ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Θεόφιλος Βανδώρος χαρακτήριζε τον εαυτό του «ρομαντικό τυχοδιώκτη» και έζησε μια γεμάτη ζωή

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Σε ηλικία μόλις 60 ετών έφυγε από τη ζωή ο Θεόφιλος Βανδώρος. Ο ηθοποιός που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από τις τηλεοπτικές του επιτυχίες, είχε μια πλούσια θεατρική διαδρομή, έντονη ακτιβιστική δράση και πολλές σπουδαίες ιστορίες να διηγηθεί.

Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε ο καλός του φίλος, Βασίλης Σπυρόπουλος τη νύχτα της Τετάρτης 10 Μαρτίου. «Έφυγε σήμερα από την ζωή ο αδερφικός φίλος και σύντροφος Θεόφιλος Βανδώρος. RIP φίλε», έγραψε, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας επιβεβαίωσε την είδηση ανακοινώνοντας με τη σειρά του ότι ο ηθοποιός Θεόφιλος Βανδώρος έφυγε από τη ζωή.

Ο Θεόφιλος Βανδώρος, ήταν γιος του επίσης γνωστού ηθοποιού Νίκου Βανδώρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουλίου του 1960 και πήγε σχολείο στο Ελληνο-Ιταλικό δημοτικό Casa D’ Italia και ολοκλήρωσε τα μαθητικά του χρόνια στη Λεόντειο. Ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, παράλληλα όμως έκανε και σπουδές στην Ψυχολογία.

«Ήθελα να κάνω σπουδές πάντα. Έτσι όπως κοιτάζω τη ζωή μου και τον εαυτό μου και με την αντίληψη που έχω τώρα, καταλαβαίνω ότι σίγουρα είχα πράγματα να λύσω. Προσπαθώ να τα λύσω συνέχεια, ακόμα», δήλωνε ο ίδιος χρόνια αργότερα στην εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού «Μην χανόμαστε». Στη συνέχεια βρέθηκε στο Παρίσι όπου παρακολουθούσε τα σεμινάρια του Κορνήλιου Καστοριάδη στην EHESS αλλά και τα μαθήματα του Αντρέα Βουτσινά στο Atelies des Cinquantes.

«Είμαι μάλλον τυχοδιώκτης ρομαντικός», δήλωνε στην ίδια εκπομπή ο Θεόφιλος Βανδώρος, ο οποίος επέστρεψε τελικά στην Ελλάδα και καθιερώθηκε μέσα από τις παραστάσεις στις οποίες συμμετείχε αλλά και τις επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. Τον αναγνωρίζαμε πάντα είτε στη «Λάμψη» και τις «Φιλοδοξίες», είτε στο τρομερά επιτυχημένο «Τμήμα Ηθών». Μία ελληνική αστυνομική τηλεοπτική σειρά αυτοτελών επεισοδίων, παραγωγής 1992-1995, που δημιουργήθηκε από τον Μανούσο Μανουσάκη και προβλήθηκε από τον ANT1 από το 1992 μέχρι το 1995.

Στην εκπομπή «Σπίτι μου σπιτάκι μου» είχε μιλήσει ο Θεόφιλος Βανδώρος για την εποχή της σειράς «Τμήμα Ηθών», αλλά και την άτυπη «κόντρα» του με τον Απόστολο Γκλέτσο, για το ποιος ήταν ο πιο σέξι ηθοποιός της εποχής. «Την εποχή εκείνη οι αντιδράσειςήταν περίεργες, εξωπραγματικές. Με τον Απόστολο Γκλέτσο δεν είχαμε ανταγωνισμό, είμασταν από το πρωί ως το βράδυ μαζί, προσπαθούσαμε να τα βγάζουμε πέρα γιατί είχαμε όλοι παραστάσεις το βράδυ. Η δική μας προσέγγιση ήταν ερασιτεχνική, θα έλεγε κανείς, δίναμε πάρα πολύ από τον εαυτό μας, τόσο πολύ που ίσως δεν θα έπρεπε», σημείωνε.

Ο Θεόφιλος Βανδώρος το 1995 στην εκπομπή «Πυρ Γυνή και Θάλασσα», μιλούσε για την αντίθεση που έζησε παίζοντας έναν αστυνομικό ενώ δήλωνε αναρχικός στη ζωή του. «Υπάρχει μια αθέατη πλευρά μου στα πανεπιστήμια. Όντως έχω δηλώσει αναρχικός. Τι απαντάω σε όσους με ρωτάνε για τον ρόλο; Θα μπορούσα να πω ότι πρώτον είναι ένα ψυχόδραμα για μένα. Εγώ που είχα μία φυσική αντιπαράθεση και σε σωματικό επίπεδο με την αστυνομία λειτούργησε πάνω μου ψυχοδραματικά σαν κάθαρση. Επειδή είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει το απόλυτο, το τραβάμε και μέσα από μία διαχρονικότητα της εφηβείας, αυτό μπορεί να σε οδηγήσει σε πολλά πράγματα», τόνιζε τότε ο Θεόφιλος Βανδώρος.

«Δεν είχα, όμως, ποτέ τύψεις. Είτε είσαι ηθοποιός, είτε είσαι αστυνομικός, είτε διαδηλωτής, βίαιος διαδηλωτής, δεν έχεις τύψεις. Κάποια στιγμή ένιωσα τον εαυτό μου δεσμευμένο. Από έναν μεγάλο αριθμό ηθοποιών ήμουν σε θέση να γνωρίζω πώς λειτουργεί η αστυνομία περισσότερο. Είχα βιώματα», συμπλήρωνε.

