POP CULTURE

«Φιλαράκια»: 10 ατάκες-ταμάμ για να τις πεις κι εσύ την περίοδο του κορονοϊού

Ανάμεσα στα πολλά πράγματα που ίσως έχεις ανακαλύψει ότι μπορείς να κάνεις όσο μένεις σπίτι, είναι να ξαναδείς όλα τα «Φιλαράκια» από την αρχή. Μιας και περιμένεις το reunion όταν όλα τελειώσουν, δεν ακούγεται κακή ιδέα, έτσι δεν είναι; Η σειρά φαινόμενο των ’90s και ’00s έχει δέκα κύκλους πολλών και σύντομων επεισοδίων για να δεις και αποτελεί εγγύηση για να χαμογελάσεις. Σε πολλά από αυτά τα επεισόδια θα βρεις και ορισμένες ατάκες εξαιρετικά επίκαιρες, σε σχέση με την περίοδο την οποία διανύουμε. Αυτή του social distancing, ελληνιστί της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα «Φιλαράκια» μάς έχουν μάθει πολλά ως τώρα. Η σειρά ύμνος στη φιλία δεν θα πάψει να μας διδάσκει ούτε τώρα. Έχει τις απαντήσεις σε διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε κατά τη διάρκεια της πολύ παράξενης αυτής εποχής. Και εμείς συγκεντρώσαμε 10 από αυτές για τις χρησιμοποιήσεις στις κατάλληλες περιστάσεις.

«Το μέσα καλό. Το έξω κακό»

Κάθε φορά που κάποιος μπορεί να σε αποκαλέσει υπερβολικό επειδή ακολουθείς αυστηρή καραντίνα και δεν βγαίνεις από το σπίτι ούτε για να πας στο super market, επιλέγοντας να κάνεις τα ψώνια σου online, ο Joey σού έχει την απάντηση. Στη δεύτερη σεζόν της σειράς και στο 15ο επεισόδιο είπε: «Το μέσα καλό. Το έξω κακό». Δεν χρειάζεσαι κάτι επιπλέον.

«Δεν έχω και τόσες σκέψεις τελικά»

Φιλαράκια

Όλοι σου λένε πόσα πράγματα έχεις να κάνεις στην καραντίνα, πόσο εύκολα θα ανακαλύψεις τον εαυτό σου, τις επιθυμίες και τα όνειρά του. Όλοι έχουν προσδοκίες από τη στιγμή που θα έβρισκαν επιτέλους τον πολυπόθητο ελεύθερο χρόνο τους, μαζί κι εσύ. Αλλά η καραντίνα σου δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Πάρε ανάσα και βγάλε το παρακάτω συμπέρασμα που έβγαλε και ο Joey στο 17ο επεισόδιο του δεύτερου κύκλου. «Πίστευα ότι θα είχα χρόνο μόνος με τις σκέψεις μου. Αλλά τελικά δεν έχω και τόσες σκέψεις όσες θα νομίζατε». Εκπνοή και προχωράς.

«Πλύνε τα χέρια σου»

Φιλαράκια

Μπορεί να το έκανε για εντελώς διαφορετικούς λόγους η Phoebe στο 8ο επεισόδιο του 7ου κύκλου της σειράς «Φιλαράκια» αλλά έδωσε στον Chandler μια σωτήρια συμβουλή. Την ίδια που θες να πεις και εσύ σε κάθε άνθρωπο που γνωρίζεις. Την ίδια που πρέπει να επαναλαμβάνεις μέσα σου σαν μάντρα κάθε ώρα και κάθε στιγμή της ημέρας. «Πλύνε τα χέρια σου». Και πήγαινε να τα πλύνεις τώρα, περιμένω.

«Το να είσαι μόνη είναι χάλια»

Υπάρχουν στιγμές, ας το παραδεχτούμε, που η καραντίνα δεν μας φαίνεται καθόλου ειδυλλιακή. Ειδικά για όσες από εμάς, καραντίνα σημαίνει να ζούμε μόνες μας σε ένα σπίτι, χωρίς γονείς, σύντροφο ή κατοικίδιο, καμιά φορά τα πράγματα ίσως γίνουν πολύ πιεστικά. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει είναι το να αποδεχτείς ότι καμιά φορά το να είσαι μόνη είναι τέλειο, αλλά κάποια άλλη φορά το να είσαι μόνη είναι χάλια. Και την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν πώς τα πας με την καραντίνα μπορείς απλά να πεις την αλήθεια όπως έκανε η Rachel στο 10ο επεισόδιο της 4ης σεζόν στα «Φιλαράκια».

«Θα το έκανα αλλά ίσως να με εμποδίσει από το να κάθομαι χωρίς να κάνω τίποτα»

Φιλαράκια

Ιδέες υπάρχουν πολλές αυτές τις ημέρες στα social media για το τι να κάνεις στο σπίτι. Κυρίως υπάρχουν πολλές ιδέες για γυμναστική που μπορείς να κάνεις στο σπίτι. Παρόλο που κανείς δεν αντιλέγει ως προς την αξία της άσκησης για τη σωματική και πνευματική σου υγεία, ας το παραδεχτούμε. Δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες, ούτε έχεις πάντα την όρεξη να γυμναστείς. Καμιά φορά μπορεί να θες να κοιτάς το ταβάνι και να μην κάνεις τίποτα και δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι γι’ αυτό. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιος θα σου προτείνει να γυμναστείς, αν δεν θέλεις να το κάνεις μπορείς να το πεις όπως ο Chandler από τα «Φιλαράκια» στη Monica στο 7ο επεισόδιο της 2ης σεζόν. «Θα το έκανα αλλά ίσως να με εμποδίσει από το να κάθομαι χωρίς να κάνω τίποτα». Και μπράβο σου.

