ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Λάμπρος Κωνσταντάρας: 5 αξέχαστες σκηνές του που μας χαρίζουν μόνο γέλιο

Finos Film

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ήταν ένας αληθινός σταρ. Ακόμα κι όταν ερμήνευε ρόλους που δεν ήταν πρώτοι, κατόρθωνε να ξεχωρίζει και να περνάει στη συνείδηση του κοινού ως πρωταγωνιστής.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας άφησε εποχή ως ο «αγαπημένος μπαμπάς» του ελληνικού σινεμά, αφού υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία τον πατέρα πρωταγωνιστριών, κυρίως της Αλίκης Βουγιουκλάκη.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας συνόδευε τον συχνά αυτοσαρκαστικό λόγο του στις ερμηνείες του με αμίμητες γκριμάτσες, εμπνευσμένους μορφασμούς και χειρονομίες.

Στο Παρίσι θα γνωρίσει τον σπουδαίο Λουί Ζουβέ, ο οποίος θα διακρίνει το ταλέντο του και θα τον πείσει να φοιτήσει στη σχολή του. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έκανε κάποιες εμφανίσεις στο γαλλικό θέατρο.

Το καλοκαίρι του 1938 επέστρεψε στην Ελλάδα. Πρωτοεμφανίστηκε στο ελληνικό κοινό στην παράσταση «Τα Παράσημα της Γριούλας» με τον θίασο της Κυρίας Κατερίνας. Το 1941 ερμήνευσε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο «Ο παίκτης» του Ντοστογιέφκι με τον θίασο Μ. Μυράτ-Γ. Παππά.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έπαιξε στο ελληνικό θέατρο για 40 χρόνια, μετέχοντας σε 191 καταγεγραμμένες παραστάσεις διαφόρων έργων, ξένων και ελληνικών. Εμφανίστηκε σε πολλές ελληνικές πόλεις, καθώς επίσης και στην Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια.

Το 1969 κέρδισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Βασίλη Γεωργιάδη «Ο Μπλοφατζής». Η τελευταία του ταινία ήταν «Ο Λαμπρούκος μπαλαντέρ», το 1981.

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας από το 1970 αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 28 Ιουνίου 1985 ο Λάμπρος Κωνσταντάρας έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών. Κηδεύτηκε παρουσία πλήθους κόσμου την επόμενη μέρα, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ήταν όλοι εκεί για να αποχαιρετήσουν τον bon viveur του ελληνικού σινεμά.

Λάμπρος Κωνσταντάρας: 5 αξέχαστες σκηνές

Υπάρχει και Φιλότιμο

Στην ωραία Πλατανιά ο Μαυρογιαλούρος έδωσε υπόσχεση. Θα σας εξαφανίσωμεν. Σύνθημά μας είναι ένα.

Ο στρίγγλος που έγινε αρνάκι

Σας το είπα και σας το ξαναλέω. Τον νου σας ρεμάλια. Σας το λέω να το βάλετε καλά στο μυαλό σας. Μιλημένα, ξηγημένα

Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια

Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας ως Ντίνος Διαμαντίδης μάς χαρίζει μία από τις πιο αστείες σκηνές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Η Βίλλα των Οργίων

Θα βάλετε τα ρουχαλάκια μου στο αρχείο; Ο Χάρης Ζάβαλος με το σεντόνι αναρωτιέται: «Σε τι μεσαίωνα ζούμε;» Ζάβαλος.

Ο σπαγκοραμμένος

Τον Λάμπρο Σκουντρή δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις. Αν δεν βγει καλό να πάρω εγώ την κολοκύθα για κρεμ καραμελέ ρε Σταύρο;