ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το γράμμα που θα έστελνε η Έλλη Λαμπέτη στον Ανδρέα Παπανδρέου

Milas Film/Collection Christophel/AFP

Ο Φρέντυ Γερμανός σε συνέντευξή του στην Εύη Κυριακοπούλου για την εκπομπή «Αντ’ αυτού» είχε μιλήσει για μια αγαπημένη συνήθεια που είχε η Έλλη Λαμπέτη.

Το βίντεο από το αρχείο της ΕΡΤ δείχνει τον Φρέντυ Γερμανό να κάνει μία από τις γλαφυρές περιγραφές του. Αποκάλυψε πως η Έλλη Λαμπέτη συνήθιζε να στήνει στο μυαλό της γράμματα προς διαφορετικούς παραλήπτες κάθε φορά.

Τι θα έγραφε η Έλλη Λαμπέτη το ’83 στον πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου;

«Λοιπόν, η Έλλη είχε μια τάση να γράφει γράμματα στο μυαλό της μέσα, χωρίς να τα γράφει. Κάποια στιγμή έγραψε γράμμα στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Μου το διηγήθηκε. Ήταν το τελευταίο καλοκαίρι της ζωής της. Κάτι έκανε ο Ανδρέας, που δεν τον είχε ψηφίσει ποτέ της, που της άρεσε.

Του γράφει: ”Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου, κύριε Πρόεδρε. Δεν με ξέρετε. Είμαι συνάδελφος της Αλίκης Βουγιουκλάκη”. Τυπικό δείγμα σαρκασμού της Έλλης.

”Στις τελευταίες εκλογές δεν σας ψήφισα, σας υπόσχομαι να σας ψηφίσω στις επόμενες. Εάν ο μη γένοιτο δεν πάρετε την ψήφο μου, θα φταίει η επάρατος νόσος”».

Η Λαμπέτη έρχεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού το 1969. Ταξίδεψε στις ΗΠΑ και υποβλήθηκε σε ολική μαστεκτομή.

Ο καρκίνος έκανε την επανεμφάνισή του μετά από 11 χρόνια, το 1980. Οι μεταστάσεις ήταν συνεχείς. Οι χημειοθεραπείες στις οποίες υποβλήθηκε έπληξαν τις φωνητικές της χορδές, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάσει και τη φωνή της.

Στις 3 Σεπτεμβρίου 1983 στις 7:30 το πρωί άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Mount Sinai Hospital των ΗΠΑ, όπου είχε μεταβεί λίγες εβδομάδες πριν. Στις 5 Σεπτεμβρίου 1983 η σορός της μεταφέρθηκε στην Αθήνα και στις 6 Σεπτεμβρίου 1983 η Έλλη Λαμπέτη κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.