους που δεν ήταν αξιόπιστοι και επιστημονικά αποδεδειγμένοι. «Είναι σημαντικό να αναλαμβάνουν οι εταιρίες την ευθύνη για αστήριχτους ισχυρισμούς, ειδικά όταν αυτοί ενδεχομένως μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μιας γυναίκας» σχολιάζει ο εισαγγελέας Tony Rackauckas που ανέλαβε την υπόθεση. Το Goop ξεκίνησε ως ένα blog της Paltrow που τα τελευταία χρόνια πλασάρει εαυτόν ως γκουρού της υγιεινής ζωής και έχει εξελιχθεί σε ένα Portal για υγεία, διατροφή και ομορφιά στο οποίο φιλοξενούνται αδιαλείπτως αμφιλεγόμενες πρακτικές, μέθοδοι και προϊόντα.

Το υλικό των αυγών είναι πορώδες και σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να μεταφέρει μικρόβια στην ευαίσθητη περιοχή του γυναικείου αιδοίου

Τα αυγά αυτά ροζ χαλαζία φέρονταν μέσα από σειρά άρθρων στο Goop να εξισορροπούν τις ορμόνες, να ρυθμίζουν την κύκλο της περιόδου, να αυξάνουν τον έλεγχο της κύστης. Τα αυγά αυτά πωλούνταν στο e-shop του site προς 55 δολάρια. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι ισχυρισμοί του site βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών και άλλων μέσω ενημέρωσης. Εν προκειμένω τα αυγά αυτά φαίνεται πως όχι απλώς δεν προσφέρουν όσα υπόσχονται, αλλά ενδεχομένως να αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μιας γυναίκας.

Σε άλλη δημοσίευση, το Goop, προκειμένου να προμοτάρει ένα μείγμα αιθέριων ελαίων ισχυριζόταν πως έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει την κατάθλιψη. Το προϊόν πωλούνταν στο shop προς 22 δολάρια και προέτρεπε τους χρήστες να εφαρμόζουν σταγόνες του στη γλώσσα κάθε 5′ με 15′ λεπτά ή να το αναμιγνύουν με νερό. Σε κάποιο άρθρο, συνιστούν την εφαρμογή του σε σημεία όπου εφαρμόζεται ο βελονισμός.

Το Goop, το βιολί του

«Το Goop προσφέρει βήμα σε χειροπράκτες να παρουσιάσουν τις εμπειρίες και τις θέσεις τους με μια σειρά από προϊόντα, όπως το αυγό. Ο νόμος, ωστόσο, ορισμένες φορές βλέπει τις δηλώσεις τους αυτές ως διαφημιστικούς, γεγονός που επισύρει μια σειρά από νομικές κυρώσεις» σημειώνει εκπρόσωπος του site, το οποίο ισχυρίζεται ακόμη και τώρα πως δεν έχει κάνει κάτι το μεμπτό και ότι ο συμβιβασμός στον οποίο προχώρησε έγινε για να λήξει το συντομότερο δυνατό η παρεξήγηση.

Την ίδια ώρα, το εν λόγω site, αλλά και η ίδια η ηθοποιός έχουν βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο των επιστημόνων, έπειτα από εξωφρενικούς ισχυρισμούς για μεθόδους αδυνατίσματος και ευεξίας. Η ίδια η Paltrow ορκιζόταν σε μια σκόνη από αποξηραμένα μανιτάρια, την οποία αποκαλούσε «φεγγαρόσκονη» και με την οποία υποτίθεται πως αδυνάτιζε, προσθέτοντάς την καθημερινά σε ένα smoothie που ετοίμαζε για τον εαυτό της κάθε πρωί. Σε άλλη της συνέντευξη είχε ισχυριστεί πως το κεντρί της μέλισσας μπορεί να θεραπεύσει τις φλεγμονές και τα σημάδια στο δέρμα, σημειώνοντας επίσης πως έχει κάνει «μελισσοθεραπεία», παρότι ο πόνος από το τσίμπημα είναι αφόρητος. Άλλος ένας ισχυρισμός που θα μπορούσε να αποβεί μοιραίος για κάποιον που είναι αλλεργικός στο τσίμπημα ή να έχει άλλου είδους παρενέργειες.

Ισχυρισμοί επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

Σε άλλα άρθρα, το Goop συνιστούσε στις γυναίκες να «ατμίζουν» (!) τα γεννητικά τους όργανα ώστε να καθαρίζουν αποτελεσματικά την περιοχή από τα μικρόβια, με την μέθοδο να είναι και ο καλύτερος τρόπος ενεργειακής απελευθέρωσης ορμονών. Οι ειδικοί φυσικά αντέδρασαν τονίζοντας πως μια τέτοια πρακτική μπορεί να επηρέαζε την ισορροπία των καλών βακτηρίων της περιοχής, ενώ εξηγούσαν πως ο ατμός στο αιδοίο σε καμιά περίπτωση δεν θα συνέβαλε στην ρύθμιση των ορμονών μιας γυναίκας.

Κάποιο από τα δημοσιεύματα, φιλοξενούσε έναν «ειδικό» που συνιστούσε στους αναγνώστες να κάνουν αποτοξίνωση οκτώ ημερών καταναλώνοντας αποκλειστικά κατσικίσιο, απαστερίωτο γάλα. Ο κομπογιαννίτης στο Goop εξηγούσε πως από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν κάποιος υπέφερε από κάποια ίωση, τον εμβάπτιζαν σε κατσικίσιο γάλα γιατί πίστευαν πως τα μικρόβια είχαν την τάση να εξέρχονται του οργανισμού για να καταναλώσουν το γάλα. Μια πεποίθηση λογική για την ανθρωπότητα 3,000 χρόνια πριν, παρανοϊκή για γα την εποχή μας. Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να κοστίσει ακόμη και ζωές.

Σε άλλο της λαμπρό δημοσίευμα, η Paltrow ισχυρίζεται πως το νερό αλλάζει δομή, όταν του μιλάμε με όμορφα λόγια ή στον χώρο υπάρχει απαλή μουσική. Τα δημοσιεύματα που στηλιτεύουν τις μεθόδους της ηθοποιού και της βιομηχανίας που έχει στήσει πίσω από το όνομά της είναι αναρίθμητα, κάτι που όμως δεν πτοεί την χολιγουντιανή ηθοποιό η οποία και θησαυρίζει παριστάνοντας την ειδήμονα της ομορφιάς, της υγείας και της ευεξίας.

 

Κεντρική φωτογραφία: Photo by Joel C Ryan/Invision/AP