ΜΑΛΛΙΑ

4 ασυνήθιστες τροφές που χαρίζουν λαμπερά μαλλιά

Δεν είναι μόνο η επιλογή του κατάλληλου σαμπουάν, conditioner, μάσκας. Δεν είναι μόνο οι επισκέψεις στο κομμωτήριο ή το να απλώνεις πάντα προϊόντα που τα κάνουν πιο λαμπερά (όπως λαδάκια, serums, κλπ). Το κεφάλαιο Λαμπερά Μαλλιά- όπως και η λαμπερή επιδερμίδα- ξεκινά εκ των έσω, από τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή, από το τι τρως αλλά και τον τρόπο ζωής σου. Εξάλλου, δομικό στοιχείο της τρίχας αποτελεί η κερατίνη, η κύρια πρωτεΐνη των μαλλιών. Εκτός από τις γνωστές τροφές λοιπόν, που συμβάλλουν στην καλή υγεία τόσο του οργανισμού, όσο και των μαλλιών μας (βλέπε φρούτα και λαχανικά), εμείς κάναμε μία λίστα με 4 ασυνήθιστα τρόφιμα και συστατικά που κάνουν τα μαλλιά ακόμη πιο λαμπερά.

Τα στρείδια

Εκτός από εξαιρετικά νόστιμα θαλασσινά, τα στρείδια είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, του μετάλλου που συμβάλλει στην πρωτεϊνική σύνθεση και ενισχύει τους θύλακες των τριχών, ρυθμίζοντας την παραγωγή ανδρογόνων (που συνδέονται με την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών αλλά και την καλή υγεία του τριχωτού της κεφαλής). Παράλληλα, τα στρείδια είναι γνωστές πηγές  βιταμίνης D, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνη C, ασβέστιο και σεληνίου, που προστατεύουν τα μαλλιά από τις βλαβερές UV ακτίνες του ήλιου, δυναμώνοντάς τα.

Ο κρόκος του αυγού

Όσο κι αν δεν το πιστεύεις ένας κρόκος αυγού περιέχει 13 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που το καθιστά ένα superfood τόσο για την επιδερμίδα, όσο και για τα μαλλιά μας. Πλούσιος σε βιταμίνη Ε, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ωφελεί την ελαστικότητα των μαλλιών, ενώ η  βιοτίνη βοηθά στην παραγωγή της κερατίνης, της πρωτεΐνης που αποκαθιστά τη φυσική λάμψη της τρίχας και προστατεύει τα κύτταρα από τη φθορά.

Το μουρουνέλαιο

Το μουρουνέλαιο ή το έλαιο Krill -που σύμφωνα με έρευνες υπερτερεί έναντι των ιχθυελαίων- αποτελούν πολύ σημαντικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Τα καλά λιπαρά  με τη σειρά τους βοηθούν το σώμα να παράγει ορμόνες, ενώ είναι απαραίτητα στην απορρόφηση των βιταμινών A, D, E και K. Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες,  η ξηροδερμία αλλά και το γεγονός πως τα μαλλιά σου σπάνε συνεχώς μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης Α ή Ε. Μάλιστα, πολλοί διατροφολόγοι συνιστούν την ημερίσια κατανάλωση καλών λιπαρών σε κάθε γεύμα προκειμένου τα μαλλιά να παραμένουν ενυδατωμένα και λαμπερά.

Το κεφίρ

Ευρέως γνωστό -κυρίως τα τελευταία χρόνια -για τα οφέλη του στην υγεία μας, το κεφίρ όπως και όλα τα προϊόντα ζύμωσης του γάλακτος  είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, όπως η θειαμίνη (B1), η Β12, η ​​βιοτίνη, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη Κ2, που θεωρούνται απαραίτητες για την καλή υγεία των μαλλιών. Παράλληλα, θεωρείται μία πολύ πλούσια τροφή σε προβιοτικά, απαραίτητα για την απορρόφηση βιταμινών και θρεπτικών ουσιών που εκτός από την επιδερμίδα κάνει ακόμη πιο λαμπερά τα μαλλιά μας.