Ο ίδιος είχε μιλήσει πολλές φορές για την δημιουργία οικογένειας που δεν προέκυψε τελικά στη ζωή του. «Έλειψα στην Αυστραλία γύρω στα 3 χρόνια, πήγα για να παντρευτώ, αλλά δεν το έκανα τελικά. Μια φορά πήγα κι εγώ να το κάνω, αλλά άμα δεν είναι να γίνει… Δεν είμαι του γάμου, ακόμα κι αυτός ο γάμος θα ήταν συμβατικός», σημείωνε στο Λοιπόν και τη Ρενέ Σαραντινού.

Στην ίδια συνέντευξη είχε μιλήσει για τα πάθη στη ζωή του, τα οποία τα έζησε αλλά δεν τα άφησε να τον καταβάλλουν. «Μου αρέσει το αλκοόλ, αλλά δεν έχω πρόβλημα, πάλι είχα την τύχη να έχω φίλους που ήταν πολύ καλοί πότες, κι έχω μάθει να πίνω χωρίς πρόβλημα. Δεν ξύπνησα κανένα πρωί και να μου λείπει το μπουκάλι μου. Έχει γίνει ένα μεγάλο παραμύθι αυτό με τις ουσίες. Η μισή Ελλάδα “πίνει” και αν δεν “πίνει” τα παράνομα, “πίνει” τα νόμιμα χάπια που παίρνουν από το φαρμακείο. Είναι πολύ άσχημο πράγμα τα χάπια. Κι αυτά που παίρνουν για την κατάθλιψη να τα κόψουν και να μην τα συνδυάζουν με το ουίσκι ή το κρασί τους, γιατί κάνουν ζημιά. Πρόσφατα “έχασα” ένα φίλο με αυτόν τον τρόπο», δήλωνε ο Θεόφιλος Βανδώρος.

Ο ίδιος εξηγούσε ότι η ζωή του ήταν γεμάτη λάθη. «Πολλά λάθη γεμάτος, άπειρα λάθη. Όλη η ζωή ένα λάθος», σημείωνε. Ένα όμως πολύ «σωστό» στη ζωή του ήταν οι φιλίες του. Ο Θεόφιλος Βανδώρος είχε μιλήσει για την ανδρική φιλία, τονίζοντας ότι και σε αυτή, όσο ταμπού κι αν ακούγεται, υπάρχει ερωτισμός.

«Η φιλία έχει έρωτα, κάθε σχέση έχει έρωτα. Αν είχαμε εγώ και ο φίλος μου ο Κώστας, που είναι στην Αυστραλία και να ναι καλά, διάθεση έστω και λίγη γι’ αυτό, θα είμαστε ένα καταπληκτικό ζευγάρι. Και όμως είμαστε πάντα δύο πολύ καλοί φίλοι. Με έναν πολύ περιέργο τρόπο ακόμα κι όταν είμασταν νέα παιδιά, δεν μπλέξαμε ποτέ τις γυναίκες μας κι αυτό είναι σημαντικό σε μία φιλία και δύσκολο», εξηγούσε στη Ναταλία Γερμανού.

Όσο για το κομμάτι της γοητείας του και του έρωτα, ο Θεόφιλος Βανδώρος δεν είχε διστάσει να αναφερθεί στο σεξ σε συνέντευξή του στο Πρωινό. Όπως είχε πει ο Θεόφιλος Βανδώρος «Σε μια πιπεράτη συνέντευξη είχα πει ότι έχω πάει με όσες γυναίκες χωράνε σε ένα δωμάτιο. Δεν είναι περίεργο, αν είναι ένα πολύ μικρό δωμάτιο μπορεί να είσαι μόνο εσύ και μία γυναίκα», είχε πει με χιούμορ ο Θεόφιλος Βανδώρος.

Για το τέλος σου κράτησα τη φορά που ο ηθοποιός έγινε πραγματικός σούπερ ήρωας της πραγματικής ζωής. Μέσα από τα δικά του λόγια, με ταπεινότητα, είχε περιγράψει μια πολύ γενναία πράξη του. Έσωσε μια πενταμελή οικογένεια Γάλλων τουριστών από πνιγμό. «Ο Ευβοϊκός είναι δύσκολη θάλασσα, με ρεύματα και μεγάλες μεταβολές. Λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, ο καιρός δυνάμωσε, αγρίεψε και έφτασε τα 6 με 7 μποφόρ. Τα κύματα έσκαγαν πάνω στο σκάφος και το έκαναν να χτυπάει πάνω στα κοφτερά βράχια. Ο ένας από τους δύο επιβάτες μάλιστα χτύπησε το κεφάλι του», έλεγε στην εφημερίδα Freddo. Ο ίδιος μαζί με έναν λιμενικό και τον ιδιοκτήτη μίας παραθαλάσσιας ταβέρνας έστησαν επιχείρηση διάσωσης κι έσωσαν την οικογένεια.

Ο Θεόφιλος Βανδώρος μπορεί για κάποια χρόνια να εγκατέλειψε την υποκριτική όπως είχε δηλώσει, να έκανε άλλες δουλειές για να επιβιώσει, χωρίς να φέρνει βαρέως την αποχή του, αλλά δεν εγκατέλειψε ποτέ την ανθρωπιά του. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως τον γοητευτικό ηθοποιό με την κοτσίδα -την είχε κόψει τέσσερις φορές στη ζωή του με την πρώτη να έχει φτάσει στα 75 εκατοστά- κι ως έναν πραγματικό αλτρουιστή.