«Ανακάλυψα ότι μπορώ να μετρήσω όλα μου τα δόντια χρησιμοποιώντας τη γλώσσα μου»

Υπάρχουν κάποιοι που κατά τη διάρκεια της απομόνωσής τους εκτός από το ότι εργάζονται από το σπίτι, έχουν παράλληλα μάθει να μαγειρεύουν, να πλέκουν, να παίζουν κιθάρα και να μιλάνε ιαπωνικά ακολουθώντας online μαθήματα. Υπάρχουν και άλλοι που δεν επιθυμούν να μάθουν κάτι καινούργιο. Αν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία θα πρέπει να έχεις κάποιες ευφάνταστες απαντήσεις στην ερώτηση: «Τι έκανες σήμερα;». Τη μία στην έχει έτοιμη ο Joey, κατευθείαν από το 13ο επεισόδιο της 3ης σεζόν.

«Ένα – Misissippi, δύο – Misissippi»

Φιλαράκια

Έχεις εξαντλήσει όλα τα τραγούδια που σε βοηθούσαν να πλένεις τα χέρια σου για πολλή ώρα. Κανένα πρόβλημα. Ο Joey σου έχει και πάλι τη λύση. Αν και για να είμαστε ακριβείς το μέτρημα με Misissippi το έκανε διασημότερο ο Ross, σε επόμενη σεζόν. Ωστόσο η πρώτη φορά που ακούστηκε αυτό το είδος μετρήματος ήταν από τον Joey στο 5ο επεισόδιο της 1ης σεζόν. Χρησιμοποίησέ το την επόμενη φορά που θα πλένεις τα χέρια σου. Και προσπάθησε να μην γελάσεις. Δεν θα τα καταφέρεις.

«Από εδώ και πέρα αυτή η καρέκλα είναι η Μία»

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ακριβώς πριν την καραντίνα γνώρισαν τον έρωτα της ζωής τους και δεν πρόλαβες να συγκατοικήσεις, τότε την έχεις βάψει. Περνάς μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδο και ταυτόχρονα ζεις την αγωνία του αν θα υπάρχει ακόμα αυτή η σπίθα όταν η περίοδος της απομόνωσης τελειώσει. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση σου. Ο Chandler όμως έχει βρεθεί. Όχι λόγω καραντίνας, αλλά λόγω χωρισμού. Σου δίνω το ελεύθερο να επαναλάβεις τη φράση του και να κλάψεις αν θες. Μας έρχεται από το 14ο επεισόδιο της 4ης σεζόν. «Από εδώ και πέρα αυτή η καρέκλα είναι η Μία. Και ξέρεις τι άλλο είναι η Μία; Οι φόρμες μου», είπε και το έκανε πράξη για ολόκληρο το επεισόδιο.

«Απομακρύνσου από κοντά μου άρρωστε, άρρωστε, αρρωστημένε»

Φιλαράκια

Ναι, είναι μια σκληρή φράση. Ναι, η Rachel την εννοούσε όταν την είπε στον Joey στο 9ο επεισόδιο της 5ης σεζόν, αν και τον είχε παρεξηγήσει. Ναι, θα την χρειαστείς όταν έχεις μάθει ότι κάποιος δεν κρατά τις αποστάσεις ασφαλείας και δεν παραμένει στο σπίτι του, όπως όφειλε και γενικώς συμπεριφέρεται ριψοκίνδυνα για τον εαυτό του και τους άλλους τον καιρό του κορονοϊού.

«Αυτή η χρονιά υποτίθεται πως θα ήταν υπέροχη»

Δεν είναι κακό να το παραδεχτείς. Περίμενες το 2020 αλλιώς. Ήθελες να το ζήσεις διαφορετικά και αν είσαι Αιγόκερως, ο Δίας στο ζώδιό σου υποσχόταν ότι αυτή θα είναι η χρονιά σου. Έλα που δεν είναι όμως; Δεν πειράζει να νιώθεις ανά στιγμές την αδικία του κόσμου να βαραίνει τους ώμους σου. Και την επόμενη φορά που κάποιος θα αναφέρει κάτι καλό σε σχέση με το 2020 μπορείς να γίνεις για λίγο Ross και να πεις: «Αυτή η χρονιά υποτίθεται ότι θα ήταν υπέροχη». Η φράση είναι από το 11ο επεισόδιο της 5ης σεζόν από τα αγαπημένα μας «Φιλαράκια». Αυτό που ο Ross καταλήγει με το δερμάτινο παντελόνι του ανά χείρας γιατί μπήκε από τον ιδρώτα. Ταυτίζεσαι;